Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Au, kakav spektakl, kakva košarka...

Grafika: Slađana Đermanović

Berlin, osmina finala Evrobasketa, Nemačka – Grčka 107:96.

PROČITAJTE JOŠ

Ljudi, šta je ovo bilo, sigurno najbolja utakmica jednog tima koju sam uživo gledao. A nije da ih nisam odgledao…

Ko nije na TV gledao svemirsku košarku Nemačke sa Grčkom u borbi za četvrtfinale, neka obavezno pogleda reprizu. Svaki sekund predstave je da skačete sa stolice ili se hvatate za glavu.

Bar je nama bilo tako u „Mercedes benz areni“, stvarno smo imali privilegiju da prisustvujemo spektaklu kakav je jako, jako teško ponoviti.

Kidali su odbranu i jedni i drugi, baš su „ulazili“ pod dres, ali su napadčka rešenja nekako uvek bila za milimetar u prednosti. Uvek je neki trk, finta, dodavanje pronalazilo krajnji put do koša za podrhtavanje prvi put ispunjenih tribina (14.073) na ovom EP.

Često se sticao utisak da se igra usred Atine, a ne u Berlinu, ali su Nemci igrali kao da nisu sa ove planete. Trojke su u prvoj četvrtini šutirali 7/9, delovalo je da kako šutnu – tako lopta prođe kroz obruč. Često da ga ni ne dodirne, samo bi mrežica stradala.

Međutim, nisu bili sami na parketu, Janis Adetokumbo je plesao u svom stilu, držao Grke u igri i jurio ka tripl-dablu (31 poen, 7 skokova, 8 asistencija), a odjurio u svlačionicu četiri minuta pre kraja zbog dve tehničke.

Kod domaćina je Denis Šruder bacao čuvare po terenu i obarao rekorde. Prebacio je ukupno 40 asistencija na turniru, čime je pretekao sam sebe, jer je rekord jednog nemačkog igrača na EP po broju asistencija bio takođe njegovo vlasništvo – 39 na Evrobasketu 2017.

I on se nepun minut kasnije pridružio Janisu u svlačionici iz istog razloga, pa smo dobili sve, baš sve što jedna utakmica može da ponudi.

Foto: fiba.basketbal

A, kako su domaćini cepali mrežicu za pobedu vrednu polufinala? Na primer – 14 poena za manje od tri minuta na samom početku, pa 25 do sredine prve četvrtine, na kraju 31.

Da spektakl već na polovini bude potpun pobrinuo se Kostas Slukas trojkom sa centra koju morate da vidite (nije za prepričavanje) i Grčka je na poluvremenu vodila 61:57. Tim rezultatom se nekada završe evropske utakmice…

A onda, ne znam šta su na poluvremenu Nemci jeli i pili, ali je bilo uživanje gledati ih. Napravili su 7-0 za tri minuta, držali Grke dugo na nuli u trećoj četvrtini, da bi seriju produžili na 20-1 za spektakularnih 77:62 u 26. minutu.

Stotku su prebacili četiri minuta pre kraja, pa smo ukupno videli 203 poena u četvrtfinalu Evrobasketa.

Hvala, ne bih imao ništa protiv da sanjam ovu utakmicu.

BONUS VIDEO Italijan izbacio Srbiju i otkrio da je bio fudbaler – sad i nogom pogađa koš

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar