Odigrao je, i to odlično, Filip Petušev, poslednje dve sezone za tim univerziteta Gonzaga. Pokupio je mnogobrojne individualne nagrade. Sa saigračima je bio na dobrom putu da stigne do NCAA titule, jer je ekipa Marka Fjua osvojila duplu krunu u konferencji i uveliko je bila proglašena za prvog favorita za šampionski prsten. A onda je pandemija koronavirusa pokosila sve šanse "buldoga" is Spokena.

autori: Đorđe Matić i Nebojša Todorović

Neposredno pre početka čuvenog „martovskog ludila“ sezona je otkazana, Gonzaga je ostala bez najvrednije titule u koledž košarci, dok se Filip našao na raskrsnici, da li da čeka sledeću školsku godinu za koju se ne zna da li će i kada početi, opredeli se za izlazak NBA draft čiji je datum pomeren za polovinu oktobra, ili uplovi u profesionalne vode. Odlučio se za ovo treće.

„Bilo je raznih opcija posle dve godine na Gonzagi, sa kojima sam prezadovoljan. Došli smo na ideju da pređem na viši, ozbiljniji nivo košarke i sledeći korak u planu bio je NBA draft, ali je koronavirus sve to pomerio… Tražio sam sredinu u kojoj ću imati mesta da igram, da se razvijam, da igram jake utakmice i jaku ligu, i da zadržim opciju za draft“, kaže Filip Petrušev za Nova.rs i dodatno objašnjava:

PROČITAJTE JOŠ

„Kada tražite klub u Evropi koji radi mnogo dobro sa mladim igračima i daje im šansu, i koji igra dobru košarku protiv jakih ekipa, samo jedna ekipa pada na pamet, a to je Mega. Kada odlučio da se vratim kući, nije bilo dileme koji će to klub biti. S obzirom na sve što se dešava, Mega i ABA liga su pravi izbor u ovom trenutku“.

Čak 10 igrača je direktno iz Mege izabrano na NBA draftu od 2014.  godine.

„To govori samo za sebe, tih 10 momaka ne znam da li neka druga ekipa to uspela. Rad sa mladim igračima je na najvećem nivou i posle ove dve nedelje rada u Megi i sa trenerom Vladom Jovanovićem, imam već jasnu sliku u glavi i mogu da vidim zašto su ti momci stigli tamo gde jesu.

Najveće ime od njih svakako je Nikola Jokić, lider Denvera i istinsko NBA čudo.

„Nisam pričao sa njim, ali jesam s nekim drugim momcima koji su bili u klubu. Svi su imali samo reči hvale, najviše ističu taj rad i okruženje u Megi, u kojem možemo da se fokusiramo samo na košarku. Svi su imali samo reči hvale i to mi je bio samo još jedan plus“.

Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrušev Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Petrušev veruje da bi i on uskoro mogao da se nađe u odabranom društvu koje čini najjaču ligu na svetu.

„Što se mene tiče, što pre bih u NBA (smeh). Šalim se… Ako ne ove, onda sledeće godine, to je neka moja želja i mislim da je to realno. Za sada sam maksimalno koncentrisan na Megu, treniramo naporno svaki dan, pa iskreno, nemam mnogo vremena ni da razmišljam o tome“.

Supertalentovani Beograđanin otkriva nam i svoje najjače oružje, kao i na čemu bi najviše trebalo da radi.

„Završiću koledž kad-tad“

Filip Petrušev je završio dve godine na Univerzitetu Gonzaga, ostale su mu još dve.

„Imam punu podršku Univerziteta Gonzaga da završim te dve godine kad budem mogao. To se obično radi preko leta, kada se ‘skidaju’ časovi i potrudiću se da što pre to završim, i da budem školovan igrač. To je i moja želja, i želja roditelja“, poručio je Petrušev.

„Mislim da mi je najjače oružje igra u reketu i pored toga osećaj za igru i skok koji me prati kroz karijeru. U odbrani mogu da pokrijem i da zaštitim obruč na dobrom nivou. Najviše bih hteo da napredujem u šutu i igri licem prema košu, na tome ću sigurno dosta raditi“.

Kao mali možda nije imao idole u tom smislu, ali zato je sada izdvojio trojicu košarkaša čije poteze i igre gleda s posebnom pažnjom.

„Sada svi pratimo Nikolu Jokića u NBA i stvarno je specifično sve što radi. Od igrača sa naših prostora u NBA volim da gledam i Nikolu Vučevića, koji je sada i Ol-star igrač. Pravi sjajne stvari sa Orlandom. Iz Evrope bih istakao Nikolu Mirotića“.

Trener u Mega Bemaksu biće mu Vladimir Jovanović, sa kojim je imao uspehe u mlađim reprezentativnim selekcijama i koji je nasledio Dejana Milojevića.

„Vladu znam jako dobro, sa Matijom, njegovim sinom, igrao sam od malena u Partizanu. Znam šta da očekujem, osvojili smo i zlato sa reprezentacijom na U18 Evropskom prvenstvu, i jedva čekam da opet radim sa njim (Vladom) u novom klubu“.

PROČITAJTE JOŠ

Za treninge kažu da često traju i više od dva sata, na šta se Petrušev samo nasmejao…

„Treninzi su stvarno super, ujutru radimo obično u teretani i individualno, dok je uveče fokus na košarci. Mnogo se radi, ali to nama sve treba, stručni štab zna da napravi plan i svi su nam na raspolaganju, pa nam ništa ne pada toliko teško“.

Mega je sredina poznata po razvoju mladih košarkaša koji imaju pravu šansu, bez opterećenja trofejima.

„Jako smo mladi, na nama je da se što bolje pripremimo, da na naš način budemo u situaciji da igramo sa svima. Mega nema taj preterani imperativ da mora uvek da pobeđuje, ali mi smo svi mladi, željni dokazivanja i, naravno, pobeda i uspeha. Sigurno da ćemo imati dodatni motiv da pokažemo kako možemo da igramo sa najjačim ekipama i zašto da ne pobedimo neke od njih“.

Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrušev Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Petrušev nam je otkrio i da je često pratio regionalnu ABA ligu dok je boravio u SAD.

„Pratio sam dosta, pogotovo Zvezdu i Partizan u Evropi, ali i ABA ligu, mnogo drugara mi igra na Jadranu. Mislim da je liga svake godine sve jača, pored ovih ekipa postoji sigurno još tri-četiri koje su u rangu timova iz Evrolige i Evrokupa. Ostale ekipe često su pravile iznenađenja, gostujući teren nigde nije naivan i verujem da će ligi biti zanimljiva“.

U Megu je došao pravo iz Amerike, sa Univerziteta Gonzaga, sa kojim je beležio istorijske uspehe prethodnih sezona.

„Sigurno da ostaje žal za NCAA šampionskim prstenom… Za prekid sezone smo saznali dok smo se vraćali sa turnira u Las Vegasu čijim smo osvajanjem potvrdili učešće na ‘Martovskom ludilu’ a to je iskustvo koje želi svaki igrač. Ostajemo upamćeni kao odlična ekipa, sa samo dva poraza i postavili smo još neke rekorde u istoriji škole, sve u svemu, imali smo velike uspehe i pamtiću tu sezonu zauvek kao jednu od mojih najboljih do sada“, zaključio je Petrušev priču za Nova.rs.

Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a
Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a Filip Petrusev kosarkas Mega Bemax-a

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar