Nikola Jokic i Stef Kari
Nikola Jokić i Stef Kari Foto:EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

Nakon 20 utakmica ligaškog dela sezone svima je postalo jasno da je MVP trka spala na samo dva slova: Nikolu Jokića i Stefa Karija. I zaista deluje da bi morao da se desi neka katastrofalna povreda (daleko bilo) ili neka senzacija koja se nikada ne viđa da bi došlo do promene ovakvog stanja stvari.

PROČITAJTE JOŠ

O tome kakve sezone igraju aktuelni i bivši MVP svedoči što navijači ne prestaju da ih porede, a oni se takmiče u pomeranju kako vlastitih granica, tako i onih koje su postavili oni koji su godinama vedrili i oblačili NBA ligom.

Jokić je propustio četiri susreta zbog povrede desnog šuterskog zgloba, a onda se vratio u velikom stilu 24 poena, 15 skokova i sedam asistencija. Nepotrebno je reći bilo šta više.

Srpski centar igra sezonu koja je daleko od one koja praktično određuje Ol-star učešće. Ne samo da je Jokić iznad Ol-star proseka, već je prvi u istoriji koji ima +15 u plus/minus koloni.

Jokić je po tome nadmašio i Majkla Džordana (+12,7 u sezoni 1987/1988) gledajući prvih 15 mečeva na kojima je odigrao najmanje 150 minuta.

To i ne čudi kada se zna da Jokić šutira najbolje u karijeri i najbolje za tri poena i ima najveći broj skokova prosečno (13,7 skokova, drugi u ligi). Po PER rejtingu (35,57) je najbolji u ligi, a sa 26,2 poena je četvrti najbolji strelac lige.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Wilfredo Lee)

I tu zapravo počinje priča o čoveku koji na svoj način oblikuje košarku. I dok je Jokić to uradio asistencijama koje su retko kada viđene i ludim dodavanjima kakve niko ne pamti da je video od jednog centra, Kari je potpuno promenio način odbrane rivala.

Postiže gotovo redovno trojke sa devet ili 10 metara, pa se u NBA ozbiljno razmišlja o uvođenju šuta za četiri poena (predvodi ligu sa 28,6 poena po susretu). Toliko je pomerio granice da ga rival brani već kada pređe centar jer se ne zna kada će da se podigne i ekspresno brzo uputu šut ka košu.

Sada se trka sa samim sobom jer je po prvi put u istoriji postigao 100 trojki u 19 mečeva, pre toga je imao dve sezone u kojima je to uspeo za 20.

Zapravo bi već do kraja ove godine Kari mogao da postane najbolji trojkaš u NBA svih vremena (u ligaškom delu). Sada ga deli samo 34 ubačenih trojki od tog zvanja jer Rej Alen ima tačno 2.973. Kari je na 2.940 i ukoliko nastavi u ovom ritmu šest ili sedam mečeva ga deli od ovog rekorda. U plej-ofu je već ubedljivo ispred svih ostalih sa 470 postignutih trojki, sledeći je Lebron Džejms sa 432, dok je Rej Alen stao na 385.

Otud i nikoga ne čudi što su se ova dva igrač odvojila u odnosu na ostale, a sada je na Denveru da nastavi da igra dobro beleži trijumfe kako bi i Jokiću dao veće šanse. Golden Stejt ima 18-3, dok je Jokić na preskromnih 10-10, pa bi to moglo da odnese prevagu u glasanju za MVP

Zbog toga i Kari ima dosta veće šanse po mišljenju kladionica da dođe do novog MVP zvanja. Onaj ko uloži novac na Karija bi prihodovao 2,35 puta više, dok bi za Jokića dobio čak 13 puta više.

BONUS VIDEO Jokićev trener o modernoj košarci
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar