Foto: Tanjug/ AP Photo/David Zalubowski

Kada je Fred VanVlit ubacio 54 poena Orlando Medžiku, on nije oborio samo rekord Toronto Reptorsa, već i čitave NBA lige, po broju postignutih poena od strane igrača koji nije bio izabran na draftu.

PROČITAJTE JOŠ...

On je pretekao čuvenog Mozesa Malouna, koji je 1982. protiv San Dijego Klipersa brojao do 53. Kako je teško očekivati da će se u skorijoj budućnosti pojaviti igrač tog kalibra a da prethodno nije izabran na NBA draftu, jasno je da je VanVlit sebe upisao u istoriju NBA šampionata.

No, on nije jedini, pošto postoji nekoliko veoma interesantnih rekorda čije obaranje izgleda gotovo nemoguće. Jedan od takvih u vlasništvu je i našeg Nikole Jokića.

Najbrži tripl-dabl u istoriji NBA lige

Jokiću je 15. februara 2018. bilo potrebno svega 14 minuta i 33 sekunde kako bi došao do tripl-dabl učinka. Koliko je ovo bilo teško oboriti pokazuje i podatak da je prethodni rekord stajao od 19. februara davne 1955. godine, kada je Džim Taker, igrač Sirakuza Nešnalsa (sadašnji Filadelfija Seventisiksersi), za 17 minuta na parketu zabeležio 12 poena, 12 skokova i 10 asistencija. Jokić je to oborio gotovo 63 godine kasnije…

Uzastopna promašena slobodna bacanja

Košarkaš Gif Ruks, koji je u petoj deceniji prošlog veka igrao košarku u SAD postavio je rekord promašivši čak 20 slobodnih bacanja uzastopno. On je 15. januara 1948. godine u dresu Sejnt Luis Bombersa protiv Njujork Niksa čak 20 puta stao na liniju za sobodna bacanja i svih 20 je promašio.

Najviše odigranih utakmica u regularnom delu sezone – 88

Član kuće slavnih Volt Belami uspeo je u nečemu što gotovo sigurno neće poći za rukom više nikome. Naime, on je u sezoni 1968/69 odigrao šest utakmica više od ligaškog maksimuma. Razlog se krije u trejdu koji se dogodio tokom sezone. Belami je za Njujork Nikse odigrao 35 utakmica, potom prešao u Detroit Pistonse, koji su u tom trenutku imali šest utakmica više od Njujorka. Belami je potom odigrao 53 meča za Detroit i postao apsolutni rekorder lige.

Najviše poena bez ikakvog učinka

Džoel Entoni je bio deo ekipe Majami Hita koja je vladala NBA ligom, ali se upisao u istoriju jednim od najčudnijih rekorda ikada. On je protiv Portlanda 9. januara 2011. na parketu proveo 29 minuta, uz učinak od 0 asistencija, 0 blokada, 0 šuteva, 0 poena, 0 skokova, 0 ukradenih lopti… Jedino gde se upisao u statistiku jeste faul, i to u trenutku kad nije imao loptu.

1,192 uzastopne utakmice

Ej Si Grin mlađi drži rekord po broju odigranih utakmica bez preskoka. On je na 1,192 meča uzastopno odigrao bar jedan minut, zbog čega je dobio nadimak „Čelični čovek“. U karijeri je nastupao za Lejkerse, Finiks, Dalas i Majami, osvojio je tri titule, jednom je bio učesnik Ol-star meča.

Najviše utakmica sa više od 100 poena po meču

Denver Nagetsi su od 21. januara 1981. do 8. decembra 1982. godine vezali čak 136 utakmica sa više od 100 ubačenih poena. Nagetsi uprkos tome nisu uspeli da osvoje titulu u tom razdoblju.

30 asistencija na utakmici

Skot Skils je 30. decembra 1990. godine u dresu Orlando Medžika uspeo nemoguće – u pobedi svog tima nad Denverom 155:116 asistirao je čak 30 puta. Iako je nakon njega igrao veliki broj sjajnih asistenata, njegov rekord je i danas nedodridljiv.

107 poena za poluvreme

Rekord drže Finiks Sansi, koji su 10. novembra 1990. protiv Denver Nagetsa slavili 173:143, a u prvom poluvremenu su od toga ubacili čak 107 poena. Nagetsi su dodali 67, za ukupno 174 poena u prvih 24 minuta.

Počasno mesto – Vilt Čemberlen

Ubacio je legendarni košarkaš 100 poena u dresu Filadelfija Voriorsa protiv Njujork Niksa 2. marta davne 1962. godine i tako postao jedini košarkaš kom je u svetu profesionalne košarke pošlo za rukom da meč završi sa trocfrenim brojem poena.

U NBA ligi najbliže mu je prišao Kobi Brajant sa 82, dok je u ostatku sveta Radivoj Korać brojao do 99.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar