Dante Egzum i Nemanja Nedović
Dante Egzum i Nemanja Nedović; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U drugom evropskom derbiju ponovo je pobedila košarka, a igra Partizana i Zvezda dala je pravo navijačima u Srbiji da sanjaju velike snove

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu u gostima sa 79:78 u 21. kolu Evrolige i tako potvrdili da će sa večitim rivalom ove sezone voditi napete borbe na više frontova.

Nakon dve pobede crveno-belih u derbijima ove sezone, konačno su se radovali i ljudi iz crnog tabora, a Partizan je još jednom demonstirao individualni napadački kvalitet koji poseduje.

I dok se kod Zvezde obično zna ko i kada može da iskoči sa dobrom rolom, kod Partizana retko ko ima kontinuitet dobrih igara od početka sezone (samo Matijas Lesor).

PROČITAJTE JOŠ:

U ovom trenutku u najboljoj formi je Dante Egzum, brzonogi i skočni kombo bek koji dolazi iz Australije, poznate kao „zemlje kengura“. Upravo na njegov pogon crno-beli dolaze do dobrih rezultata, a Egzum je derbi okončao sa 20 poena, pet asistencija i četiri skoka za 30 minuta na parketu.

Ono što raduje Željka Obradovića i ostale „grobare“, jeste činjenica da je Egzum poradio na svom šutu sa distance i sada se ne libi da potegne trojku, makar to bilo i iz driblinga.

Ume Egzum odlično da otvori i kontranapad, retko ko može da ga zaustavi u prodoru, pa iako u nekim situacijama predvidiv, važi za jednog od najtežih bekova za čuvanje u Evropi. To je i Zvezda osetila na svojoj koži, a nije joj se isplatilo ni to što mu je ostavljala prostora da se podigne na šut.

O Matijasu Lesoru se priča već od početka sezone, njegove brojke su u rangu MVP konverzacije, energija je na zavidnom nivou, a problemi koje pravi protivnicima u reketu mogu se videti na svakom meču. Tako se sada protiv njega nisu dobro proveli ni Zvezdini visoki igrači, a možda je najbolji deo Lesorove igre osetio je Filip Petrušev, koji je morao da istrpi zakucavanje i Matijasovo izbacivanje energije u prvom redu na terenu.

NE PROPUSTITE:

Mač sa dve oštrice za Partizan jeste šuterska forma Pantera, Nanelija i Anđušića, koji su Zvezdi ubacili zajedno svega 11 poena. Od njih trojice očekuje se najviše pogođenih trojki, a za sada ne igraju ni blizu svog maksimuma. S vremena na vreme se desi da neko od njih bljesne, najčešće Panter, ali pitanje da li će samo ta povremena usijanja biti dovoljna za najviše ciljeve.

U derbiju se relativno loša partija pomenuta tri beka nije obila o glavu, ali niko ne garantuje da se to neće dešavati u nastavku sezone, ako se nastavi u istom ritmu.

Zek Ledej bio je najbitnija karika Partizana protiv Zvezde u Pioniru i od njega se očekuje da i u nastavku sezone bude tajno oružje crno-belih, koje možda neće često izbijati u prvi plan, ali će umeti da reši utakmicu i odigra presudnu ulogu na obe strane terena.

Mnogo važna biće uloga i Alena Smailgića, koji je prinuđen da bude „petica“, odnosno Lesorova zamena. Derbi je odigrao dobro, završio ga sa sedam poena i četiri skoka, energija i želja su vidljivi, ali popularni Smajli će takođe morati više da pruži.

Foto: Starsport

Od ostalih igrača tu su Papapetru, Trifunović, Madar i Avramović (možda i Vukčević do kraja sezone), koji imaju velikih oscilacija, ali su veoma bitni za rotaciju i pre svega defanzivni deo igre. U drugom evroligaškom derbiju niko od njih nije imao previše bitnu ulogu, ali upravo bi njihov iskorak mogao da napravi razliku za Partizan u nekim drugim utakmicama.

Što se tiče Zvezde, ona iz derbija može da bude najviše ponosna na Stefana Lazarevića, koji je zaista izrastao u elitnog defanzivca. Pokazao je Lazarević i tokom nekih ranijih mečeva da može da čuva apsolutno sve igrače na pozicijama od plejmejkera do krilnog centra (Mirotić lično osetio na svojoj koži), a i protiv Partizana je bio briljantan u odbrani. Uspeo je koliko-toliko da obuzda Ledeja i Egzuma, pod košem je izdržao gotove sve kontakte, a nema problem ni sa brzinom bekova.

Međutim, Lazarević u napadu zaista ne može da pruži mnogo. Iako je popravio šut za tri (vidi se i na treninzima i na zagrevanju), retko kada dolazi u priliku da se podigne na šut, slab je pik-en-rol igrač, dok ni iz igre jedan na jedan nije baš dominantan. Njegov trud i rad nikako ne treba osporiti, a „glad“ za ofanzivnim skokovima je takođe prisutna, pa sa njim na terenu Zvezda može biti i te kako na dobitku.

Odnjen Dobrić/Foto: Pedja Milosavljevic

Još jedna pozitivna stvar za crveno-bele iz derbija jeste odlična partija bekovskog tandema Vildoza-Nedović. Zajedno su ubacili 49 poena i po ko zna koji put pokazali napadačku moć i više načina na koje mogu da poentiraju, čak i kada se odbrane spremaju posebno za njih.

Filip Petrušev je krajem decembra i početkom januara bio možda i najvažniji Zvezdin igrač u Evroligi, ali je u poslednje odigranom derbiju bio nervozan i nije bio na visokom nivou. Na kraju jeste bio na pragu dabl-dabla sa osam poena i 10 skokova, ali je većim delom utakmice bio nervozan, ulazio je u raspravu sa sudijama, bitna trojka mu je poništena zbog isteka napada, a nikako nije mogao da uđe u seriju dobrih poteza u napadu ili bar konstantno dobre odbrane. Zvezda je ovog puta od Petruševa dobila jednu neubedljivu partiju, ali to ne treba očekivati kao trend u nastavku sezone.

Crveno-beli treba da budu srećni i zbog povratka Nikole Ivanovića, koji protiv Partizana jedini nije izgubio niti jednu loptu za 13 minuta na parketu. Daleko od toga da je Zvezdina igra sa njim kao organizatorom bila tečna, ali Ivanović se tek uvodi u pravi ritam nakon povrede i sigurno da će mu biti potrebna još neka utakmica da vrati sjaj koji je imao po dolasku Duška Ivanovića na klupu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Kada smo kod lepih vesti za Zvezdu treba spomenuti i Hasana Martina, koji se vratio u trenažni proces i mogao bi da zaigra na gostovanju Virtusu i Milanu, ali i Fakunda Kampaca, koga još mesec dana deli od debija za crveno-bele u Evroligi.

Ipak, u porazima i nešto slabijoj formi Zvezde ne treba izbeći spomenuti Bena Bentila, koji je totalno van forme i polako gubi poverenje navijača, koje je stekao sa nekoliko efikasnih partija na startu sezone.

Bentil je neretko deo startne petorke, Ivanović mu konstantno pruža poverenje, ali Bentil to ne vraća ni kroz jedan parametar. U odbrani je daleko od čvrstine koja se od njega očekivala, dok u napadu ne blista pri šutu, a pod košem nekad izgleda kao da se boji kontakta. Samo na momente Bentil pokaže zašto je već dugo u Evroligi, ali već skoro mesec dana nije imao dvocifren poenterski učinak.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sve je više primetno i da Džon Holand nema ni ulogu epizodiste kod Duška Ivanovića, te se može reći da pred njim trenutno nema svetle budućnosti u dresu Zvezde.

Ukoliko bi Zvezda iz Bentila i Holanda ili makar jednog od njih dvojice izvukla više, to bi moglo značajno da je pogura ka najvišim ciljevima u nastavku ove veoma uzbudljive sezone.

Pred Zvezdom svakako nije sve tako crno, dok je ispred Partizana veliki prostor za napredak.

Ono što je zajedničko za oba tima jeste kvalitet za evropsku scenu, a nema razloga da on još više ne naraste u narednim mesecima, a zašto ne i godinama.

BONUS VIDEO Povreda igrača Monaka protiv Zvezde

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar