Dušan Duda Ivković Foto: Zoran Lončarević

Tužan dan za košarku, ne samo srpsku već svetsku, jer je u legendu otišao Dušan Duda Ivković - čovek zbog kojeg su mnogi zavoleli magičnu igru pod obručima.

Umro je veliki Duda, zauvek je otišao u večnost ovog 16. septembra, rano ujutru.

„Proslavljeni selektor reprezentacije Jugoslavije i Srbije, jedan od najboljih trenera u istoriji svetske košarke, Dušan Duda Ivković, preminuo je u Beogradu u 78. godini“, saopštio je Košarkaški savez Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Legenda, jedan od najvećih koje je srpska i evropska košarka imala, trofejni stručnjak, harizmatičan kao malo ko.

Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943. godine. Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, vodio je reprezentaciju Jugoslavije do istorijskih trofeja i uspeha.

U bogatoj kolekciji kao trener imao tri titule evropskog prvaka (1989, 1991. i 1995), uz srebro iz 2009. godine. Osvojio je i svetsko zlato 1990. godine, kao i olimpijsko srebro 1988, ima i zlato sa Univerzijade 1987.

Bio je i selektor reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, i u tom periodu nekako vratio nacionalni tim na staze uspeha. Osvojeno je bilo srebro na Evrobasketu uz četvrto mesto na Mundobasketu 2010.

Klupske trofeje teško je i nabrojati, do srži je voleo svoj Radnički, a u karijeri za prepričavanje je znao samo za uspehe. Trenersku karijeru završio je 2016, dok je godinu dana kasnije vodio oproštajni meč protiv Olimpijakosa, 20. septembra 2017.

Kao trener vodio je Partizan, Aris, Radnički Beograd, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, moskovski CSKA, Dinamo iz Moskve i Efes.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu sa Olimpijakosom 1997. i 2012. godine, te evropski Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije.

Legendarni trener nedavno je dobio i nagradu za životno delo od svog Radničkog sa Crvenog krsta, u januaru prilikom obeležavanja 100 godina od postojanja kluba.

Ipak, pored trofeja, košarci je mnogo više ostavio Duda Ivković iza sebe.

Legendo, neka vam je večna slava.

BONUS VIDEO Dušan Duda Ivković – odlazak legende

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare