Foto: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije se sprema za odsudne bitke za plasman na Olimpijske igre u Tokiju koje će voditi pred navijačima u Beogradu što će biti velika prednost.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, iako se sa nestrpljenjem očekuje prvo podbacivanje lopte i kao uvek sa posebnim žarom se čekaju mečevi košarkaša za koje se navija sa religioznim fanatizmom, ostao je gorak utisak zbog brojnih otkaza i povreda.

Kada je selektor košarkaške reprezentacije Srbije Igor Kokoškov objavio širi spisak reprezentacije svi smo bili u euforiji i pričali o drim timu i napadu na zlato na Olimpijskim igrama.

Išlo se toliko daleko da se moglo čuti da je nebitno u kakvom sastavu dolaze Amerikanci jer ćemo ih svakako pobediti i uzeti zlato.

Pravile su se kombinacije raznih petorki i razmatralo da li se bolje uklapaju Pokuševski i Jokić ili je bolje da startuje Bjelica. Da li je bolje da u paru sa Bogdanovićem na spoljnim pozicijama počne Teodosić ili je Vasilije Micić zaslužio da posle ovakve sezone bude prvi plej reprezentacije. Da li je bolju sezonu imao Lučić ili je ipak bolje odigrao Kalinić.

I tako dalje…

A onda nam je realnost pljusnula žestoku šamarčinu.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Samo nekoliko dana nakon što je proglašen za MVP-ija NBA lige i euforije u Srbiji zbog nagrade, Nikola Jokić je odvrnuo tuš sa ledenom vodom odlukom da ovog leta ne igra za Srbiju.

Naporna sezona, velika potrošnja i trudnoća njegove žene bili su razlozi da „odjavi“ Kokoškova. Neki su razumeli, neki su bili besni, ali na najboljeg na svetu više nismo mogli da računamo.

To kao da je bio početak epidemije otkaza.

Posle Jokića i mlade nade Pokuševski i Smailagić su odlučili da se tokom leta posvete radu na kondiciji i snazi, a problem su počele da prave i povrede.

Pored pomenutog trojica, od visokih igrača je otpao i Miroslav Raduljica deo svih uspeha prethodnih godina, a Nikola Milutinov neće biti spreman za kvalifikacije i on će raditi po posebnom programu sa nadom da će se košarkaši plasirati, a on dovoljno oporaviti.

Samo pitanje je koliko će biti spreman i u kakvoj formi posle višemesečne pauze, pa je na kraju igra pod košem spala na dva slova – Marjanovića i Petruševa. Tu je i Dalibor Ilić, ali govorimo o igračima koji će imati rolu.

Problem je što Marjanović u ovoj fazi karijere i sa svojom specifičnošću ne može da bude prvi centar već opcija sa klupe koja menja tok utakmice, dok je Petrušev za sada u sjajnoj formi, ali je pitanje kako će izdržati pritisak kada dođu prelomni mečevi.

Boban Marjanović Dalas LA Klipers
Foto: Tanjug- AP Photo/Tony Gutierrez)

I na poziciji četiri će biti puno problema jer pored Bjelice imamo samo Kalinića koji je igrao nešto više minuta u toj ulozi, iako je primarno krilni igrač.

Njegovo spuštanje u reket povlači pitanje i krilnih igrača jer osim Kalinića koji je prirodna trojka, svi ostali su mnogo više bekovi.

Tu je problem izazvala povreda Lučiča kao i Gudurića koji se nisu dovoljno oporavili, ali bi trebalo da budu dostupni u Tokiju.

Ono gde ne bi trebalo da bude problema jeste spoljna linija, mada se i nad nju nadvio crni oblak slutnje.

Za kvalifikacioni turnir ćemo imati i Teodosića i Micića, dve velike zvezde kao i stefana Jovića kao trećeg pleja. Na beku imamo Dobrića u životnoj formi, Anđušića nakon najbolje sezone njegove karijere, kao i Avramovića koji kod Kokoškova igra vrhunsku košarku.

Ovakva postavka bi trebala da bude dovoljna za kvalifikacije, ali će za same igre biti potreban Bogdan Bogdanović. Najbolji strelac kojeg Srbija ima još igra plej-of NBA lige sa Atlantom i neće ga završiti bar još šest dana, a plasman u finale bi to odužio do pred same Igre.

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

Još veću zabrinutost izaziva povreda kolena sa kojom igra naš as i koja bi mogla samo da se pogorša i otvara pitanje da i ako se čak sezona za njega završi u najkraćem roku, da li će uopšte moći da igra.

Na spoljnim pozicijama ne treba zaboraviti ni Nemanju Nedovića kojeg je koronavirus odvojio od reprezentativnog dresa, ali bi na njega mogli da računamo ukoliko se plasiramo dalje.

Pred Igorom Kokoškovim je ozbiljna zagonetka pred kvalifikacioni turnir, a ništa lakše neće biti ni u slučaju plasmana. Kvaliteta ima dovoljno da u odlazak na Igre ne sumnjamo, a ni medalja neće biti neuhvatljiva, ali će biti potrebno izvući maksimum i sklopiti kockice na pravi način.

San o pobedi nad američkim drim timom će po svemu sudeći pričekati neko bolje vreme.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar