Bjelica brutalno iskreno o otkazima Srbiji i reprezentaciji

Košarka 23. jun. 202110:44 > 10:4510 komentara
Podeli:
Nemanja Bjelica
Foto: Starposrt /Xinhua/Xue Yubin)

Nemanja Bjelica, košarkaš Srbije, govorio je šta za njega znači igranje za reprezentaciju, a onda i prokomentarisao otkaze nekih sunarodnika.

Bjelica je ovog leta postao slobodan igrač, ali ni nerešena klupska situacija ga nije odvratila od želje da obuče dres Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre (29. jun – 4. jul).

Njegove reči o dresu Srbije će se dugo prepričavati.

PROČITAJTE JOŠ

„Nema tu šta da se razmišlja. Već više od decenije, čim završim sezonu u klubu, slede obaveze u državnom timu. Pokušaću da budem direktan koliko je to moguće i da izbegnem fraze. Meni je reprezentacija sve. Predstavljati Srbiju za mene je čast i zadovoljstvo. Što sam stariji i iskusniji, vidim da ni klupske titule, niti lična dostignuća ne mogu da se mere sa onim što si uradio za svoju zemlju. Kada kao sportista imaš priliku da usrećiš svoj narod, to je neprocenjivo. To ne može da se objasni. Od tada, pa do danas, to je za mene jedini ispravan način razmišljanja. Za reprezentaciju sam uvek tu i sva priča se tu završava“, rekao je, između ostalog, Bjelica za „Sportski žurnal„.

Objasnio je kako je od Nenada Krstića naučio kako se treba odnositi prema reprezentaciji, ali i govorio o otkazima mlađih igrača.

„Leto u reprezentaciji je tada moglo da te lansira i da budeš u prvom planu. Ali, niko to nije gledao na taj način. Svi smo bili tu zato što nam je čast i zadovoljstvo. Zato se nikada ne treba ljutiti na one koji ne igraju, koji se ne odazovu. Svako od njih ima svoje razloge i to mora da se poštuje. Voleo bih samo da učinimo sve kako ne bismo izgubili mlade igrače koji bi u narednoj deceniji trebalo da budu okosnica. Što budu duže tu, više će shvatati ovo što govorim. Ponovo polazim od sebe. Kada sam došao pod zastavu, od Krstića sam učio kako treba da se ponašam i kakav odnos moram da imam. Najlakše je izaći i prekršiti pravila. Ali, nije u tome poenta. Moglo je lako da se desi i da se meni sezona produži i da ne mogu da dođem. To bi me sigurno bolelo. Kao nekih ranijih leta, kada me je povreda sputala.“

Objasnio je i kada će ti igrači shvatiti šta znači nositi dres Srbije.

„Ko god može i ukaže mu se prilika, trebalo bi da igra za državni tim. Kako im se karijere budu bližile kraju, tako će sve više shvatati koliko je to zadovoljstvo. Tako i ja sada, sa 33 godine, želim da igram što duže. U NBA sam to najbolje shvatio, sve ti je posao, osim reprezentacije. A, ja košarku volim, pričinjava mi zadovoljstvo. Jeste odricanje kada celo leto, dok su drugi na odmoru, ti posvetiš reprezentaciji. Ljudi mi kažu: ‘Ti nisi sebičan!’ Zavisi kako se gleda. Možda sam baš izuzetno sebičan, kada zanemarim porodicu i prijatelje da bih radio ono što volim. Zato kažem, ne mogu da krivim druge što razmišljaju drugačije. Sve je to do čoveka“, poručio je Bjelica za „Sportski žurnal“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar