lopta
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Ekipa Pert Vajldkets proglašena je za šampionima australijske NLB dva dana pošto su poslednje dve utakmice finalne serije otkazane jer je tim Sidnej Kings odbio da putuje u Zapadnu Australiju zbog pandemije koronavirusa.

Pert, kome je ovo deseta nacionalna titula, je vodio 2-1 u seriji na tri pobede. Četvrti meč trebalo je da se odigra u petak.

Uprava Sidneja za koje nastupa nekadašnji NBA as Andrija Bogut smatrala je da ima prava na titulu jer su Kingsi sve vreme bili lider ligaškog dela. Odluku o neodolasku u Pert zasnovali su na vladinim ograničenjima putovanja i merama socijalne distanci.

Vlasnik NBL Leri Kestelman je rekao da poštuje odluke zasnovane na zdravlju i dobrobiti igrača, ali šampoon mora da bude odlučen.

„Na kraju sezone od 135 utakmica, uključujući šest polufinalnih i tri finalne, a Pert je vodio 2-1, morali smo da donesemo odluku o tome da li ćemo dodeliti titulu prvaka posle jedne od najvećih i najboljih godina ikada“, izjavio je Kestelman.

Komesar NBL Džeremi Leliger je rekao da je odluka donešena posle saveta direktora NBL, međunarodnog košarkaškog tela upravljanja i spoljnih pravnih savetnika na osnovu operativnog pravilnika lige koji se bavi mečevima otkazanim zbog nepredviđenih okolnosti.

„Zaključili smo da postoji samo jedan ishod koji je najprikladniji za okolnosti. Prema tome, prvaci sezone 2019/20 NBL su Pert Vajldekts”, rekao je Leliger.

Bogut je čestitao rivalu na tituli, ali je na društvenim mrežama izrazio razočaranje.

„Sramota me je, razočaran sam kako je naša liga rešila ovu nedelju.”

Pol Smit, vlasnik Kingsa rekao je da nije osetio razočaranje:

„Moja jedina emocija je ponos na ono što smo učinili da podržimo naše igrače i dostojanstvo koje su pokazali, za razliku od drugih“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram