Janis Adetokumbo
Janis Adetokumbo; Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Najbolja košarkaška liga sveta prvenstveno donosi zabavu, kvalitetnu napadačku, ali ne i tako kvalitetnu odbrambenu košarku.

Svakako da svako ko gleda NBA ligu želi da vidi kako najbolji igrači poput Stefa Karija, Nikole Jokića, Janisa Adetokumba postižu po 50 poena po utakmici, ali stariji ljubitelji bi rekli da je čar košarke u dobroj odbrani.

PROČITAJTE JOŠ:

Za razliku od Evrolige gde treneri imaju veći fokus na odbrani i taktici, NBA je sušta suprotnost. Igrači poslednjih godina bez veće muke postižu po 40 ili 50 poena po meču, a ova sezona preti da obori sve rekorde što se tiče efikasnosti.

Čak sedam igrača nakon 5. februara prosečno po utakmici postiźe po 30 poena ili više (Džoel Embid, Luka Dončić, Janis Adetokumbo, Šai Gildžis-Aleksender, Dejmijen Lilard, Džejson Tejtum i Lebron Džejms).

Pored toga, čak 20 igrača je došlo do učinka od 50 poena na jednoj utakmici ove sezone. To je treći najveći broj takvih nastupa do Ol-star pauze u istoriji NBA lige.

Foto: AP Photo/Darron Cummings

Ukoliko zvezde američke košarke nastave sa ovakvim nastupima, ova sezone će biti sezona sa najviše takvih mečeva od rane 1965. godine.

Poslednji koji je imao ovako “monstruozan” učinak imao je najbolji košarkaš Milvoki Baksa Janis Adetokumbo koji je u pobedi protiv Los Anđeles Klipersa (106:105) postigao 54 poena i uz to dodao i 19 skokova.

Ipak, najbolju partiju ove sezone pružio je bek Klivlend Kavalirsa Donovan Mičel. On je postigao čak 71 poen u pobedi svog tima protiv Čikago Bulsa (145:134).

Amerikanac je tako upisao svoje ime zlatnim slovima u istoriju NBA lige, pošto su samo tri košarkaša imala bolji učinak od njega.

Mičel je pogodio 22 od 34 šuta iz igre, pogodio je sedam od 15 trojki i 20 od 25 slobodnih bacanja. Upisao je i osam skokova, 11 asistencija i jednu blokadu, a učestvovao je u čak 98 timskih poena.

Foto: Alex Goodlett / Getty images / Profimedia

Prvi koji je ove sezone stigao do brojke 50 bio je Džoel Embid 13. novembra (59), dok je Luka Dončić igrač sa najviše ovakvih mečeva u tekućem nadmetanju (4).

Mnogo toga je uticalo na ovakav razvoj košarke i deluje da su vremena kada je samo mali broj izabranih zvezda mogao da postigne ovoliki broj poena gotov.

Od dolaska Stefa Karija, koji je svojim ubitačnim šutom za tri poena promenio košarku, deluje da je broj postignutih poena u NBA ligi doživeo inflaciju.

Ukoliko igrate u najboljoj košarkaškoj ligi sveta, sigurno možete da šutirate za tri poena, te su pravi centri, koji igraju pod košem, gotovo nestali.

Nikola Jokić i Džoel Embid Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Odbrana je zbog toga ostala u drugom planu, i timovi se sada grčevito bore da dovedu takve igrače u svoje redove. Može se reći da je jedan Markus Smart (Boston Seltiks) možda i jedan od najzahvalnijih igrača u ligi.

Jer pored toga što je sjajan organizator igre, što zna da pogodi i za tri poena, najbolji je defanzivac lige i upravo zbog toga “Kelti” imaju uspeha u poslednjim sezonama.

Mora se dodati i da je pre 10 godina samo tri igrača uspelo da ostvari učinak od 50 poena, dok se 50-tih, 60-tih, i 70-tih godina to dešavalo baš retko.

Foto: EPA-EFE/ANDREW GOMBERT, TAnjug/AP Photo/Ron Schwane, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Ipak, jedan čovek je uspeo da svojom dominacijom obori sve rekorde, postigao je 100 poena na jednom meču, i drži rekord za najviše utakmica u jednoj sezoni sa postignutih 50 poena.

To je legendrani Vilt Čembrlen, koji je to uradio u sezoni 1961/62. I tako, u današnjem vremenu pitanje više nije da li će neko stići do cigre od 50 poena, već, kada će se to desiti i ko çe to uraditi.

Ostalo je još 30-tak utakmica do kraja sezone, te se očekuju zaista još neke eksplozije i ko zna, možda neko dostigne i čuvenih 81, cifru do koje je stigao legendarni Kobi Brajant.

BONUS VIDEO: Treneri hvale Nikolu Jokića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar