Foto: AP Photo/Brandon Dill

Nijedan potez ovog čoveka više ne može da iznenadi

Golden Stejt Voriorsi poveli su sa 1-0 u seriji protiv Memfis Grizlisa, a Drejmond Grin zaradio je još jedno isključenje u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

Pred sam kraj prvog poluvremena Grin je napravio jak faul nad centrom Memfisa kada ga je zakačio i po licu, a delić sekunde kasnije uspeo je da ga uhvati rukom za dres i povuče na zemlju.

Istini za volju, Grin je sačuvao rivala od žestokom pada na glavu, ali to ne umanjuje činjenicu da ga je namerno povukao za dres.

Sudije su nedugo posle gledanja snimka odlučile da ga isključe, a Grin kome je publika zviždala nije propustio priliku da isprovocira navijače. On je krenuo rukama da gestikulira i da uz osmeh traži publici da jače zviždi što je razbesnelo sve u Fedeks forumu.

Bez obzira što je jedan od najvažnijih igrača Voriorsa i što su mu najveći kvaliteti čvrsta odbrana i pregled igre, Grin je bio i ostao „najprljaviji“ igrač u NBA ligi.

U prvoj rundi plej-ofa ove sezone, Nikolu Jokića pokušao je da zaustavi i iznervira guranjem prstiju u oči. Tokom prve četvrtine četvrtog plej-of okršaja je Grin gurnuo prst u oko Jokiću tako što ga je doslovno ošamario, te je „očna neprijatnost“ bila samo jedna od posledica.

Iako je nakon serije hvalio Jokića, krilni centar Golden Stejta to nije uradio slučajno. Situacija sa guranjem prsta u oko ponavlja se praktično iz sezone u sezonu, a pre Jokića nastradali su Džejms Harden, Džej Džej Redik, Lebron Džejms, Kajri Irving…

Prvi put je Lebrona u oko ubo još 2018. kada je „Kralj“ igrao za Klivlend. Džejms je bio u prodoru, zaleteo se ka obruču Voriorsa i na tom putu ga je Drejmond nepropisno zaustavio, pa je nekoliko narednih mečeva „Kralj“ igrao krvavog oka kao posledica ovog poteza.

Još brutalnije Grin je prema Džejmsu postupio prošle sezone, kada su se sastali Voriorsi i Los Anđeles Lejkersi. Opet je Lebron bio u skoku i zaletu ka obruču, a Grin je koš sprečio proverenim nesportskim receptom.

Krvavog oka, i to dvaput, završio je i Harden, dok je nastupao za Hjuston Roketse. Teško je razaznati kada je Drejmondov potez sluačajan a kada nameran, ali u ovim situacijama posledice su došle zbog njegovog nekontrolisanog mahanja rukama.

Prvi put Harden je na udaru bio 2019. godine u drugoj rundi plej-ofa kada je Grin u skoku zakačio „Bradu“, dok je drugi put to bilo u istoj seriji samo meč posle. Tada je zvezda Golden Stejta igrala agresivnu odbranu, a Harden nije mogao da izbegne udarac po licu.

Redik je igrajući za Filadelfiju zaradio posekotinu tik ispod oka, a imao je sreću da rana nije bila nekoliko centimetara više na licu.

Još jedan naizgled banalna situacija desila se sa Irvingom, dok je nosio dres Bostona. On je u meču sa Voriorsima krenuo na prodor, Grin je uspeo da ga omete i zakači po licu, a jedan od njaboljih plejmejkera današnjice nije dobio ni faul.

Jedan od najprljavijih poteza u košarci, Grin je ponovio dva puta. Oštre duele vodio je sa tadašnjim centrom Oklahome Siti Tandera Stivenom Adamsom, koga je u dva navrata udarao u međunožje. Prvi put nije zaradio iskljućenje, iako je napravio očigledno nameran trzaj ili bolje reći šut nogom pravo na bolno mesto.

Drugi put Adams je osetio koleno rivala u nezgodnom predelu, ali tada nije sviran faul u napadu.

Pored svega ovoga, više puta je igrače bukvalno bacao na parket, rvao se sa njima, ulazio u verbalne i fizičke duele, a neretko se u njegovoj režiji mogu videti i nekontrolisano bacakanje i potezi nogom, koji mogu ozbiljno povrediti rivala.

Njegove poteze često ne odobravaju ni saigrači, ali se njegova energija i te kako prenosi na tim. Grin je osvojio jednu nagradu za najboljeg defanzivnog igrača u NBA i to u sezoni 2016/17.

Što se tiče napadačkog učinka, ove sezone ima 7,5 poena uz 7,3 skoka i sedam asistencija po meču.

Iako iz godine u godinu nastavlja negativnu tradiciju, još uvek nije sankcionisan izvan okvira NBA kazni. Iz sezone u sezonu nastavlja da ostavlja krvave protivnike iza sebe, dobio je negativan zaštitni znak, ali i dalje uz Stefa Karija i Kleja Tompsona predvodi Voriorse ka sedmom NBA prstenu.

BONUS VIDEO Niko kao Nikola Jokić – još jedna MVP sezona za pamćenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar