Foto: Tanjug/AP

Glasanje za NBA ligu je u punom jeku, a nakon prvog preseka jasno je da je Nikola Jokić veoma blizu mesta u startnoj petorki Zapadne konferencije.

PROČITAJTE JOŠ...

Tome u prilog ne ide samo trenutno drugo mesto među centrima na Zapadu, već i broj glasova koje je Jokić dobio gledano kroz brojke nekih prethodnih Ol-star utakmica.

Momak iz Sombora je sa 1.477.975 glasova drugi među centrima na Zapadu, treći ukupno u svojoj konferenciji, a šesti u čitavoj ligi, ispred, između ostalih, Entonija Dejvisa, Kavaja Lenarda, Luke Dončića, Džejmsa Hardena, Donovana Mičela, Rasela Vestbruka…

Ove godine u Ol-star ekipi biće trojica igrača u reketu (krilo, krilni centar i centar), kao i dva beka (plejmejker i bek-šuter).

A šta kaže istorija?

Jokićevi Ol-star brojevi od 2017. do danas

U obzir ćemo uzeti samo glasove navijača. Prema njima, centar Denvera je u sezoni 2016/2017 imao 173.327 glasova i bio 16. među centrima na Zapadu, potom je 2018. pao na 22. mesto sa 114.929 glasova, da bi po prvi put prebacio cifru od milion glasova 2019. godine, kada je imao 1.445.989 glasova od strane navijača i bio sedmi centar Zapada. Prošle godine Jokić je takođe prebacio milion i sa 1.232.979 glasova bio peti.

U ovom trenutku pre godinu dana Jokić je imao 160,934 glasa, dok je u prvom „preseku“ 2019. imao 235,272 glasa.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ko sve ima pravo glasanja?

Pored navijača, čiji glas se računa kao 50% ukupne „ocene“, još po 25% dodaju igrači i predstavnici medija. Upravo oni su Luku Dončića 2019. koštali mesta, pošto je po izboru navijača bio drugi, dok su ga mediji i ostali igrači stavili na osmo, odnosno šesto mesto.

Koliko još je potrebno?

S obzirom na to da je Jokić ove godine prosto briljantan, gotovo je izvesno da će se naći u samom vrhu izbora i od strane medija i od strane košarkaša, najverovatnije tik iza Džejmsa, pa je potrebno da se dogodi pravo malo čudo kako bi ga oni izbacili iz „top 3“ visokih igrača Zapada.

Takođe, ti glasovi se dodaju po završetku glasanja navijača, pa ćemo uvid imati tek kasnije.

Stoga, kao parametre za ono što možemo da očekujemo u narednom periodu uzećemo Ol-star utakmice iz 2019. i 2020. godine, s obzirom na to da će se trendovi od tih mečeva preneti i na ovogodišnji, kao i glasove navijača.

Pre dve godine, dakle 2019, među tri visoka igrača u startnoj petorci na Zapadu našli su se Lebron Džejms, Kevin Durant i Pol Džordž. Te godine, Džordž je nakon prvog kruga imao 580.055 glasova, a na kraju stigao do 3.122.346, tek kao treći „visoki“ ušao u ekipu Zapada.

Godinu dana kasnije, kao treći za Ol-star meč je izabran Kavaj Lenard sa 3.917.190 glasova, a nakon prvog „preseka“ imao je 740.657.

Iz ove perspektive, čini se da bi Jokić veoma lako mogao da završi sa oko četiri i po miliona glasova, s obzirom na to da je nakon prvog preseka stao nadomak 1.5 miliona.

Kako je sasvim opravdano uzeti tri i po miliona glasova kao „granicu“, čini se da to ne bi smelo da predstavlja problem za Jokića kako bi se našao među tri najbolja.

Ono što je sada već izvesno jeste da će popularni Džoker glasanje za Ol-star kod navijača završiti među četiri najbolja centra, a s obzirom na to da ove godine ima veliku podršku medija i igrača, bilo bi zaista iznenađenje ukoliko Jokićevo ime ne bude među tri košarkaša koji će predstavljati Zapad na narednom Ol-star susretu 7. marta u Atlanti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar