Bogdan Bogdanović u prodoru
Foto: Tanjug/ AP Photo/Jacob Kupferman

Bogdan Bogdanović igra u životnoj formi poslednjih nekoliko utakmica i iz večeri u veče svojim igrama potvrđuje klasu, a posle povrede i priča o trejdu, stvari su konačno legle na svoje mesto.

Srpki bek je u poslednjem meču protiv Toronta ubacio 23 poena uz šest skokova i četiri asistencije, a pre toga je protiv Hornetsa pogodio osam trojki, postavivši svoj lični rekord u NBA ligi, dok je Atlanta tada posle preokreta koji je on režirao, zabeležila šestu pobedu u osam mečeva. Pobeda u toj utakmici do koje je vodio srski as, impresivna je i zbog činjenice da je Šarlot imao niz od 22 utakmice u kojima bi trijumfovao kada bi ušao u poslednju četvrtinu sa vođstvom.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, nije sve dobro krenulo za srpskog košarkaša kada je sleteo među „jastrebove“. Bogdanović je imao problem na početku da se uklopi u sistem tadašnjeg trenera Lojda Pirsa, koji je mahom bio u službi prve zvezde Treja Janga i njegove improvizacije na terenu.

Na poziciji beka na početku sezone, prednost je dobio Kem Rediš koji je već bio tu, a pored Janga veliku količinu lopti je trošio Deanre Hanter, pa je Bogdanović upao u prilično nezgodnu situaciju gde je morao da se dokazuje, a da nije dobio pravu rolu u ekipi.

U prvih devet utakmica u sezoni, Bogdanović je u proseku postizao manje od 10 poena po utakmici, a tek na četiri meča je uspeo da bude dvocifren. Na sve to su i procenti šuta bili loši i išli ispod 40 posto iz igre. Samo je u meču protiv Bruklina, gde je ubacio 22 poena, uspeo da pokaže svoj kvalitet.

Kao kruna slabog početka sezone, usledila je povreda i pauza tokom koje je Bogdan propustio 25 utakmica. To je unelo dodatnog crva sumnje u njegovu ulogu u ekipi, nakon čega su počele priče o eventualnom trejdu kojim bi Atlanta ispravila „grešku“.

Dobro upućeni novinari su do poslednjih trenutaka prelaznog roka Bogdanovića selili u druge timove, a kao glavni favorit je figurirao Boston.

Posle mnogo pompe, trejdovi su obavljeni, mnogi igrači promenili sredinu, ali je Bogdanović ostao u Hoksima. U međuvremenu je došlo do promene trenera i Pirsa koji nije zadovoljio ambicije kluba, menja iskusni Nejt Mekmilan.

Njegovim dolaskom kreće renesansa ekipe i samog Bogdanovića.

PROČITAJTE JOŠ

Dolazak novog trenera se poklopio sa oporavkom našeg reprezentativca, a promenio se i sistem igre.

Mekmilan je trener koji je još u Indijani razvio kulturu napadačke nesebičnosti, ali i odgovornosti. Za Bogdanovića je njegov dolazak značio puno više igre bez lopte, gomila blokova pomoću kojih se oslobađa primarnog čuvara  i slobodu da unosi haos u protivničke odbrane – bilo poentiranjem ili razigravanjem. „Pik en rol“ saradnja sa Kapelom je na zavidnom nivou, i čim dođe do situacije da neki niži igrač preuzme eksplozivnog centra, Bogdanović odmah deli asistenciju.

Trebalo je Bogdanoviću nekoliko utakmica da uhvati formu i pohvata šeme novog trenera, ali je polako iz utakmice u utakmicu podizao nivo, da bi eksplodirao u poslednjih osam mečeva, u kojima je njegov tim zabeležio čak šest pobeda.

U tom periodu srpski as je značajno podigao svoje brojke i izrastao u jednog od lidera ekipe.

U toj seriji Bogdanović je postizao 21.6 poena uz 4.5 skokova i 4.4 asistencije. Procenti šuta su značajno porasli, pa je došao do sjajnih 52 posto za tri poena uz 4.3 pogođena trojke.

Poređenja radi, u istom periodu prva zvezda ekipe Trej Jang je postizao 23.9 poena uz lošije procente iz igre od našeg košarkaša.

Unutar tih osam okršaja, kad je Bogdan bio na terenu Atlanta je nadjačala svoje protivnike sa razlikom od 70 poena.

Očigledno je da je nov sistem igre i veća uloga prijala našem beku, a bitan faktor je svakako i njegov mentalitet.

„Kad sam ulazio s klupe, radio sam ono što je bilo potrebno da pomognem ekipi. Sada u startnoj postavi, činim identičnu stvar. Moj stav, kao i pristup su isti. Jedino što želim je da pobeđujem“, rekao je Bogdanović nedavno, samo pokazujući kakvom mu je mentalni sklop.

Reprezentativac Srbije, tako je i definitvno pronašao pravu ulogu u ekipi i uhvatio zalet, a kako Atlanta igra, nema razloga da ove godine prvi put ne oseti i čari plej-ofa i da u igri na sve ili ništa dodatno sebi podigne cenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar