Foto: STARSPORT

Nebojša Čović, predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda kaže da je postojeći sistem takmičenja u Evroligi neodrživ.

Preveliki broj utakmica uzima danak na igračima, povrede su česta tema i boljka ekipe, a Dejan Radonjić i ostali treneri moraju da se dovijaju da sastave učine što konkurentnijim iz meča u meč.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je do sada u Evroligi ove sezone odigrala sedam mečeva i pobedila je u dva, pa se nalazi na 15. mestu elitnog takmičenja.

„Očekivali smo da bude nešto malo bolje. Tipovali smo barem dve pobede u sedam kola, što smo i uradili. Dobili smo Makabi u Tel Avivu, što smo delimično poništili porazom od Albe u Beogradu. Ekipa je od 1. do 28. oktobra odigrala 11 utakmica, dakle na svaka dva i po dana po jednu. Prešli smo čak 16.000 kilometara u tom periodu“, rekao je Čović gostujući na RTS.

Napomenuo je da su devetorica igrača već bila povređena, ili su imali koronavirus. Neki od njih su pauzirali i po više sedmica. Zbog toga je Evroliga, istovremeno uz onu regionalnu, preveliki „zalogaj“.

„Ne zavisi od nas. Evropska košarka mora da se menja u organizacionom smislu. Ovaj način igranja ne ide. Pa ABA liga nema takmičarski značaj za ulazak u Evroligu i Evrokup. Zvezda je kao prvak dobila vajld kartu za Evroligu, ali timovi koji su igrali plej-of ne igraju Evrokup, već FIBA takmičenja, dok neko ko je igrao plej-aut, pokušava da igra Ligu šampiona. Redosled na bazi sportskih rezultata je pogubljen. U Evroligi se događaju neobične stvari. Nismo njeni suvlasnici, ali neminovnost je da kalendar mora da se menja. Nećemo moći da izdržimo“, kaže Čović.

Ističe i da su razlike u prihodima u fudbalu i košarci u Evropi drastične.

„Klubovi troše više nego što zarađuju. Pobeda u Evroligi je 37.000 evra, a u Ligi Evrope oko 700.000 evra. Košarka je ušla u spiralu da više troši nego što zarađuje“, konstatuje prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

Podsetio je i na to da je Zvezda osvojila 17 trofeja, da je juniorski tim bio prvak Evrope i da je igrao još dva finala, te da klub nije ulazio u „sivu zonu“.

„Da smo imali mogućnost da dođemo do većih budžeta možda bi ostvarili veće rezultate. Ne kukam, guraćemo daleko koliko možemo. Izbori su uskoro u Zvezdi, ljudski je reći ako ne možemo, da dođe neko drugi“, rekao je Čović na RTS.

BONUS VIDEO: Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar