Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: TanjugAP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić iz sezone u sezonu piše istoriju NBA lige, a sve je moglo da bude mnogo drugačije da su Nagetsi ne tako davno odigrali drugačije van terena...

Dvostruki MVP stigao je u NBA ligu 2015. godine i već u prvoj sezoni je Nikola Jokić pokazao koliko potencijala ima u njemu. Ipak, potencijalni trejd koji je mogao da se dogodi godinu dana kasnije totalno bi promenio istoriju košarke.

„Klipersi su Nagetsima ponudili Blejka Grifina i Lensa Stivensona za Keneta Farida, Danila Galinarija, Vila Bartona i Nikolu Jokića. Denver je odbio“, bile su reči američkog ESPN te 2016. koje će srpski centar zauvek pamtiti.

PROČITAJTE JOŠ

Da su LA Klipersi jedan od prvih timova koji je uvideo koliko će srpski centar zapravo biti dominantan u narednim godinama, pokazuje upravo ova ponuda.

Jokić je u ruki sezoni prosečno beležio 10 poena, sedam skokova i 2,4 asistencije po meču, a to je bilo dovoljno da Klipersi razmisle o trejdu u kome bi se odrekli tada svog najboljeg igrača Blejka Grifina.

Grifin je te sezone proveo 33,4 minuta prosečno na terenu u 35 utakmica i imao je učinak od 21,4 poena, 8,4 skokova i 4,9 asistencija po meču.

Džejms Harden gradi poziciju za šut
Foto: Tanjug/AP Photo/Carlos Osorio

Ipak, bilo je jasno da zbog povreda nikada više neće biti ono što je bio ranijih godina. Atleta, sjajan skakač i momak koji može da zakuca preko „zgrade“. To su odmah primetili čelnici Klipersa i kao rešenje za to videli su Jokića.

Uz njega bi naravno stigao i paket koji su činila još trojica košarkaša, ali Denver u tom momentu povlači šampionski potez.

Iste godine kada je i Jokić odigrao svoj prvi meč, trener Nagetsa je postao Majk Meloun. Jedna od prvih stvari koje je tada Meloun uradio jeste „blindiranje“ Jokića u Denveru.

„Znam ime ovog klinca, ali znam i Nikolu Jokića, znam ga i ne bih ga menjao ni za koga na svetu. On je poseban mladić, poseban je kao mladi talenat i biće sve bolji kako bude jači i kako bude upoznavao NBA. Odajem velike zasluge generalnom menadžeru Timu Koneliju i saradnicima što su ga pronašli i učinili da postane deo naše ekipe“, rekao je tada Meloun.

Foto: Mike Ehrmann / Getty images / Profimedia,Mike Ehrmann / Getty images / Profimedia

Za sedam godina zajedničkog rada sa Somborcem mišljenje se nije mnogo promenilo.

„Teško je reći da je Jokić sada bolji, jer je veliki već tako dugo. Ono što sam video kod njega, a gde je napredovao je prisustvo na terenu. Tu je u svakom trenutku. Emotivno je uključen u sve što se dešava sa njegovim kolegama“, dodao je sjajni stručnjak.

Nikola Jokić će biti zapamćen kao najveći cenar, a najverovatnije i igrač svoje generacije, nadmašujući Džoela Embiida i Entonija Dejvisa sa nagradama kao što su dvostruki uzastopni MVP i potom MVP NBA finala.

Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ipak, to nije bio put kojim su mnogi mislili da će Jokić ići. Ne možemo ni da tvrdimo da bi u Klipersima postao igrač kakav je danas.

Vera koju su Nagetsi pokazali u Jokića otkako su ga draftovali 2014. godine je neverovatna. Pustili su ga da se razvija svojim tempom i nisu preterivali sa burnim reakcijama kada nije mogao da im donese rezultate.

S obzirom na prirodu „lova“ na zvezde Klipersa, verovatno bi videli trejd u kome bi Jokić završio u drugom timu, kao kada su Klipersi premestili Šaja Gildžis-Aleksandera za Pola Džordža.

Ipak, sve to će ostati samo kao jedna zanimljiva anegdota, dok će Jokić, Meloun i Denver zauvek biti upamćeni kao šampioni NBA lige. Možda ne samo jednom…

BONUS VIDEO Podcast Pick and Roll sa Mićom Berićem i Duškom Savanovićem EP 4

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar