Foto: EPA-EFE/Miguel Angel Polo

Evroliga je dopunila protokol o zdravlju i sigurnosti kojim je definisanala posebne propise u predstojećoj sezoni.

PROČITAJTE JOŠ

Klubovi su dužni da se uz pridržavanje osnovnih higijenskih pravila (pranje ruku, socijalno distanciranje, upotreba maske za lice…), prate izdate smernice za hotele, prevoz, sudije, TV produkciju, medije, gledaoce, arene i objekte za treniranje kojima se definiše maksimalan broj pojedinaca na terenima i svlačionicama, da imenuju kovid menadžera, održavaju edukativne sesije, dnevno prate zdravlje…

Igrači, treneri i sudije dužni su da urade PCR test tri dana pre svake utakmice, uz poštovanje protokola u slučaju pozitivnog rezultata testa.

Dokument o zdravstvenim i bezbednosnim protokolima je podložan promenama i redovno će se pregledavati i prilagođavati svakom potencijalnom razvoju trenutne situacije.

Evroliga je definisala i posebne propise kako bi se sačuvala regularnost takmičenja.

Posebni propisi, uključeni u podzakonske akte o takmičenju 2020-2021, a njima je predviđeno da utakmica koja ne može da se odigra prema rasporedu zbog određenih ograničenja koja domaće vlasti nameću klubovima biće ponovo zakazane, a u takvim slučajevima, po potrebi se mogu premestiti na neko drugo mesto.

Takođe, svaka utakmica može da bude suspendovana najviše tri puta.

Sve utakmice regularnog dela Evrolige moraju da budu odigrane do 13. aprila 2021. godine, a mečevi plej-ofa do 5. maja 2021.

Evroliga će sarađivati sa klubovima na premeštanju bilo kojih utakmica u alternativnu arenu, prethodno odobrenu za takmičenje.

U slučaju da nisu dostupni termini za pomeranje utakmice ili je dostignut maksimalan broj odlaganja, ekipa čija su nacionalna ili lokalna ograničenja izazvala to, izgubiće službenim rezultatom 0-20.

Ponovljeno gubljenje od 20-0 zbog istog razloga ne bi doveli do diskvalifikacije ekipe.

PROČITAJTE JOŠ

U slučaju da bilo koji tim ima manje od osam igrača sposobnih za igru zbog kovida, izgubiće službenim rezltatom, a ponavljanje poraza zbog ove situacije takođe ne bi značilo diskvalifikaciju tima.

Svaki klub koji odbije da igra bez zvaničnih nacionalnih ili lokalnih ograničenja, odnosno opravdanog razloga, prvi put će izgubiti 20-0, a drugi put će uslediti diskvalifikacija iz takmičenja.

Poraz službenim rezultatom koji se desi tokom plej-ofa inicirao bi gubitak serije za taj tim.

U slučaju sezonske suspenzije, privremeni plasman može se smatrati konačnim ili za nastavak takmičenja ili za prolazak timova u potencijalnu sledeću fazu. Ako je neophodno, timovi će igrati bilo koje odložene utakmice kako bi se osiguralo da broj odigranih mečeva bude uravnotežen među svim timovima u istoj grupi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar