Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia, EZRA SHAW / Getty images / Profimedia

Ima veoma interesantnih igrača, biće zanimljivo videti kako će timovi u Americi, ali i u Evropi odraditi kraj prelaznog roka

NBA liga mogla bi da nam donese mnogo uzbuđenja i pre nego što zvanično počne sezone, jer je u toku prelazni rok, za koji se intenzivno interesuju i klubovi iz Evrope, pogotovo oni koji igraju Evroligu.

Trening kampovi po Americi uglavnom su već počeli, pošto već od 5. oktobra počinju i pripremne utakmice, odnosno predsezona, koja traje do 20. u istom mesecu. Do 23. oktobra svi rosteri treba da budu konačni, pošto dan kasnije kreće liga, koja može imati jednu od najneizvesnijih i najujednačenijih sezona u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ:

Veliki broj igrača još uvek nema klub u Americi, a na tom spisku nalaze se i nekadašnje zvezde, igrači sa Ol-star nastupima, pa čak i finalisti NBA lige.

Od igrača koji su se povezivali sa evropskim klubovima tu su trenutno Kendrik Nan, Terens Ros i Goran Dragić. Prema informacijama iz Grčke od pre nekoliko dana, Nan je dogovorio sve uslove prelaska u Olimpijakos, ali transfer još uvek nije zvanično potvrđen i pitanje je šta će se dešavati, jer je za grčki tim nedavno potpisao Ignas Brazdeikis, koji igra na sličnoj poziciji.

Nanova najbolja sezona bila je 2019/20, kada je prosečno beležio 15,3 poena uz 3,3 asistencije u dresu Majamija.

Kendrik Nan (levo), foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ros je ime koje se povezivalo sa Partizanom, ali je u ovom trenutku teško očekivati da do saradnje dođe. Dva su razloga za to – prvi je taj što je Ros sam istakao da verovatno neće napuštati Ameriku ove godine, za sledeću ko zna, a drugi je taj što ni Partizanu u ovom trenutku nije baš potreban takav tip igrača, pošto bi pre u Beogradu pojurili centra.

Ros je za 11 sezona u NBA prosečno beležio 11 poena, 2,8 skokova i 1,3 asistencija po meču, a igra na poziciji beka.

Dugo su se „grobari“ nadali da bi Goran Dragić mogao da postane novi igrač crno-belog kluba, Slovenac je čak i dolazio na utakmice u Beograd prošle godine, ali je tokom leta jasno istakao želju da bude u Majamiju. Slovenački plejmejker ima 37 godina, a tokom sedam sezona u Majamiju prosečno je beležio 16,2 poena po meču.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Na tržištu su još uvek slobodni i bivši saigrači Nikole Jokića u Denveru – Vil Barton, Brin Forbs i Ostin Rivers.

Barton je od njih trojice imao najveći uticaj u Denveru, tokom osam sezona konstantno je prosečno beležio dvocifren poenterski učinak, ali je nakon toga usledio veliki pad, pa je u Vašingtonu i Torontu imao sporednu ulogu. Teško je očekivati da će Barton napustiti NBA, ali se timovi više ne otimaju za njega i više ne može u kontinutetu da pruža partije kao u Denveru, iako je i tamo imao dosta nedostataka u igri.

Što se Forbsa tiče, on se povezivao sa dolaskom u Evropu, ali još uvek nema ničeg konkretnog na tom polju, dok će Rivers gotovo sigurno ostati u NBA.

Među posrnulim zvezdama koje nemaju klub nalaze se i Džon Vol, Blejk Grifin i Kameron Pejn. Vol se već dugi niz godina muči sa povredama, nikako ne može da bude zdrav i spreman na duže staze, pa ekipe više ne mogu da se uzdaju u njega kao jednog od lidera, uprkos neverovatnim atletskim sposobnostima koje poseduje. Najbolja sezona bila mu je 2016/17 u Vašingtonu, kada je imao 23,1 poen po meču, dok je prošle sezone odigrao tek 34 meča za Los Anđeles Kliperse na kojima je u proseku beležio 11,4 poena i 5,2 asistencije.

PROČITAJTE JOŠ:

Nema sumnje da bi Vol u Evropi bio jedna od najvećih zvezda, baš kao i Kemba Voker, koji je ovog leta stigao u Monako, ali teško je očekivati da će do još jednog takvog transfera doći ove godine.

Grifin je pre nekoliko godina bio među najboljim, najsnažnijim i najdominantnijim visokim igračima u ligi, ali sada je već u poznim igračkim godinama (34), te nakon raznih povreda ne može da pruži ni blizu blistave partije kao nekad. Prošlu sezonu proveo je u Bostonu, gde nije imao veliku ulogu, a gde god da ode u NBA ligi imaće zadatak da sa klupe odradi neke „prljave“ minute i svojim iskustvom pomogne timu.

Kameron Pejn je sa Finiksom igrao u finalu NBA lige 2021. godine, a sa klupe može biti jedan od najkorisnijih bekova u ligi. Ambicije su mu vezane samo za NBA, nije još dogurao ni do 30. godine života, a u sezoni iza sebe u timu iz Arizone imao je 10,3 poena i 4,5 asistencija u proseku. U ovom trenutku najbliži njegovom potpisu su Milvoki i Majami, dok u redu zainteresovanih stoji i Minesota.

Od posebno zanimljivih imena na listi slobodnih agenata izdvajaju se još i Ti-Džej Voren, Džamajkl Grin, Bizmak Bijombo i bivši Ol-star igrač Demarkus Kazins, koji je takođe bio Jokićev saigrač.

Među onima koji su još uvek bez kluba nalaze se Džejlen Nouel, Hamidu Dijalo, Terens Dejvis, Džastis Vinslou, Nerlens Noel, Gorđi Đeng, Divejn Dedmon…

Ono što može da bude „problem“ jeste da sezona u Evroligi počinje pre one u NBA, a najjači klubovi u Evropi već imaju dobro oformljene timove i teško da će naknadno ukalapati posrnule zvezde iz Amerike. Međutim, još uvek postoje timovi kao Partizan, koji čekaju na još jedno ili dva kvalitetna pojačanja, pa razne opcije ostaju otvorene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar