Ako postoji jedna stvar koja je fascinatna u razvoju Nikole Jokića to je da uvek uspe da "probije plafon". To je limit koji mu prognoziraju stručnjaci, novinari, skauti, ali nije onaj koji sam sebi postavlja.

Kada je pre dve sezone postao MVP NBA lige svi su poručili da bolje od toga ne može. Kada je prošle godine imao istorijske brojke koje nije imao niko ranije, poruka je bila – Bolje ne može.

PROČITAJTE JOŠ

Onda je počela nova sezona, ovog puta u dresu Srbije i čini se da bolje i te kako može. Ovo bi mogao da mu bude prekopotrebni vetar u leđa i za kasniju sezonu NBA lige u kojoj će Denver sa oporavljenim zvezdama Džamalom Marejem i Kevinom Porterom Juniorom.

Jokić je pokazao da ni u jednom trenutku nije prestao da trenira, radio je i u toku pauze između obaveza u SAD i onih koje su ga sačekale u Srbiji. Pojavio se već na početku priprema i stavio se na raspolaganju Svetislavu Pešiću.

Dvostruki uzastopni MVP NBA lige sada pokazuje da želi da prebaci prošlogodišnji učinak od 2.000 poena, 1.000 skokova i 500 asistencija. Majkl Meloun, trener Denvera, bio je siguran da će Jokić drugi put zaredom biti MVP i dva meseca pre nego što je dobio nagradu.

„MVP nije uopšte ni takmičenje. Ima tu sjajnih igrača, ne kažem da nema. Ipak, ono što je Nikola Jokić uradio ove godine sa timom sve kroz šta je prošao, to je prosto neverovatno. Bio je dobar prošle godine i još bolji ove“, poručio je Meloun.

Jokić ne samo da je ubacio 29 poena Grčkoj, ne samo što je postigao trojku sa jedne noge (flamingos trojka) protiv Janisa Adetokumba i što je izveo niz fantastičnih poteza, već je ostavio prostor da bude još bolji. Bio je presudni faktor iako mu se možda i prvi put u karijeri desilo da promaši četiri slobodna bacanja zaredom.

„Bilo je veoma zanimljivo. Bilo je to sjajno iskustvo i teška utakmica za nas. Svaka čast publici. Bili su naš šesti igrač i bili su uz nas, nosili su nas… Bila je čast igrati pred našim ljudima, velika je čast igrati pred svojim narodom, koji su nam davali energiju sve vreme. Na tribinama su bila i velika imena i u našoj državi i u sportu i to je bila velika čast imati njih kao podršku“, rekao je Jokić.

Potom se nadovezao i na podršku publike koju je dobijao tokom meča:

„Bilo je interesantno, znači mi. Osetio sam ljubav od navijača. Bilo nam je važno da pobedimo. Vasa se povredio i to je bio veliki problem za nas. Jaramaz je odigrao fantastično za nas, kontrolisao je utakmicu. Ako budemo igrali ovako, nećemo imati problema“, dodao je Jokić.

Srpski centar sada radi na dodatnom razvijanju defanzivnih zadataka zbog čega je posebno bitan rad sa Pešićem. Uspeo je da zatvori Janisa Adetokumba, nisu se videli karakteristični proboji Grka (iako je stigao do 40 poena). Kada se meč lomio Jokić je znao da zauzda rivala, uostalom u jednom trenutku je iznudio faul koji je Janisa direktno poslao na klupu jer je prerano stigao do treće lične greške.

Jokić je stigao i do osam skokova i šest asistencija, ali je pokazao da i te kako razume igru i postavku Srbije. Čak i kada se menjala odbrana, kada je preuzimao niske igrače, naša selekcija nije bila bez ideje kako da mu sačuva leđa.

Pokazao je da je lider i ponašanjem van terena, ali i na samom parketu. Dugo se pričalo o lekciji koju je očitao Dejanu Davidovcu protiv Slovenije i kako je lako uspeo da pronađe zajednički jezik sa Nikolom Kalinićem, Gudurićem, Lučićem, pa i Ognjenom Jaramazom.

Jokić je sada apsolutni lider Srbije, a poznato je da su kroz istoriju reprezentativni uspesi pravili još bolje igrače od srpskih internacionalaca. Sada ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ovo Evropsko prvenstvo bude samo temelj nove eksplozije Jokića.

Za sada deluje da je uspeo da se dodatno unapredi.

BONUS VIDEO  Svetislav Pešić sa novinarima dok ga Nebojša Ilić požuruje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare