(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)
(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Bio je ovo duel košarkaških titana

Košarkaši Srbije pobedili su Grčku sa 100:94 nakon produžetka u prvom kolu poslednje faze kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija sada ima skor od dve pobede i tri poraza, dok je Grčka na tri trijumfa i dva neuspeha.

Bio je ovo veoma uzbudljiv meč od početka do kraja, ali je Srbija bila u prednosti većim delom susreta. Grčka je uspela da izbori produžetak trojkom Tajlera Dorsija, ali je Nikola Jokić uzeo stvar u svoje ruke i poveo „orlove“ do pobede.

Najefikasniji u reprezentaciji Srbije bio je upravo Jokić sa 29 poena, osam skokova i šest asistencija, ali je imao i šest izgubljenih lopti. Pored njega istakao se Ognjen Jaramaz sa 15 poena, dok je 14 imao kapiten Vladimir Lučić.

Odličan u prvom poluvremenu bio je i Vasilije Micić sa devet poena, ali je u 17. minutu utakmce doživeo povredu zgloba, te je sa bolnom grimasom napustio teren i više se nije vraća u igru.

Kod Grčke najbolji je bio Janis Adetokumbo sa 40 poena, osam skokova i pet asistencija, dok je Dorsi ubacio 16 poena uključujući i bitnu trojku na isteku 40. minuta.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Meč je bolje otvorila Srbija, pa je preko Micića stigla do prednosti od 7:4. Srpski plejmejker je onda pogodio i trojku uz faul, ali su braća Adetokumbo dominirala u kontri i držala priključak za Srbijom – 13:10.

„Orlovi“ su nastavili u sjajnom napadačkom ritmu, razigrao se i Vanja Marinković, a i Jokić je počeo da pogađa. Sa druge strane, Janis je bio nezaustavljiv. Pogađao je Grk i sa distance i iz reketa, ali je Nikola Milutinov imao dobru rolu sa klupe, pa je Srbija zadržala prednost. Jaramaz je pogodio trojku na isteku prvog perioda za 31:25.

Ekipa Svetislava Pešića bolje je otvorila i drugi period, stigla je do prednosti 37:28, ali su Janis i Dorsi smanjili na 40:35.

Jagodić-Kuridža je u nekoliko navrata pokušao da sačuva prvu zvezdu greške reprezentacije, ali to mu nije pošlo za rukom, pa je sve kulminiralo nesportskom greškom i lakim poenima Janisa. Kostas Slukas je pogodio preko ruke za dva poena i doveo Grčku u prednost – 40:42.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U tim momentima Micić je loše stao i iskrenuo zglob, a prema prvim informacijama je moguće da je doživeo distorziju i pitanje je da li će putovati sa ekipom na Evrobasket.

Srbija je ipak preokrenula i serijom 11:0, koju su režirali Jokić, Marinković i Lučić, vratila prednost na 51:42. Do kraja prvog poluvremena Grčka je uspela da smanji, a Lučić je promašio trojku, pa se na odmor otišlo sa rezultatom 51:44.

Jaramaz je treći period otvorio sjajnim driblingom i prodorom, ali je Dorsi uzvratio trojkom. Jokić se na to nadovezao, ali Janis nije prestajao da zatrpava koš Srbije.

Centar Denvera je u tim momentima uzeo stvar u svoje ruke, ali mu sudije nisu bile naklonjene, pa nisu svirana dva očigledna faula. Bez obzira na to, Srbija je vodila sa 60:52, ali je nakon toga ušla u krizu.

Grčka je napravila seriju 1:6, kojom je prišla na 61:58, a Srbija nije nekoliko minuta upisala koš iz igre. Usledila je dobra rola Marka Gudurića, koji je digao navijače na nogom trojkom, a onda i dobrom odbranom. Milutinov je u tim momentima takođe postizao bitne poene, ali Srbija nije mogla do dvocifrene prednosti – 67:60.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Treća četvrtina je završena košem Milutinova iz veoma teške pozicije nakon promašaja Kalinića – 70:63.

U poslednjoj deonici Srbija je uglavnom diktirala tempo, ali je svojim greškama dozvolila Grčkoj da se vrati i uvede meč u neizvesnu završnicu. Jokić je izveo nestvaran potez iz okreta sa jedne noge, ali su Grci brzo vratili trojku. I Jaramaz je pogodio trojku od tablu, ali Grci nisu popuštali.

Jokić je promašio oba penala u završnici, a Kalates i Dorsi su pogađali van linije 6,75 metara i tako doneli izjednačenje 87:87. Srbija je imala napad za pobedu nakon 40 minuta, ali je Jaramaz solirao i promašio.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

U produžetku je glavna figura bio Jokić, koji je pokazao snagu i kvalitet. Pogađao je uglavnom ispod koša, a dobrom odbranom je Srbija je došla u poziciju da mirno privede meč kraju. Jokić jeste promašio dva penala u poslednjem minutu, ali je Kalinić odigrao odličnu odbranu i penalima zatvorio utakmicu.

Što se tiče ostalih rezultata u grupi, Letonija je sa 111:85 savladala Tursku na svom terenu, dok je Belgija bila bolja kod kuće od Velike Britanije sa 72:57.

Srbija – Grčka 100:94 (31:25, 20:19, 19:19, 17:24, 13:7)

Dvorana: Arena, Beograd (Srbija). Sudija: Manuel Maconi, V. Liska, L. Kastiljo.

Srbija: Davidovac, Marinković 9, Kalinić 6, Lučić 14, Dobrić 1, Ristić, Jokić 29, Jagodić-Kuridža, Micić 9, Gudurić 5, Jaramaz 15, Milutinov 12. Selektor: Svetislav Pešić.

Grčka: Janis Adetokumbo 40, Kostas Adetokumbo 6, Kalates 5, Dorsi 16, Papanikolau 8, Agravanis 5, Tanasis Adetokumbo 12, Kalaicakis, Kazelakis, Luncis, Larencakis, Slukas 2. Selektor: Dimitris Itudis.

GRUPA I

1. Letonija 4 1    9

2. Grčka 3 2     8

3. Belgija 3 2    8

4. Srbija 2 3     7

5. Turska 2 3     7

6. Velika Britanija 1 4     6

*pobede, porazi, poeni

25. avgust

Srbija – Grčka 100:94 (51:44)

Letonija – Turska 111:85 (56:47)

Belgija – Velika Britanija 72:57 (33:27)

28. avgust

19.00 Turska – Srbija

19.00 Grčka – Belgija

19.00 Velika Britanija – Letonija

Srbija - Grčka 100:94

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare