Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Odbrojavanje je gotovo, konačno kreće Evrobasket - pred nama je 18 dana uživanja, a Srbija ide po medalju.

Evropsko prvenstvo u košarci održava se od 1. do 18. septembra u Češkoj (Prag), Gruziji (Tbilisi), Italiji (Milano) i Nemačkoj (grupna faza u Kelnu, završnica u Berlinu).

Titulu prvaka Evrope brani reprezentacija Slovenije, koja je 2017. u finalu savladala Srbiju rezultatom 93:85.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo će biti 41. izdanje šampionata Starog kontinenta, trebalo je da se odigra 2021, ali je pomereno zbog pandemije koronavirusa i pomeranja Olimpijskih igara u Tokiju, pa je prvi put razmak pet godina između dva EP.

Rekorder po broju titula je Rusija – računajući i SSSR, „zbornaja komanda“ se na krov Evrope popela 15 puta, druga je Jugoslavija sa osam zlata (Srbija nema evropsko zlato kao država pod tim imenom), slede Španija i Litvanija sa po tri, Italija i Grčka sa po dve titule, dok Čehoslovačka, Francuska, Mađarska, Nemačka, Letonija i, verovali ili ne, Egipat, imaju po jednu titulu evropskog prvaka.

Ovaj put su 24 reprezentacije raspoređene u četiri grupe, koja će igrati u četiri zemlje (domaćini su Češka, Nemačka, Gruzija i Italija), što je bio slučaj i na prethodna dva Evrobasketa.

Igra se po sistemu svako sa svakim, dakle svaka ekipa odigraće pet utakmica u grupi iz koje će po četiri najbolja tima proći u osminu finala. Posle grupne faze nema formiranja novih grupa, već odmah ide eliminaciona faza.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Reprezentacija Srbije nalazi se u grupi D i igraće u Pragu protiv Holandije, Češke, Izraela, Finske i Poljske.

U Tbilisiju (Gruzija) je smeštena grupa A, u kojoj će se takmičiti reprezentacije Španije, Turske, Crne Gore, Bugarske, Belgije i domaćina Gruzije.

U Kelnu će se nadmetati reprezentacije domaće Nemačke, Slovenije, Francuske, Litvanije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Čini se da je grupa B prava „grupa smrti“ i da, osim Mađarske, sve ostale selekcije mogu da se nađu na četiri mesta koja vode u nokaut fazu.

Domaćin grupe C je Milano, gde će igrati reprezentacije Italije, Grčke, Ukrajine, Estonije, Velike Britanije i Hrvatske.

Po završetku grupne faze, turnir se seli u Berlin, gde će se ekipe iz grupe A ukrstiti sa ekipama iz B grupe, selekcije iz D ukrstiti sa grupom C, po sistemu prvoplasirani protiv četvrtoplasiranog, odnosno drugi protiv trećeg.

To znači da će Srbija, ako bude osvojila prvo mesto, igrati protiv četvrtoplasirane selekcije iz grupe C.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Početak nokaut faze je 10. septembra, četvrtfinale će biti 13. i 14. septembra, polufinale 16. septembra, dok su meč za bronzanu medalju i finale 18. septembra.

Deluje da će ovo biti jedno od najjačih evropskih prvenstava ikada, s obzirom na to kakve ćemo sve zvezde biti u prilici da gledamo.

Reprezentaciju Srbije predvodiće dva dvostruka uzastopna MVP – najbolji igrač NBA lige Nikola Jokić i najbolji igrač završnog turnira, uz to i najbolji strelac Evrolige, Vasilije Micić, lider Slovenije je Luka Dončić, dok će Franucsku predvoditi Evan Furnije i Rudi Gober, jedan od najvećih Jokićevih rivala i najboljih defanzivaca NBA lige. Čini se da nikada veći broj NBA superstarova nije bio u borbi za evropski tron, pa nam EP donosi neke zaista spektakularne utakmice.

Kao i na svim velikim takmičenjima, Nova.rs će biti na licu mesta, pa ćemo zajedno moći da pratimo sva dešavanja i očekujte mnogo zanimljivog materijala i javljanja iz Praga i Berlina.

GRUPA D (Prag)

1. kolo, 2. septembar

Izrael – Finska 14.00

Poljska – Češka 17.30

Srbija – Holandija 21.00

2. kolo, 3. septembar

Finska – Poljska 14.00

Češka – Srbija 17.30

Holandija – Izrael 21.00

3. kolo, 5. septembar

Poljska – Izrael 14.00

Češka – Holandija 17.30

Srbija – Finska 21.00

4. kolo, 6. septembar

Holandija – Poljska 14.00

Finska – Češka 17.30

Izrael – Srbija 21.00

5. kolo, 8. septembar

Finska – Holandija 14.00

Češka – Izrael 17.30

Srbija – Poljska 21.00

BONUS VIDEO Pešiću je bitniji od Jokića, a on obožava šah sa penzionerima i broj 12

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar