Foto: ABA liga

Partizan na skeneru pred početak sezone

Pripremni period za Partizan se polako privodi kraju, gotove su sve pripremne utakmice, a već u ponedeljak košarkaši igraju protiv Mornara u ABA ligi (19 sati, Arena), dok u prvom kolu Evrolige gostuju Makabiju naredne nedelje u četvrtak od 20 sati i pet minuta.

Crno-beli imaju velike ambicije u ovoj sezoni, a pravu snagu treba da pokažu u Evropi, gde je Fajnal-for sasvim realna želja.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan nije igrao samo pripremne turnire i utakmice, već se borio i za trofej ABA Superkupa, ali je Studentski centar napravio iznenađenje i u finalu pobedio četu Željka Obradovića sa 83:81. Taj poraz jeste upalio neke lampice i ukazao na neke detalje koji treba da se poprave, ali daleko od toga da je situacija u Partizanu alarmantna ili da Obradović treba posebno da brine pred početak sezone.

Ako se setimo prošle godine, Partizan je takođe nešto sporije i slabije ušao u sezonu, a onda se u decembru sve okrenulo i forma je krenula da raste, što je kasnije rezultiralo titulom u ABA ligi nakon 10 godina i istorijskom serijom sa Real Madridom u Top 8 fazi Evrolige.

Verovatno i ove sezone Obradović ima sličan plan, jasno je da njegova ekipa neće odmah pokazati sve što može i zna, ali ritam bi tokom sezone trebalo da raste, tako da tim bude na maksimumu kada to bude bilo najpotrebnije.

Željko Obradović
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Partizan je na pripremama najpre osvojio turnir u Banjaluci, gde su pobeđeni Hapoel Jerusalim, Turk Telekom i na kraju CSKA iz Moskve. Nakon toga usledio je spektakl sa Fuenlabradom na Tašu (93:63), a onda i ABA Superkup u kom su pobeđeni Mega i Igokea, dok je SC Derbi bio bolji u finalu. Za kraj priprema, crno-beli su imali evroligaške provere na turniru u Atini, ali su upisana dva tesna poraza i to nakon preokreta – najpre od Efesa sa 81:79, a onda od Bajerna 99:95.

Kevin Panter i Zek Ledej su kao jedni od lidera prošlogodišnjeg tima potpisali nove ugovore, a i pripremnom periodu su pokazali da će i ove sezone imati veoma sličnu ulogu. Slična je situacija i sa Džejmsom Nanelijem, koji se nikada ne plaši da preuzme odgovornost, pa bi i ove sezone trebalo da bude velika šuterska snaga tima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o unutrašnjoj liniji, tu je novajlija Frenk Kaminski. Nesuđeni Srbin je pokazao neke od kvaliteta tokom pripremnom perioda, ali daleko od toga da je briljirao, a pečat rada sa Obradovićem videće se kroz nekoliko meseci, ukoliko ga povrede zaobiđu. Teško da će Kaminski ponoviti sezonu Matijasa Lesora, ali bi napadu trebalo da donese raznovrsnost, dok bi i pod košem mogao da pravi probleme mnogima. Ukoliko ne stigne nijedno pojačanje u narednim mesecima, Kaminski bi trebalo da ima ulogu prvog centra i već tokom prijateljskih utakmica moglo se videti da će mnogo toga u igri zavisiti od njega.

Balša Koprivica sve češće dobija minuta kod Obradovića i ovu sezonu trebalo bi da iskoristi kao odskočnu dasku za dalje. Mladog Srbina su prošle sezone povreda i bolest sprečile da napreduje koliko je planirano, ali bi ove trebalo da iskoristi ono što mu se pruža i pokaže da je sposoban da igra na evroligaškom nivou.

Foto: Starsport

Tu je i Alen Smailagić, čija uloga ne bi trebalo da se menja, s tim da bismo možda više mogli da ga gledamo na poziciji krilnog centra, pogotovo ako se Partizan dodatno pojača sa nekom peticom. U planu je da i Tristan Vukčević napravi iskorak, ali u pripremnom periodu nije blistao, pa je za očekivati da ćemo ga gledati uglavnom samo u ABA ligi.

Mateuš Ponitka propustio je ABA Superkup i turnir u Atini zbog povrede, ali je pre toga pokazao da će od njega mnogo zavisiti u organizaciji igre, a sposoban je da odigra i kvalitetnu odbranu na različitim vrstama bekova. Ognjen Jaramaz se za sada nije baš najbolje pokazao, te će mu biti potrebno neko vreme kako bi podigao formu, dok se Aleksa Avramović pun pozitivne energije i zlatnog iskustva vratio sa Mundobasketa, pa je spreman da zablista i preuzme veću odgovornost i ulogu nego prošle sezone.

Slično možemo očekivati i od Uroša Trifunovića, koji ofanzivno treba da bude agresivniji, dok bi defanzivno mogao da bude veoma važan igrač, ali i od Danila Anđušića, koji je Efesu ubacio 23 poena.

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Najveća enigma za sada je Pi Džej Dozir, koji je na tri utakmice ABA Superkupa bio dvocifren (po 11 poena na svakoj), ali deluje da se još uvek nije u potpunosti navikao na stil igre crno-belih i da još uvek traži svoju ulogu, pre svega u napadu. U nekoliko situacija pokazalo se da će Obradović koristiti Dozira na sličan način kao Dantea Egzuma prošle sezone, a očekuje se da Amerikanac igra sve bolje kako sezona bude odmicala.

Crno-beli nemaju baš povoljan raspored na startu sezone, pošto više gostuju nego što su domaćini, a krajem oktobra nas čekaju i dva večita derbija u razmaku od svega četiri dana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar