Nikola Jokic
Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Denver pred velikim izazovom u plej-ofu.

Pobedom Dalasa na gostovanju Detroitu, Denver je izgubio i matematičke šanse da se domogne prednosti domaćeg terena, makar u prvoj rundi plej-ofa.

Iako je u jednom trenutku delovalo da Nagetsi mogu da se izbore za četvrtu poziiju kada je Juta krenula da posustaje, tu priliku je mnogo bolje iskoristio Dalas predvođen Lukom Dončićem.

Sada će Nikola Jokić sa saigračima morati da krene mnogo težim putem i da pokuša da postane deo istorije.

PROČITAJTE JOŠ

Samo su dve ekipe u istoriji NBA lige postali šampioni, a da nijednom nisu imali prednost domaćeg terena.

Jednom je Hjuston sa šestog mesta predvođen Olajdžuvnom došao do titule, a jednom je to uradio Dalas sa Dirkom Novickim. Obe ekipe su ligaški deo završile kao šestoplasirane što po svemu sudeći čeka i Denver.

Slučajnost ili predskazanje, tek ostaje da se vidi da li Jokić može da uradi isto. Dominira na centarskoj poziciji kao Hakim sovjevremeno, a u mnogome u napadu stilski podseća na Dirka Novickog.

Ipak, dve su puta kojim mogu da idu Nagetsi i prema iskustvu iz ove sezone u velikoj meri se razlikuju.

Golden Stejt poželjan rival

Prema trenutnom stanju stvari, Dever bi u prvom kolu igrao protiv Golden Stejt Voriorsa, a u eventualnom polufinalu sa boljim iz duela Memfisa i jednog od timova iz plej-in turnira, Minesote ili Klipersa.

Ovakav rasplet u Nagetsima sigurno priželjkuju. Golden Stejt ne igra ni blizu kao u prvom delu sezone kada su predvodili Zapad i bili u borbi za prvo mesto. Sada su treći sa šansom da čak i skliznu na poziciju četiri pošto imaju isti skor kao Dalas uz meč manje.

Voriorsi imaju i problem sa povredama, pa nikako da se velika trojka – Kari, Tompson, Grin nađe istovremeno na parketu i uhvati pravu formu.

Foto Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

U tri međusobna duela ove sezone, Denver je dobio dva puta ekipu iz Oklenda i to jednom na strani, dok je Voriorsima pripao poslednji okršaj 10 marta.

Gledali smo neizvesne duele i evidentno je da Jokiću i saigračima leže Voriorsi.

Naravno, problem je što ni Denver trenutno ne briljira, ali nagoveštaj povratka Džamala Mareja i činjenica da će Jokić biti najbolji igrač na parketu daju realne šanse Denveru da izbaci rivala.

U tom scenariju, Nagetsi bi ukrstili koplja sa Memfisom ili dvojcem Minesota/Los Anđeles Klipers. Timbervulsi će kako stoje stvari igrati na svom terenu taj dvoboj u plej-in turniru i pobednik će dobiti šansu da se sa Memfisom bori za plasman u polufinale.

Grizliji su sjajni ove sezone i omiljena su ekipa za gledanje zbog atraktivne igre, ali su isto tako mlad i neiskusan tim.

Dža Morant
Dža Morant; Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dil

Takođe, najbolji igrač ekipe Dža Morent je trenutno povrđen i prema poslednjim informacijama će zaigrati tek na startu plej-ofa. Kako je u pitanju povreda kolena i pauza od skoro mesec dana, veliki je znak pitanja u kakvom će se stanju vratiti,

Taj momenat u kombinaciji sa neiskustvom stavljaju Memfis u domen poželjnog rivala u plej-of košarci u kojoj Denver ima više iskustva.

Iako su Grizlisi dobili sva tri međusobna duela, dva su bila igrana na jednu loptu, a plej-of je potpuno drugačije iskustvo. Nije nemoguće ni da Minestota napravi iznenađenje, a Vukovi takođe imaju maksimalan skor sa Denverom ove godine, jer su dobili oba susreta, ali su glavni igrači znatno mlađi i neiskusniji kada je plej-of u pitanju. Što se Klipersa tiče, Denver ima pozitivan skor od 2:1, pa sigurno ne bi imali ništa protiv tog dvoboja. Treba reći da bi u okršajima sa Minestom i ekipom iz Los Anđelesa Denver imao prednost domaćeg terena.

Teži put vodi preko Dalasa

Međutim, postoji i lošija opcija za Jokića i ekipu. Denver bi mogao i do pete pozicije ukoliko Juta nastavi da tone, a u toj varijanti bi u prvoj rundi išao na Dalas.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Ekipa Luke Dončića ove sezone je dobila sve duela sa Denverom i deluje da im stilski leži igra ekipe iz Kolorada.

Dončić je svojom klasom sposoban da smanji razliku koju stvara Jokić svojom igrom, pa to ostatak ekipe ume da iskoristi.

Iako na papiru Dalas ne deluje kao bolji tim od Denvera, prednost domaćeg terena i ovosezonski dueli vodenicu navode na mlin Dalasa.

Ako bi i uspeli da nadmaše Dončića i ekipu, Denver bi sačekala njihova noćna mora.

Finiks Sansi su od prošle sezone postali nerešiva engima za ekipu Majka Malouna. Čišćenje u prošlogodišnjem plej-ofu i samo jedna pobeda u tri meča ove godine uz dva lagana poraza, pokazatelj su koliko im ekipa iz Arizone ne leži.

Dobra odbrana, usporavanje Jokića i mnogo rešenja u ofanzivi pravi su košmar za Denver i deluje da u okrnjenom sastavu nemaju rešenja za ovog rivala. Treba reći i da je sve krenulo nizbrdo kada je tim ostao bez Portera i Mareja, pa je pitanje kako bi sve izgledalo da su bili kompletni.

Do kraja sezone je ekipama ostalo da odigraju dva ili tri meča, a moguća pomeranja su skok Denvera na peto mesto i pad Golden Stejta na poziciju četiri kada je u pitanju Zapadna konferencija, što bi dodatno začinilo kombinatoriku.

VIDEO Trijumf Partizana za kraj Evrokupa, najbolji momenti duela sa Trentom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar