Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Nejt Volters, novi plejmejker Crvene zvezde, vratio se na Mali Kalemegdan nakon četiri godine, a bivši plejmejker Milvoki Baksa, Juta Džeza, Žalgirisa, Makabija i Uniksa bi trebalo da bude jedna od "udarnih igala" crveno-belih.

No, ko je Nejt Volters i šta crveno-beli dobijaju potpisom momka rođenog u mestu Sejnt Klaud u Minesoti 15. maja 1991. godine?

Volters je košarkom počeo da se bavi u lokalnoj srednjoj školi po imenu Sejnt Klaud Tek. Tamo je stekao status jednog od najboljih igrača u dresu tamošnjih Tigrova, o čemu dovoljno govori reakcija navijača i bivših saigrača u trenutku kada je izabran na NBA draftu 2013. godine.

I ne čudi, s obzirom na to da je srednju školu napustio kao najbolji strelac u njenoj istoriji sa postignutih 1,767 poena.

 

PROČITAJTE JOŠ...

Nakon četiri sezone u srednjoj školi Volters, kog su želeli mnogobrojni univerziteti, odabrao je Južna Dakota Stejt univerzitet i nije pogrešio. Dva puta je bio izabran za najboljeg igrača takozvane Samit lige, takmičenja u kom univerzitet Južna Dakota Stejt igra (2012. i 2013. godine), pored toga je više puta biran za igrača nedelje, a postigao je nekoliko neverovatnih dostignuća.

SDSU (skraćeni naziv za njegov univerzitet) je napustio kao tek jedan od četiri košarkaša koji su u istoriji prve divizije NCAA šampionata sa preko 2,000 poena, 600 skokova i 600 asistencija, potom treći igrač koji je beležio 20 poena, pet asistencija i pet skokova u proseku za dve sezone, na 72 uzastopna meča imao je preko deset ubačenih poena, rekorder je univerziteta po broju poena (2,363), asistencija (669), slobodnih bacanja (648)…

Do tog trenutka nepoznat široj javnosti, Volters je 7. februara 2013. godine u pobedi nad Fort Vejnom 80:74 predvodio ekipu sa 53 poena, uz još tri asistencije, zbog čega je o njemu počela da bruji čitava Amerika, a Volters dobio nadimak „Nate the Great“ (Nejt Veliki).

Dobre partije na univerzitetu donele su mu poziv Milvoki Baksa, a u NBA ligi je odigrao ukupno 84 meča, od čega je na 31 bio starter. Njegova prva sezona u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu, 2013/2014, bila je i najbolja, pošto je na 12 mečeva od ukupno odigranih 58 ubacio više od deset poena (najviše 19 protiv Hjuston Roketsa), dok je dvocifren broj asistencija imao protiv Toronto Reptorsa.

Nakon odlaska u Nju Orleans Pelikanse 2015. godine, potom nastupa za Grend Rapit Drajv, B ekipu Denver Nagetsa, te sezone u Bešiktašu, usledio je dolazak u Zvezdu, sa kojom je osvojio tri trofeja.

Po odlasku iz Zvezde Volters je igrao za Jutu Džez, ali nije uspeo da se izbori za mesto u timu, pa se vratio u Evropu i igrao za Elan Šalon, zatim bio jedan od najboljih igrača Žalgirisa koji je predvodio Šarunas Jasikevičijus, iz Litvanije je otišao u Makabi, da bi u sezoni 2020-2021 bio u Uniksu iz Kazanja.

Iako ne preterano atraktivan, Volters ima običaj da pogodi kada je najpotrebnije, a sigurnost sa loptom u rukama ga čini jednim od najpouzdanijih plejmejkera Evrope, s obzirom na to da veoma retko gubi više od lopte po utakmici, pa Zvezda ne bi trebalo da ima problema sa tog aspekta.

Druga stvar koju Volter donosi ekipi Dejana Radonjića je kompatabilnost sa Eronom Vajtom. Krilni centar Zvezde i plejmejker crveno-belih su igrali zajedno u Žalgirisu, i u više navrata pokazali da se savršeno slažu na parketu.

Iako nije savršen defanzivac, Volters ima sve kvalitete da se uklopi u defanzivu koju forsira trener tima sa Malog Kalemegdana, a dodatan bonus je i to što Radonjić savršeno zna kako Volters razmišlja, pa nema sumnje da će uspeti da izvuče maksimum iz Amerikanca.

Potencijalan problem je nekonstantnost, s obzirom na toda Volters nema napadački „arsenal“ potreban da bude prva opcija u napadu, ali bi uz pravog saigrača na poziciji „dva“ veoma lako mogao da preuzme kormilo i postane jedan od najboljih plejmejkera u novijoj istoriji Zvezde.

Utisak je da je od odlaska sa Malog Kalemegdana dosta sazreo za četiri godine u drugim timovima, pa će u Zvezdi dobiti šansu da dokaže kvalitet koji nesumnjivo poseduje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar