Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Deo slagalice složen, čekaju se još tri dela za konačnu sliku.

Partizan je nakon sezone u kojoj je konačno osvojio ABA ligu i bio na korak od plasmana na Fajnal-for Evrolige, krenuo da sklapa tim za narednu sezonu u kojoj su ambicije bar prema rečima predsednika Ostoje Mijailovića da se u Evroligi ode i korak dalj, među četiri najbolja tima u Evropi.

Za to će biti potrebno sklopiti i kompententan tim, a čini se da za sada u Partizanu ne žele da jure pojačanja po svaku cenu i pažljivo biraju igrače koji bi mogli da donesu uspeh.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo je fokus bio na zadržavanju kostura iz prošlogodišnjeg sastava i deluje da je Partizan ostankom Kevina Pantera i Zeka Ledeja napravio veliki posao, a ukoliko to uradi i sa Džejmsom Nanelijem biće to ogroman uspeh. Pored toga u ekipi ostaje i domaća osnova, a stigla su i dva pojačanja koja nagoveštavaju određenu promenu kursa.

Ognjen Jaramaz je dobro poznato lice, dok će Mateuš Ponitka po prvi put obući crno-beli dres, ali je obojici zajedničko da su sjajni defanzivci i kada je u pitanju timska i individualna odbrana.

Jaramz je veoma intelignetan u tom segmentu, koristi svoje gabarite koji su izraženi za poziciju koju igra i izuzetno je čvrst na nogama kojima uspeva da ispraira napadaču i odigra dobru odbranu.

Dobar je i na preuzimanjima na fizički jačim igračima, a ume da odradi dobar posao kada se nađe u nebranom grožđu na niskom postu protiv viših igrača.

Kada je Ponitka u pitanju, on je takođe sjajan defanzivac koji može da igra odbranu protiv različitih tipova igrača. Izuzetno je čvrst u duelu zbog sjajnog rada nogama i čvrstine u stavu kada se nađe licem u lice pritv rivala sa loptom gde ume inteligentno da koristi svoje kvalitete.

Partizan je u njemu dobio ono što je verovatno zamišljeno sa Janisom Papaetruom koji se nije snašao u toj ulozi, a napad sigurno neće trpeti, jer je Ponitka solidan šuter i racionalan potrošač lopti koji uz to ume da iskreira što je posebno pokazao u reprezentaciji. S obzirom na slaba izdanja Grka, Ponitka bi trebalo da bude unapređena verzija prvobitne Željkove zamisli, a mogao bi da popravi krvnu sliku u skoku koji je bio boljka Partizana i da doprinese pod oba koša sa svoje pozicije.

Ognjen Jaramaz Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Jaramaz takođe skakački može da doprinos za jednog beka, jer ume da odradi dobar posao u tom segmentu i ima instikt da se dobor pozicionira i koristi fizikalije što Egzum uprkos eksplozivnosti i skočnosti nije imao naviku da radi.

Ipak, Jaramaz ni blizu ne može napadački da doprinese produkciji koju je Partizan dobijao od Egzuma pre svega, pa i od Jama Madara koji je imao svoje blistave momente u šutu, ali deluje da to i neće biti od presudnog značaja.

Ukoliko Partizan pronađe pravo rešenje na poziciji jedan koje traži, onda bi sa Jaramazom to mogla da bude dobirna kombinacija.

Crno-beli imaju verovatno najboljeg beka u Evropi u vidu Kvina Pantera i uz Ledeja i Nanelija i pojačanja na četiri i pet Partizan će i ove godine biti moćna napadačka ekipa, ali deluje da će odbrambeni potencijal biti neuporedivo veći.

Foto: Xinhua/Ju Huanzong/Starsport

Crno-beli su po naprednim statistikama bili najbolja ofanziva u Evropi prošle godine, ali su do polovine sezone bili najgora defanziva.

Tek kada su se kockice sklopile, uspeli su da se pomere sa dna što je bilo dovoljno da uz napadačku rapsodiju Partizan umalo završi među četiri najbolja tima Evrolige.

Jaramaz i Ponitka upravo mogu da donesu tu fajtersku dimenziju koja je potrebna da se napravi iskorak i oteža život rivalu.

Ukoliko na pravi način nadoknadi odlazke Dantea Egzuma i Matijasa Lesora, crno-beli će moći da opravdaju ambicije predsednika kluba i uđu u borbu za Fajnal-for.

BONUS VIDEO Teško da ćete videti lošije slobodno bacanje od ovog 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar