Foto: Tanjug / AP Photo/Jeff Chiu

Ako Denver preokrene seriju biće to jedinstven slučaj u istoriji NBA lige.

Denver Nagetsi izgubili su još jedan meč u seriji prve runde plej-ofa protiv Golden Stejt Voriorsa, čime su sebe stavili u skoro bezizlaznu situaciju.

PROČITAJTE JOŠ:

Treći meč serije, a prvi u Denveru, bio je najneizvesniji, ali su Voriorsi serijom 8:0 pred kraj preokrenuli i stigli do pobede 118:113.

Nikola Jokić je briljirao i po ko zna koji put bio najbolji pojedinac na parketu, ali njegovih 37 poena, 18 skokova i pet asistencija nije bilo dovoljno za trijumf.

Srpski centar je nakon meča analizirao uzroke poraza, ali je takođe imao i poruku za svoje saigrače.

„Nije gotovo. Dokle god se budemo trudili kao danas sve će biti dobro. Oni su dobar tim, ali smo mi pokazali da možemo da igramo sa njima“, izjavio je Jokić.

Ipak, tradicija i istorija nikako ne idu na ruku Denveru. Naime, nijedan tim nikada nije uspeo da se u plej-ofu NBA lige vrati iz zaostatka od 3:0 u seriji.

Najbliži tome Njujork Niksi davne 1951. zatim Nagetsi 1994. godine, kao i Portland Trejlblejzersi 2003. Niksi su u finalu 1951. godine igrali protiv Ročester Rojalsa, sadašnjih Sakremento Kingsa, a zaostatak od 3:0 uspeli su da nadoknade i izbore majstoricu koja je odlučivala šampiona. U poslednjoj utakmici Rojalsi su odneli pobedu 79:75 i na taj način stigli do prve titule u istoriji.

Denver je u drugoj rundi plej-ofa 2004. imao zaostatak za Jutom od 3:0, koji je nadoknađen. Ipak, Džezeri u sedmoj utakmici nisu dozvolili iznenađenje i najveći preokret u istoriji. Slična situacija dogodila se i u prvoj rundi plej-ofa kada su se sastali Portland i Dalas. Maveriksi su imali vođstvo 3:0, ali su prolaz dalje našli tek u sedmom meču.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Kada se na sve ovo doda statistika da ekipe koje su u plej-ofu gubile sa 3:0 imaju skor 0/143, situacija po Jokića i momke iz Kolorada postaje još teža.

Ipak, ako neko zna da preokrene seriju u poslednjih nekoliko godina to je Denver, a to zna i Jokić.

„Imali smo nekoliko sjajnih povrataka. Igrali smo oslobođeno, ali ne znam zašto nismo tako igrali do sada. Oni su favoriti, tako da ne znam zašto nije bilo tako od prve utakmice. Sve je moguće“.

Jokićevi Nagetsi su najveća čuda pravili u „mehuru“ u sezoni 2019/20. Tada je Denver stigao do finala konferencije u kom su bolji bili Lejkersi sa 4:1. Pre toga Jokić je sa saigračima uspeo da se vrati u dve napete serije. Najpre je u prvoj rundi savladana Juta, iako je Denver bio u zaostatku od 3:1. Nagetsi su sve vreme verovali u čudo, a isti rezultat morali su da jure i u seriji protiv Los Anđeles Klipersa.

FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
FOTO: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Tada su na krilima Jokića i Džamala Mareja vezali tri pobede i favorizovani Klipersi morali su da pokupe stvari i odu kući.

Sada je situacija teža i zbog činjenice da je Marej povređen, baš kao i Majkl Porter Džunior, koji važi za treću zvezdu tima. Sav teret u ovom slučaju pada na Jokićeva leđa, a on daje i „više od 100 odsto“ svojih mogućnosti.

Jokić je računajući prošlu i ovu sezonu izgubio sedam plej-of utakmica zaredom, a ni na jednoj od tih nijedan njegov saigrač nije dao više od 25 poena. U izostanku Mareja i Portera veću ulogu u napadu imaju Eron Gordon, Vili Barton, ali i Monte Moris, koji su umeli da pruže kvalitetne partije ove sezone. Međutim, u plej-ofu nemaju dovoljno dobar učinak kako bi se savladao Golden Stejt.

Da ne bude da je sve do Jokićev saigrača, važno je napomenuti da i Voriorsi igraju odličnu, brzu, atraktivnu i tečnu košarku.

Stef Kari i Klej Tompson ponovo su udružili snage, a čini se da su dobili i novog „spleš brata“ – Džordana Pula. Bek Golden Stejta u seriji beleži bolje proseke od Jokića.

Prosečno beleži 29,5 poena, 5,5 asistencija i 2,5 izgubljene lopte po meču, iz igre šutira 65,5 odsto, za tri poena 58,8 odsto, a +/- indeks mu je +15. Sa druge strane Jokić prosečno ima – 25,5 poena, pet asistencija i tri izgubljene lopte, uz 46,7 odsto šuta iz igre, još uvek nije dao nijednu trojku, a +/- indeks mu je -45.

Kada se na to doda i čvrsta i prljava odbrana Drejmonda Grina na Jokiću dobije se rezultat 3:0 za Voriorse.

Naredni meč između Nagetsa i Golden Stejta igra se u nedelju od 21.30 u Denveru, a jedna pobeda izabranika Majkla Melouna može da poremeti tok serije i makar malo uzdrma ekipu iz San Franciska.

BONUS VIDEO Najbolji potezi sa meča Denver Nagets – Golden Stejt Voriors

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar