Novak Đoković, Novak Djoković, Rolan Garos, tenis
Foto: REUTERS/Benoit Tessier

Asocijacija profesionalnih tenisera (PTPA), koju su osnovali Novak Đoković i Vasek Pospišil, imenovala je ljude koji će biti na čelu ovo udruženja.

Tako će izvršni direktor asocijacije biti Adam Leri, čovek sa dugogodišnjim iskustvom rada u asocijaciji NHL igrača.

PROČITAJTE JOŠ

Keri Gerlak Sesil će voditi brend i odnose sa javnošću, dok će u Savetodavnom odboru biti Bil Ejkman, Majkl Hiršfeld, Rebeka Mekdonald, Katarina Pijetlović i Anton Rabi. Sedište udruženja će biti u Kanadi.

Najviše pažnje privukao je Ejkman, američki milijarder čije se bogatstvo procenjuje na tri milijarde dolara, a on je osnivač i generalni direktor „Peršing skver kapital menadžmenta“.

Novak je istakao šta je cilj ovog pokreta.

„Zahvalan sam našem PTPA timu i svim igračima koji su prišli našem timu, kako bi učinili sve da nam svima bude bolje u ovom našem divnom sportu. Želimo da pomognemo svim igračima, ne samo onima koji su među 100 najboljih, kako bi pristojno živeli i kako bi njihova prava bila zaštićena i na terenu i van njega. Od vrha do dna, moramo da imamo zajednički glas, koji će pomoći igračima i danas i u budućnosti“, rekao je Đoković.

Pospišil je bio podjednako oduševljen formiranjem tima koji će voditi PTPA.

„Sa Adamom na čelu i sa svim ovim divnim ljudima napravili smo ogroman korak napred ka našem cilju, a to je da stvorimo fer uslove i pristojno okruženje za sve profesionalne tenisere“, istakao je Pospišil.

„Prvo i najvažnije PTPA je pokret igrača. PTPA želi da radi sa svim teniskim telima da inspiriše kolektivnu reformu sporta. Misija našeg tima je da se obezbedi igračima da budu fer zastupani u svakom trenutku i u svim stvarima koje utiču njihovu sposobnost da se takmiče, da imaju adekvatne plate, i da bude uključen u zdravlje i dobrobit igrača. Velika je čast biti deo tako inovatine grupe vođa koji su posvećeni da urade pravu stvar“, rekao je Adam Leri.

ATP je već nekoliko puta negodovao zbog PTPA i povlačio poteze koji su imali za cilj da umanje značaj ove asocijacije. Tako je Đoković ostao bez prilike da bude deo Saveta igrača ATP jer su pravila promenjena neposredno pre glasanja, a po novom pravilu Novak nije mogao da istovremeno bude član dva ovakva udruženja.

PTPA se zalaže za promene u teniskom svetu kako bi svi igrači i igračice imali jednaka prava, ali i veća primanja čak i u ranijim kolima. Oni žele da promene ustaljenu praksu da 50 odsto novca ide turnirima, a 50 igračima i igračicama. To se nikako ne dopada čelnicima ATP koji su odbili da sarađuju sa PTPA.

PTPA je objavio i video snimak koji bliže objašnjava na čemu će raditi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare