Foto:EZRA SHAW / Getty images / Profimedia; USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Početak NBA lige nije blistav za srpske košarkaše, igraju retko ili prosečno, Nikola Jokić jedini dominira, ali je doživeo povredu.

Nisu se proslavili srpski košarkaši na početku sezone u NBA ligi, iako se više očekivalo, naročito od Bogdana Bogdanovića i Alekseja Pokuševskog, uz nadu da će Nemanja Bjelica dobiti pravu šansu i pronaći svoje mesto u Golden Stejtu.

Boban Marjanović svestan je svoje uloge u Dalasu i tu ima povremenu minutažu, koju maksimalno koristi, Aleksej Pokuševski još je u šuterskom kontraritmu i oscilira u tom segmentu, što je boljka iz prošle sezone, dok se standardno drži Nikola Jokić.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, doživeo je i ozbiljan peh koji će pozivati na oprez. Što se Jokića tiče, već na početku je pokazao spremnost da odbrani MVP tron i mnogo toga će u toj trci zavisiti i od ekipe.

On je pokazao spremnost da je nosi i dalje, u odsustvu Džamala Mareja, povreda ga je usporila u meču protiv Jute, u kom je odigrao samo 15 minuta.

Prethodno, doneo je pobede nad Finiksom i San Antoniom, uz poraz od Klivlenda. Na svim utakmicama je imao veliki košgeterski učinak, Sansima je ubacio 27 poena, Sparsima 32, Klivlendu 24, a toliko je i Juta primila od Somborca za samo 15 minuta!

Uz to, imao je 54 skoka na četiri utakmice, statistika pokazuje da nema dovoljno opcija za razigravanje, pa je na 18 asistencija na četiri meča. U svim parametrima dominira, mali minus su samo izgubljene lopte, imao je po šest protiv Sparsa i Kavsa.

Jokić i Denver tvrde da nema razloga za strah i da je samo iz predostrožnosti propustio i poslednji trening, a da li će brzo biti spreman, pokazaće meč u noći između petka i subote kada će Nagitsi od 04.00 po našem vremenu odmeriti snage sa Dalas Maveriksima.

Statistika Jokića u novoj sezoni:

Druga srpska violina u NBA je Bogdan Bogdanović, iza njega je blistavo proleće sa Atlantom, Hoksi su bili hit plej-ofa, naš šuter je dobio važnu ulogu u ekipi iza Treja Janga, očekivalo se da nastavi u sličnom ritmu u novom ciklusu, ali se još čeka da „eksplodira“.

Na pet utakmica, maksimalni košgeterski učinak mu je po 14 poena Detroitu i Vašingtonu, protiv Klivlenda je podbacio sa +/- indeksom -21.

Trojke su Bogdanov zaštitni znak i imao je 9/24 na pet mečeva, što je ispod njegovog željenog nivoa i standarda.

Na tri od pet mečeva imao je negativan +/- indeks i sigurno je da će trener Hoksa Nejt Mekmilan očekivati više od njega u narednom periodu, kako bi preuzeo više odgovornosti i dostigao najbolje partije iz proleća 2021.

Statistika Bogdanovića u novoj sezoni:

Ova sezona biće posebno važna za Alekseja Pokuševskog, koji je u prošloj sezoni oborio brojne rekorde, ali uz velike oscilacije i problem sa konstantnošću šuta.

Prošlo leto proveo je van reprezentacije i sve je povredio radu na fizikalijama i potpunoj NBA afirmaciji, ali je početak bio slab za momka iz Novog Sada.

U šutu iz igre je na pet utakmica imao 9/25, trojke je šutirao 3/14, što je premalo za momka koji bi trebalo da izraste u lidera ekipe.

Aleksej Pokuševski
Aleksej Pokuševski; Foto: Tanjug/AP Photo/Nate Billings)

Pokuševski može da pokrije više pozicija, odlikuju ga inteligencija i „čitanje“ igre, neverovatan raspon ruku i predispozicije, ali šut je i dalje anomalija.

Čak je i trener Oklahome Majk Degnolt poručio da će Pokuševski ove sezone morati da nauči kako da bude efikasniji tokom minuta provedenih na parketu. To će biti njegova primarna lekcija, a njegova minutaža će varirati, s time da je klub pokazao strpljenje, pa će se iskoristiti opcija da se zadrži Pokuševski ugovorom za sezonu 2022/2023, uz još dvojicu igrača.

Prošle sezone mu je prijao odlazak u razvojnu ulogu i na proleće je imao sjajne partije uz brojne rekorde, ali se oseća da mu fali proboj – na poslednjem meču nije imao košgeterski učinak protiv Lejkersa, proveo je samo sedam minuta na terenu, a njegov tim je od -26 došao do pobede.

Statistika Pokuševskog u novoj sezoni:

Partija Golden Stejta protiv Lejkersa dala je nadu da Nemanja Bjelica može dobiti važniju ulogu u Golden Stejtu, posle epizoda u Sakramentu i Majamiju.

U timu sa Floride, Nemanja je na početku imao solidnu minutažu i to se vremenom promenilo, u Voriorsima je odigrao 25 minuta protiv Lejkersa i bio je drugi najvažniji u trijumfu posle Stefa Karija.

Ubacio je 15 poena uz 11 skokova i četiri asistencije, a pre ovog meča pljuštale su pohvale Drejmonda Grina.

„Nisam ni znao da može da pravi takve poteze s loptom. Nisam imao nikakvog pojma. Onda sam proveo malo vremena s njim, a i on je rekao: ‘Da, čoveče kad sam igrao u Evropi i osvojio MVP nagradu Evrolige, tako sam igrao, driblao, šutirao sam loptu… To je ono što ja radim’, Reagovao sam u stilu: Nisam znao da možeš da uradiš sve to.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Tu se Grin nije zaustavio.

„Lepo je to videti i znati. U mečevima u kojima nas bude išao šut, timovi će nam prići u odbrani. Tada bi Nemanja driblingom mogao da im probija odbranu. Većinu NBA karijere proveo je na pozicijama gde su ga čuvali veliki, pa zbog toga što nema atletike nije mogao da uđe u reket. To se obično dešava na tim pozicijama na kojima su tradicionalno veliki igrači. Ali mi zapravo ne igramo tu tradicionalnu košarku, pa zato kad on uđe u reket može ili da završi akciju, ili da posle rotacije asistira slobodnom igraču. Dobro je kada znate da s njim postoji mnogo napadačkih opcija. Sa njim koji bi tako igrao, biće dobro“, naveo je Grin i dao nadu da će Bjelica biti važniji adut Ratnika.

Hvalio je i Stiv Ker našeg reprezentativca posle prvog meča, ali su usledili dueli sa Klipersima, Sakramentom, Oklahomom i Memfisom, Bjelica je na dve utakmice igrao manje od 10 minuta.

U poslednjem susretu sa Memfisom, proveo je 14 minuta na terenu uz 2/6 iz igre, ostao je na po četiri poena i skoka, a naredni mečevi daće pravu sliku da li mu sledi repriza Majamija.

Statistika Bjelice u novoj sezoni:

Što se Bobana Marjanovića tiče, on ima ulogu na koju je navikao i povremeno dobija minutažu, često u trenucima kada je sve rešeno.

Svoju minutažu maksimalno koristi kada se nađe na parketu, često i sam Luka Dončić forsira akcije za njega, a na startu ove sezone, nije dobio priliku protiv Atlante i Toronta.

Zaigrao je protiv Hjustona i za devet minuta je imao 11 poena uz maksimalan šut iz igre (5/5), dodao je četiri skoka i asistenciju u pobedi, ali je već sledeći meč propustio.

Navedeno je da je zbog bolesti morao da pauzira, a biće zanimljivo videti da li će se naći u timu već ovog vikenda protiv Denvera.

Statistika Marjanovića u novoj sezoni:

BONUS VIDEO Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar