Foto: AP Photo/David Zalubowsk

Sada već centar Srbije ima za čim da brine, iako već znamo da to kod njega tako ne ide.

Možda Nikolu Jokića neće zanimati, ali navijače Denver Nagetsa sigurno hoće jedan od najvećih trejdova u istoriji NBA lige – odlazak Dejmijena Lilarda u Milvoki iz Portlanda.

Dugo se mislilo da će njegov naredni tim biti Majami Hit, ali dva kluba nisu našla sporazumno rešenje i Lilard je završio u Milvokiju gde će deliti teren sa Janisom Adetokumbom.

PROČITAJTE JOŠ

U ceo trejd je bio uključen i treći tim, Finiks Sansi, po kojem Lilard ide u Milvoki, u Finiks će Jusuf Nurkić, Grejson Alen, Nasir Litl i Keon Džonson, dok će novi član Portlanda postati Diandre Ejton, Džru Holidej, Tumani Kamara i pik prve runde NBA drafta 2029. godine, uz još dva pika koje ova ekipa može da zameni 2028. i 2030. godine.

Demijan Lilard
Foto: Tanjug/AP Photo/Craig Mitchelldyer)

Pravi blokbaster trejd koji će ostati upisan u istoriju NBA lige, a ujedno će i kompletno promeniti njen izgled naredne sezone.

Denver i Jokić će naravno ponovo biti jedni od glavnih favorita za osvajanje titule, ali sada su dobili ozbiljnu konkurenciju.

Lilard će u 33. godini dobiti šansu da konačno ima adekvatnu podršku u plej-ofu i pokaže da li je spreman da blista na najvećoj sceni.

S druge strane, Adetokumbo je dobio dugo čekanog saigrača kalibra kao što je Lilard, koji će mu skinuti teret s leđa ekipe.

Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Baksi su već jednom bili šampioni bez Lilarda, sa Janisom, 2021. godine i u finalu su savladali Finks, tim protiv koga će Jokiću biti najteže u Zapadnoj Konferenciji.

Kako su analizirali novinari „ESPN-a“ Milvoki ima moćan defanzivni tim i nedostajao im je moćan šuter kako bi bili konkurentiji u borbi za titulu, posebno nakon povrede Krisa Midltona.

A Lilard je verovatno najbolji šuter lige posle Stefa Karija pa su na papiru dobili najjače moguće oružje.

Ipak, pitanje je da li je njegov dolazak toliko drastično unapređenje u odnosu na Holideja.

Amerikanac se sjajno uklapao u sistem Baksa, sa njim su bili više nego opasni, a teško je reći da će sa Lilardom umesto njega lakše savladati konkurenciju poput Boston Seltiksa ili aktuelnih šampion Denver Nagetsa, ili Finiks Sansa.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York)

Deluje da je Finiks najviše profitirao iz ovog trejda, pošto su se „otarasili“ centra Diandrea Ejtona koji već niz sezona pokazuje da nije kalibar za „plej-of“.

Tokom ligaškog dela obavlja posao, ali kada je potrebno, nije tu.

Čini se da Finiks sa Jusufom Nurkićem vide bolje rešenje za odbranu protiv Jokića i nema sumnje da s njim neće previše osetiti odlazak prvog pika.

Amerikanci tvrde da je pitanje koliko će Bosanac unaprediti „širinu“ Sansa na perimetru, pa novinar Andre Snelings i dalje vidi Nagetse kao najbolji tim Zapada, a Sanse kao dodatnog izazivača uz Lejkerse i Voriorse.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Gash

Iako je bio nemoćan protiv Jokića u plej-ofu, Ejton je jedini igrač u istoriji Sansa koji je prosečno beležio najmanje 15 poena i 10 skokova uz 55 odsto šuta iz igre.

Prema svim navodima Holidej, koji je završio u Portlandu, biće trejdovan dalje i može biti jedan od ključnih igrača za titulu naredne godine.

Ko god da dobije njegove usluge postaće bolji – bez sumnje. U prvom planu su, pre svih, Majami Hit, Filadelfija 76ers, Los Anđeles Klipersi, dok pojedini stručnjaci smatraju da bi se savršeno uklopio još u planove Golden Stejt Voriorsa i Boston Seltiksa.

BONUS VIDEO Poceko u epizodi „lopta je kod mene, čime ćete da igrate“