Srbija će bez Ane Dabović i Aleksandre Crvendakić na Svetsko prvenstvo za košarkašice.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se na Zlatiboru, gde se priprema za Svetsko prvenstvo u Australiji (22. septembar – 1. oktobar),

Selektorka Marina Maljković je govorila o nastavku priprema i predstojećim iskušenjima koja očekuju podmlađeni nacionalni tim.

PROČITAJTE JOŠ

„Ništa ne menjamo, pripremamo se u potpunom miru, posebno ove godine kada krećemo iz početka. Početak je težak iz dva razloga… Tako je bilo i 2011, kada sam ja postavljena na ovo mesto, pa smo isto krenuli od totalno jedne nove priče za žensku košarku u Srbiji. Tada smo imali igračice koje su igrale u veoma dobrim klubovima, imali smo bazu u KK Partizanu i mi smo tako ušli u priču koja nas je dovela do uspeha ženske košarkaške reprezentacije. Ove godine imamo istu stvar, početak kao 2011. godine, ali sada imamo jedno potpuno neiskustvo, decu, mlade devojčice, koje nemaju nikakvo iskustvo u najjačem takmičenju. One prvi put igraju zajedno, nemamo ni tim, na šta ste navikli prethodnih godina, koji je osvajao medalje. Jedna teška situacija i svi problemi koji uz to idu“, rekla je Marina Maljković.

Trofejni stručnjak je i objasnila šta je cilj za predstojeće godine.

„Sledi jedno vaspitavanje generacije na terenu i van njega. Niti meni, niti njima treba bilo kakva vrsta alibija. Svesno sam ušla u ovu priču sa željom da i od ove srpske dece napravim nešto u godinama koje dolaze. Raduje činjenica da smo u svim mlađim kategorijama u A divizijama. Nadam se da ćemo narednim godina napraviti ono što smo i ranije pravili, a to su igračice koje se su sa uspehom predstavljale Srbiju“.

U sistemu Marine Maljković rad je osnova svega i to je nova generacija prihvatila na najbolji mogući način.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

„One vredno rade i to me raduje, ja uvek govorim istinu, realno predstavljam stvari i javnost zna koliko je teška priča ispred nas. Raduje me elan i radna energija, a zaista napreduju, a ti kao trener kada imaš takvu grupu koja napreduje, osećaš se dobro koliko god da je teško. Koliko god mi na tom SP ne možemo da se takmičimo, gde treba da igramo sa najboljim igračicama sveta, to je nerealno i nije inteligentno pominjati bilo šta za SP. Ono što je ispred nas jeste da dovršimo pripreme na Zlatiboru, da nastavimo da radimo i napredujemo“.

Smena generacija bila je odavano najavljena, ali ono što je u poslednji čas napravilo dodatni problem jesu izostanci Ane Dabović i Aleksandre Crvendakić, dve toliko važne igračice u nacionalnom timu.

„Ana Dabović je bila u junu, imala je tešku sezonu, posle se toga se i udala. To su privatne stvari koje su pozitivne. Uz fer dogovor – ona nije spremna, ne oseća se dobro da može sve da pruži reprezentaciji, kao što je pružala u prethodnom periodu. Kod Aleksandre Crvendakić je situacija drugačija. Ona je trebalo da bude lider ove generacije. Kada smo krenuli u novu priču, videli ste njen značaj u kvalifikacijama protiv Hrvtaske. Aleksandra je definitvno lider ovog tima, ali nažalost, ona je imala probleme u toku sezone u Lionu. Njeno stanje sa kolenima je pod znakom pitanja. Naš medicinski tim i dosta ljudi sa strane, a konsultovali smo sve moguće lekare iz drugih sportova i bolnica, i procena je takva da ona ne može u ovom trenutku ništa da uradi. To je veliki udarac za ove devojke, jer je njena uloga u novembru i februaru bila od velikog značaja. Pokušavali smo da uradimo nešto, da proba, ali ne može. I Dragana Stanković ima dosta problema, ona se povredila u februaru. Imala je tešku sezonu, ona je tu za sada, ali nije to-to. To je potencijalni problem, ali da ne pričamo o tome jer je devojka tu“.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Posle priprema na Zlatiboru, košarkašicama Srbije u Beogradu slede tri kontrolne utakmice sa Portorikom i Kinom, a potom idu u Istanbul, gde će pre odlaska u Sidnej imati još dva pripremna meča.

Srbije će na Mundobasketu u Sidneju grati protiv Japana, Kanade, Asutralije, Francuske i Malija, a selektorka je istakla i da li će možda planetarni šampionat da žrtvuje zarad stvaranja tima i EP koje sledi naredne godine.

„Ne mogu tako da se izrazim, jer ja sam takmičar u glavi. Ja to ne umem, nisam talentovana za tako nešto. Mi smo u februaru još to počeli, sa zdravom Draganom Stanković i Aleksandrom Crvendakić. I te sve mlade nove donele su nešto novo i lepo – uspele su da se kvalifikuju za SP. To je tada bilo u ravni čuda, ali čuda se ne dešavaju svaki dan. Mi ćemo na SP pokušati da se predstavimo u što boljem svetlu sa svim problemima koje imamo. Pokušaćemo protiv ekipa, koje su jako dobre i koje su dugo na okupu, da odigramo što bolje možemo u datom trenutku“, objasnila je Marina Maljković.

BONUS VIDEO Tina Krajišnik u suzama radosnicama posle Srbija – Australija: Sve je kao san i dalje

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar