Dušan Ivković Foto:arhiva KK Partizan

Sa životne pozornice sišao je legendarni Dušan Duda Ivković. Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog „Krstaša“, čoveka čije košarkaško nasleđe nije moguće opisati rečima.

Ovim rečima se KK Partizan oprostio od trofejnog stručnjaka, koji nas je napustio u 78. godini.

Emotivan oproštaj crno-belih od Dude Ivkovića prenosimo u celosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Član FIBA Kuće slavnih, legenda Evrolige, šampion Evrope, šampion ULEB kupa, šampion Saporta kupa, pobednik međunarodnog Kupa Radivoja Koraća, šampion Jugoslavije, šampion Grčke, šampion Rusije, osvajač nacionalnih kupova Turske, Rusije, Jugoslavije i Grčke. Selektor reprezentacija SFR Jugoslavije i Srbije sa kojima je osvajao svetsko i evropsko zlato, olimpijsko srebro, evropsko srebro… Iznad svega, Duda Ivković je čovek koji je trasirao košarkaški put mnogih igrača i trenera ka najvećim dometima u istoriji ovog sporta!

Od 23. jula do danas, Duda Ivković je bio član borda Fondacije „Dobro pamtim sve“ koju je osnovao KK Partizan. Iako već tada osetljivog zdravstvenog stanja, Ivković je sa radošću prihvatio poziv i sa oduševljenjem pozdravio ideju da se crno-bela porodica okupi i pomaže generacijama koje su kroz istoriju branile boje Partizana.

Dušan Duda Ivković, rođen je 29. oktobra 1943. godine u Beogradu. Kao igrač, Duda je čitavo karijeru proveo u Radničkom sa Crvenog krsta, gde je i započeo trenersku karijeru. Nakon rada sa juniorima Radničkog, Duda prelazi u Partizan sa kojim osvaja svoje prve trofeje! Te 1979. godine, Duda Ivković je sa klupe predvodio crno-bele do triple krune. Crno-beli su osvojili šampionat i kup Jugoslavije, kao i međunarodni Kup Radivoja Koraća. Pre Ivkovića, Partizan je u svojoj istoriji imao samo jedan osvojen trofej i Dudin trenerski pečat je duboko urezan u kasnije decenije uspeha crno-belih!

Nakon Partizana, Ivković odlazi u Aris, potom se vraća u Radnički, zatim Šibenku i Vojvodinu. U Grčku ponovo odlazi 1990. godine, kada preuzima PAOK kojem je 1992. godine doneo poslednju nacionalnu šampionsku titulu. Iz PAOKA, Ivković prelazi u Panionios a potom i Olimpijakos sa kojim postaje šampion Evrope, šampion Grčke i osvajač kupa te zemlje 1997. Na početku novog milenijuma, Ivković prelazi u AEK kojem donosi titulu prvaka Grčke 2002. godine. Narednih pet godina, Duda Ivković provodi u Rusiji gde je radio tri sezone u CSKA i dve u Dinamu. Dvehiljade i desete se vraća u Olimpijakos sa kojim ponovo osvaja Evroligu. Poslednje dve sezone u trenerskoj klupskoj karijeri, Duda Ivković provodi u redovima Efesa, odakle 2016. godine odlazi u penziju.

Šta tek reći o reprezentativnoj karijeri velikana sa Crvenog Krsta! Ona je počela još 1983. godine kada je radio sa univerzitetskom reprezentacijom Jugoslavije. Bio je pomoćnik selektoru Krešimiru Ćosiću kojeg je nasledio posle Evropskog prvenstva 1987. U Seulu, selektor Ivković vodi „plave“ do olimpijskog srebra, zatim 1989. do evropskog zlata a 1990. godine i do svetskog zlata na prvenstvu u Argentini. Godinu dana kasnije, Ivković vodi poslednju reprezentaciju SFR Jugoslavije do odbrane evropskog zlata, posle čega je usledio raspad države i pauza sve do 1995. godine.

Tada se na veliku scenu vraćaju Ivkovićevi asovi kao SR Jugoslavija. Sledi čuveno zlato iz Atine 1995. i olimpijsko srebro 1996. Od 1997. Ivković ustupa mesto svom kumu i dotadašnjem pomoćniku Željku Obradoviću, uz kojeg ostaje kao savetnik.

U teškim trenucima za srpsku košarku, Duda Ivković je 2007. ponovo preuzeo reprezentaciju kroz koju je lansirao plejadu mladih igrača. Već 2009. je osvojeno evropsko srebro u Poljskoj, dok je godinu dana kasnije Srbija zaustavljena u polufinalu Svetskog prvenstva. Sa mesta selektora Srbije, Duda Ivković odlazi 2013. godine.

Večerašnji duel između Dudinih nekadašnjih klubova, Efesa i Partizana, počeće minutom ćutanja!

Neka je večna slava i hvala velikom Dudi“, poručili su iz Partizana.

BONUS VIDEO Dušan Duda Ivković – odlazak legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar