foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Moralo je "glasnije" protiv Italije

I pre nego što je Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, otpisao Miloša Teodosića sa spiska za Evrobasket bilo je jasno da će „prve violine“ tima biti Vasilije Micić i Nikola Jokić.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako to naš narod voli da kaže, ključevi reprezentacije bili su u njihovim rukama, a obojica su pružili više nego dobre partije u pet mečeva grupne faze.

O Jokićevim košarkaškim kvalitetima i poeziji na terenu može da se piše iznova iz meča u meč, dok je Micić neko ko hladne glave ulazi u svaku utakmicu.

I protiv Italije u osmini finala Jokić je dominirao, Vasa nešto manje (mnogo propusta i kašnjenja u odbrani), ali su ponovo njih dvojica bili najefikasniji kod „orlova“ – 32 i 18 poena.

Međutim, bilo je očigledno da se naša igra raspala usled italijanskog talasa energije, emocije i trčanja, koji su bili materijalizovani u vidu 16 trojki i 94 poena, čini se isuviše lako.

U srpskom taboru falio je neko da razmrda ekipu kada su kola krenula nizbrdo, kada je Poceko napravio šou, a „azuri“ ušli u seriju.

Nije bilo ni pravovremenog tajm-auta sa Pešićeve strane (razloge za to treba da objasne on i pomoćnici), te serija Italijana nije pravovremeno prekinuta.

Miloš Teodosić bio je 15 godina član reprezentacije, neko ko je bio vođa na terenu i van njega i neko ko je umeo da podvikne. Setićemo se tajm-auta tokom mandata Aleksandra Đorđevića na klupi, kada je Teodosić podviknuo, a svi zaćutali. Setićemo se i da je legendarni Dušan Duda Ivković pričao o Teovoj hrabrosti, odlučnosti i liderskim sposobnosti na terenu i pored njega.

Miloš Teodosić i Svetislav Pešić Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ne bi bio problem što Teodosić nije igrao, da je neko u potpunosti preuzeo njegovu ulogu. Ovako čekamo odvovor na pitanje ko je to bolji igrač od Teodosića na njegovoj poziciji, te ko je trebalo da bude lider u situacijama kada ne ide sve po planu.

Možda bi sve bilo drugačije i da je na prvenstvu u sastavu bio Nemanja Bjelica, koji je zbog povrede morao da preskoči Evrobasket. Bjelica je uz Vladimira Lučića na zahtev igrača i trenera proglašen za kapitena tokom priprema, ali u njegovom odsustvu ta uloga je spala na jedno ime. Bjelica je neko ko je uvek rado igrao za reprezentaciju, njen je dugogodišnji član i sigurno da bi pokušao da mentalno podigne ekipu u situaciji kada je neko kao Italija poremeti ritam.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pored toga, Bjelica bi se verovatno odlično snašao protiv Italijana, jer je u NBA ligi neretko igrao na poziciji petice, te Italijani ne bi dobili veliku prednost sa Nikolom Melijem na toj poziciji. Nažalost, Bjelica je kraj priprema dočekao rovit, nije se rizikovalo sa njegovim odlaskom, ali njegovu rolu niko nije mogao da nadomesti (možda je bilo za očekivati da se u sličnoj ulozi oproba Davidovac, ali to sada nije bio slučaj).

Srbija po ko zna koji put u poslednje tri godina nije uspela da nadmudri rivala tokom samog meča (bolne tačke Argentina i Italija, ali i Letonija i Belgija), nije uspela da se prilagodi na drugačiju taktiku, te nije imala plan b na terenu. To nas je odvelo u treći uzastopni neuspeh reprezentacije na velikim takmičenjima, a da bismo ponovo zasijali na najevćoj sceni biće potrebno da, pored izvanrednih individualaca, dobre atmosfere i timske hemije, neko bude i lider sa stavom i glasom kada zagusti.

BONUS VIDEO Pešić i Lučić posle poraza od Italije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare