Foto: Screenshot

Gas Jalden, momak o kome američka javnost govori u superlativima i očekuje od njega da jednog dana postane NBA zvezda, ne krije da ima srpske korene i da bi možda oni mogli da budu uzrok njegovog nesvakidašnjeg košarkaškog talenta.

Po završenoj srednjoj školi Gas bi trebalo da postane student nekog od fakulteta sa prestižnim košarkaškim programom, posle čega će, sasvim izvesno, postati profesionalac.

Posle teksta o njemu koji je objavljen na Nova.rs, on je rado prihvatio razgovor, te istakao da je verovatno nepoznanica široj javnosti da je njegov pradeda Srbin.

Robert Susnar, Gasov predak po kome je i dobio ime, bio je jedan od osnivača Košarkaške lige srpske federacije u Viskonsinu, o čemu možete da pročitate u posebnom tekstu.

Ipak, Gas nije odmah krenuo stopama svog pretka, već je njegov put do košarkaškog terena bio nešto duži.

„Ne, ne, nisam krenuo na košarku zbog toga, igrao sam hokej i bejzbol do dvanaeste godine, a onda sam počeo da igram košarku u školi, samo iz zabave, ali sam postao nekako dobar u tome“, naveo je Gas za Nova.rs.

To je jedna od prednosti američkog sistema školstva, deca mogu da se bave različitim sportskim aktivnostima ne bi li pronašla nešto što im odgovara, prija ili jednostavno da probude talenat za koji nisu znali da je u njima.

Ne tako davno, i na ovim prostorima su postojale sportske sekcije u školama, ali je to nažalost ostala relikvija prošlosti ili ideja koju profesori fizičkog vaspitanja mogu i ne moraju da sprovedu u delo.

Igranje, ključna aktivnost za decu, ali na organizovani način, može da donese buduće vrhunske sportiste, o čemu američki sistem ima jasno izraženu svest i izgrađen sistem.

Gas se u početku bavio košarkom, kako je i sam rekao, samo iz zabave i da bi ispunio svoje vreme, ali je vremenom uvideo da bi sport između obruča mogao da bude njegov životni poziv.

„To je cilj, svakako“, konstatovao je Gas.

Do inicijalne pažnje srpske javnosti, momak rođen 2004. godine, stigao je pošto su ga američke kolege prozvale „bejbi Jokićem“, imajući u vidu njegov način igre.

PROČITAJTE JOŠ

I ima velike istine u tome. Gas je visok 205 centimetara, što je za 16-godišnjaka iznadprosečan rezultat, a kako vreme odmiče njegov višak kilograma se pretvara u mišiće, kojima bez većih problema može da „razgrne“ protivnike.

Zvanično krilni centar, naš sagovornik poseduje impresivni paket veština, ume da prevede loptu na protivničku polovinu, pokrene kontranapad, šutne za tri poena, ugura protivnike pod koš ili da ih jednostavno nadmudri brzim radom nogu.

Dakle, sve što Jokić poseduje, ali na daleko višem nivou, u ovom trenutku ima Jalden. I ima ogroman prostor da napreduje i radi na poboljšanju svojih mogućnosti.

U razgovoru za Nova.rs, potvrdio je da kao svog uzora vidi reprezentativca Srbije.

„Jokić je supertalentovan i ja sam gledao gomilu njegovih snimaka. Efikasan je, kreativan, ima gomilu napadačkog oružja. Sviđa mi se to što me porede sa njim, zapravo sam veoma polaskan time“, skromno je naveo Gas.

Igrači poput Jokića se pojavljuju „jednom u sto godina“, a i 16-godišnji potomak srpskih imigranata ima veliku šansu da krene tim putem.

Da li i putem reprezentacije Srbije?

„Čoveče, ako bih ikada dobio taj poziv, apsolutno bih razmislio o tome!“, ushićeno je odgovorio Gas na pitanje kako bi reagovao ukoliko bi Košarkaški savez Srbije izrazio želju da ga uvrsti u listu nosilaca dresa „Orlova“.

Dosad se nije dogodilo da za Srbiju zaigraju de fakto stranci, čak iako su postojali osnovi za to, po pitanju porekla.

Gas Jalden bi mogao da bude jedinstven slučaj, pošto je sve što je u vezi tog mladića baš to – jedinstveno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare