Ne u rezultatskom smislu, nego u smislu davanja objašnjenja posle debakla na Evrobasketu.

Da li možete da zamislite kako selektor Svetislav Pešić posle ispadanja košarkaša Srbije sa Evropskog prvenstva obrazlaže razloge neuspeha?

Ne? I ja teško…

PROČITAJTE JOŠ

Ne zato što to tako treba, već zato što košarkašku javnost zanima šta se desilo. „Orlovi“ su došli na Evrobasket po medalju, blistali u Pragu i ugasili se u Berlinu.

Doživljen je debakl kome se niko nije nadao, umesto da igraju sa Francuskom za polufinale, spakovali su kofere prvog radnog dana ove nedelje.

I dalje je javnost uskraćena za obraćanje selektora Pešića, koji se sa ekipom nije ni vratio za Beograd, već je prvo iz Berlina otišao u Minhen.

Po završetku bolne utakmice sa Italijom, na obaveznoj konferenciji za medije bilo je pitanja prvo na engleskom jeziku, zbog zvaničnog obraćanja na takmičenju, potom i na srpskom, kratko, i to je to.

Ne može konferencija predugo da traje, jer posle poraženog pred medije izlaze selektor i igrač pobedničke ekipe (osim u slučaju domaćina koji je uvek drugi).

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Opcija da se Pešić posle obrati u miks zoni nije postojala, iako je teoretski moguća, u praksi nije ostvarena. Sigurno da bi imalo šta da se pita, da se čuje, kako, zašto, zbog čega…

Brže bolje se otišlo u hotel, žurilo se na let u cik zore.

Može tako, naravno, a može i kao gospodin Dimitris Itudis, selektor reprezentacije Grčke.

Doživeli su takođe bolan poraz, eliminisani su samo nešto kasnije, u četvrtfinalom spektaklu od Nemačke sa 107:96. Sigurno da je Itudisu bilo isto teško kao i Pešiću, ali…

Iako smo za tu utakmicu bili u „trećem redu“, jer nismo predstavnici medija iz zemalja koje su igrale, selektor Grčke je održao čas profesionalnosti, i ne samo to.

PROČITAJTE JOŠ

Na zvaničnoj konferenciji je odgovarao na ono što se mora, a potom je u miks zoni stajao koliko god je bilo potrebno. Prvo su ga „rešetale“ grčke kolege, a onda je punih šest minuta pričao na srpskom i potom za kraj još na engleskom.

Strpljivo, odmereno, onda je dozvolio sebi i da se iznervira, sigurno da su emocije bile pojačane u trenucima odmah posle eliminacije sa Evrobasketa. Ispoštovao je sve, objašnjavao razloge neuspeha, jer su i Grčka i Srbija došle po medalju, a vratile su se kući praznih ruku.

Samo je razlika što smo jednog selektora imali priliku da čujemo i pitamo, dok drugog i dalje čekamo da se oglasi.

BONUS VIDEO Italijan izbacio Srbiju i otkrio da je bio fudbaler – sad i nogom pogađa koš

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare