Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Počinju nove košarkaške borbe na Jadranu.

Utakmicom Splita i Studentskog centra (petak, 18.00) započeće nova sezona ABA lige u kojoj je već sada jasno da će se za sve zapravo pitati dva tima iz Beograda – Partizan, koji brani titulu, i Crvena zvezda, koja želi da nakon godinu dana pauze vrati šampionski pehar u svoje redove.

PROČITAJTE JOŠ...

Ova sezona biće 22. u istoriji regionalnog košarkaškog takmičenja, a za titulu će se boriti 14 timova – Crvena zvezda, Partizan, FMP, Mega i Borac iz Srbije, Budućnost, Mornar i Studentski centar iz Crne Gore, slovenački Cedevita Olimpija i Krka, Igokea iz Bosne i Hercegovine, i Cibona, Split iz Zadar kao predstavnici Hrvatske.

Od dosadašnjih 20 izdanja (sezona 2019/2020 prekinuta zbog koronavirusa) srpski timovi su osvojili 16 titula – sedam Partizan, šest Crvena zvezda, dve FMP i jednu Hemofarm, timovi iz Hrvatske su slavili dva puta (Zadar 2003. i Cibona 2014), dok su iz Slovenije (Olimpija, 2002), Crne Gore (Budućnost, 2018) i Izraela (Makabi, 2012) ekipe slavile po jednom.

A bilo bi pravo čudo da se bilo šta ozbiljnije promeni i ove sezone, gledajući sastave kakvim raspolažu crno i crveno-beli.

Partizan je ostao bez Matijasa Lesora, Jama Madara, Dantea Egzuma i Janisa Papapetrua, stigli su Ognjen Jaramaz, Mateuš Ponitka, Pi Džej Dozijer i Frenk Kaminski, dok se očekuje da će crno-beli dovesti bar još jednog igrača.

Foto: Starsport

Sa druge strane, iako izuzetno jaki, pogotovo jer su zadržali glavni deo tima iz prošle sezone u vidu Kevina Pantera, Zeka Ledeja i Džejmsa Nanelija, uz posebnu poslasticu u vidu ostanka Alekse Avramovića., crno-beli nisu oduševili na Superkupu ABA lige, gde su u finalu poraženi od Studentskog centra, 83:81.

Ipak, u Humskoj i ove godine ciljaju sam vrh, i utisak je da su znatno kvalitetniji od ostalih rivala u regionalnom takmičenju, izuzev Crvene zvezde.

Foto: Starsport

Što se crveno-belih tiče, Duško Ivanović je dobio veliki broj pojačanja, u klub su stigli Miloš teodosić, Adam Hanga, dejan davidovac, Marko Simonović, Šabaz Nejpir, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Rokas Gedraitis, Nemanja Bjelica i Jago dos Santos, dok su ekipu napustili Stefan Marković, Luka Vildoza, Hasan Martin, Džon Holand, Ben Bentil, Ognjen Dobrić, Fakundo Kampaco, Filip Petrušev, Nikola Ivanović, Miroslav Raduljica, a Nikola Topić je otišao u Megu.

Ivanović je u potpunosti renovirao tim, stigla su proverena imena na nivou Evrolige uz kvalitetne momke koje šira javnost još nije uspela da upozna, poput Simonovića i Jaga, te na Malom Kalemegdanu veruju da imaju sve što je potrebno kako bi se ravnomerno nadmetali sa Partizanom za šampionsku titulu.

I tu se krug favorita za titulu praktično zatvara, jer teško da postoji više od teoretske mogućnosti da neka od preostalih ekipa u seriji bude bolja od beogradskih večitih i na dve, a kamoli na tri utakmice.

Ali, to ne znači da i ostali nemaju čemu da se nadaju.

Studentski centar je protiv Partizana pokazao da poseduje dovoljno kvaliteta da ove godine bude ozbiljan takmac za poziciju iznad osmog mesta.

Studentski centar vs Partizan Foto:SC Derby/Filip Roganovic/ABA liga

Pored njih, već viđeni u samom vrhu su Budućnost, koja će se osloniti najviše na maestralnog Brendona Pola, te Cedevita Olimpija, čiji glavni motor bi trebalo da dobije Jaka Blažič uz Italijana Simonea Pjaniđanija na klupi.

Sigurni u osam najboljih ekipa trebalo bi da budu još FMP i Mega, dva srpska tima sa manje-više istim principom – vera u talenat. I jedni i drugi se oslanjaju najviše na mlade i talentovane igrače. To posebno važi za Megu, koja u sezonu u kojoj obeležava 25 godina ulazi sa prosekom godina manjim od 20.

Ipak, i FMP i Mega imaju dovoljno talenta da se nađu među osam najboljih, i to ne bi smelo da bude problematično.

Listu favorita za Top 8 zaključuje Igokea. Tim iz Laktaša u novu sezonu ulazi sa poprilično respektabilnim sastavom u kom su Nemanja Gordić, Dragan Milosavljević, Džeki Karmajkl… Sasvim, sasvim pristojan tim za domaće okvire i jedno od prvih osam mesta.

Svoju šansu iz prikrajka čekaće Borac iz Čačka i barski Mornar, koji su čini se ipak slabiji od konkurencije, ali i Zadar, koji najviše nade polaže u MVP-ja prošle sezone, Luku Božića.

Luka Božić; Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

No, na ruku Čačanima, Zadranima i Baranima ide to što verovatno neće morati da brinu za opstanak, jer bi bilo iznenađenje ako bi završili iza Splita, previše nade u iskorak ne polaže ni povratnik u ABA ligu, ekipa Krke, dok je najproblematičnija ekipa Cibone.

Nekadašnji prvak Evrope nalazi se pred stečajem zbog velikih finansijskih problema, trenutno na raspolaganju imaju šestoricu igrača, a za ostatak čekaju potvrdu registracije, za šta je neophodno da račun ne bude u blokadi u kojoj se nalazi duže od 120 dana. Ako se situacija iz korena ne promeni, Cibonu očekuje bankrot a klub bi mogao da bude prisiljen da napusti takmičenje, što verovatno nijedan ljubitelj košarke na Jadranu ne bi voleo da vidi.

ABA liga, 1. kolo

Petak

18.00 Split – Studentski centar

Subota

18.00 Cedevita Olimpija – Mega

18.30 Budućnost – Zadar

20.00 Igokea – Crvena zvezda

Nedelja

18.00 Borac – Cibona

Ponedeljak

17.00 FMP – Krka

19.00 Partizan – Mornar

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar