Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Ostalo je još manje od mesec dana do početka nove NBA sezone, a svim visokom igračima u ligi, ali i gotovo svima ostalima je glavno pitanje: Kako ove godine zaustaviti Nikolu Jokića?

Denver Nagetsi će igrati na premijeri u novoj sezoni protiv Los Anđeles Lejkersa, a nije tajna da je Entoni Dejvis proveo čitavo leto u teretani.

PROČITAJTE JOŠ

Možda na zidu nije imao okačen poster Nikole Jokića, ali je činjenica da mu je upravo on bio inspiracija tokom pripreme. Zapravo, utisak mnogih analitičara je da bi jedino on mogao da ga zaustavi. Barem donekle.

I tradicionalno se NBA sezona najavljuje igračem koji je obeležio prethodnu i koji je glavni favorit to da uradi i sledeće. Upravo zbog toga se u prvi plan ističu podaci od kojih strepe svi u ligi.

Jokić je tokom poslednjeg plej-ofa prosečno beležio 30 poena, 14 skokova i 10 asistencija.

Šutirao je 55 odsto za dva, 46 za tri i 80 odsto sa linije za slobodna bacanja.

Predvodio je ligu po broju poena.

Predvodio je ligu po broju skokova.

Predvodio je ligu po broju asistencija.

Prvi je stigao do 30 poena, 20 skokova i 10 asistencija u finalu NBA lige.

Prvi je igrač u istoriji koji je došao do 10 i više tripl-dabl učinaka u plej-ofu.

Bio je MVP finala NBA lige.

Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Sve ovo potvrđuju i reči Stiva Kera, selektora SAD i trenera Golden Stejta.

„Svi kažu: ‘Neophodan vam je neko ko će da brani Nikolu Jokića. Mislim da je Entoni Dejvis odigrao ključnu ulogu u našoj seriji prošle sezone protiv Lejkersa u drugom kolu. Jednostavno nam je uskratio prostor i igrao sjajno u obrani. On je ubedljivo najbolji obrambeni centar u NBA ligi,“ rekao je Ker i nastavio:

„A onda je Denver razbio Lejkerse, a Jokić je bio neverovatan. Dakle, ako se Dejvis muči sa Jokićem, onda se muče i svi ostali. Ne možete samo da pogledate i kažete da nam je potreban neko veliki i jak da čuva Jokića. Pre svega treba da razmislimo kako da delujemo, kako da igramo utakmicu kad protiv tebe igra takav tip.“

Ponudio je Ker jedno od rešenja.

„Pa, uz pomoć plejmejkera, dodavanja, zagorčavajući mu život na sve moguće načine. To je ravnoteža koja je stvarno potrebna. Možete baciti velikog tipa na Jokića i to neće napraviti razliku. Ali u isto vreme, bićete manje efikasni u napadu,“ naglasio je Ker.

BONUS VIDEO „Jokić osvaja trofeje i kada je na odmoru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar