NBA izložba
Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Evropska košarka mogla bi da u narednih nekoliko meseci pretrpi ogromne promene ukoliko se priče o potencijalnom osnivanju evropske divizije NBA lige ispostave kao tačnim.

Od izlaska prvobitne informacije koju je španska Marka objavila oglasile su se i FIBA, i Evroliga i sama NBA. FIBA i Evroliga su odbacile navode španskog lista, NBA je dala politički korektno saopštenje u kom su naveli da će učestvovati na daljem razvoju evropske košarke, bez daljih informacija, ali se čini da se ipak nešto „valja iza brda“.

„NBA ima dugogodišnju saradnju sa FIBA sa ciljem razvoja košarke širom sveta kroz inicijative kao što su Basketball Without Borders (Košarka bez granica) i Košarkaška liga Afrike (BAL). Takođe smo godinama igrali niz predsezonskih utakmica protiv timova iz Evrolige. Kao deo naše stalne saradnje sa obe zainteresovane strane, nedavno smo bili pozvani da učestvujemo u diskusijama o tome kako možemo da radimo zajedno na razvoju košarke u Evropi. Radujemo se što ćemo učestvovati u daljim razgovorima“, navedeno je u saopštenju NBA lige koje je potisao portparol najjačeg šampionata sveta u košarci.

PROČITAJTE JOŠ...

Između redova, NBA liga nije potvrdila, ali ni demantovala informaciju o priči sa FIBA oko osnivanja evropske divizije NBA lige, mada su demantovali da je na adresu Đordija Bertomeua upućeno pismo na ovu temu.

To ipak ne znači da ne postoji takva ideja, i to na inicijativu same NBA lige.

Već godinama traje sukob Evrolige i FIBA, situacija je dodatno pogoršana pokretanjem košarkaške Lige šampiona od strane FIBA, dok je eskalirala pokretanjem kvalifikacionih prozora za plasman na Svetsko prvenstvo koje reprezentacije najčešće igraju bez svojih najboljih igrača, s obzirom na to da mnogi od njih nastupaju u NBA i Evroligi.

Šansu da se umeša u evropsku košarku na nešto ozbiljnijem nivou tu je videla NBA liga, a ta ideja dodatno je osnažena željom nekoliko evroligaških klubova da probaju da promene postojeću situaciju usled nezadovoljstva radom Đordija Bertomeua.

Iako je još uvek sve na nivou priče, jasno je da se iza svega krije namera NBA lige i Adama Silvera da sa Sjedinjenih Američkih Država svoj uticaj prebaci i na „stari kontinent“.

Konkretan povod za to nije potrebno tražiti dalje od tamošnje Razvojne lige. Iako ima svoju svrhu, ovo takmičenje retko put najjačeg košarkaškog prvenstva na planeti pošalje igrače koji dobiju ulogu barem startera. Sa druge strane, iz evropske košarke u NBA stiglo je nekoliko vrhunskih košarkaša, a među najboljim primerima nalaze se Nikola Jokić, Bogdan Bodanović i Luka Dončić. Jokić je prošle sezone bio MVP, Bogdanović predvodio Atlanta Houkse do finala konferencije, dok Dončića košarkaški stručnjaci smatraju prvim favoritom za Jokićevog naslednika kao najboljeg igrača lige.

Još jedna nepoznanica je format – nema naznaka kako bi to sve moglo da izgleda, ali se čini da bi NBA mogao dosta toga da nauči od kolega iz najjačeg šampionata planete u američkom fudbalu.

Naime, NFL je 1991. godine pokrenuo takmičenje koje se zvalo NFL Europe, i ono je postojalo do 2007. godine, kada je rasformirano. Iako je ideja bila više nego interesantna, a među ljubiteljima ovog sporta i relativno popularna, za tih 16 godina jednostavno nije „kliknulo“ zbog jedne velike greške koja je napravljena u samom startu. Naime, umesto saradnje sa postojećim klubovima, NFL je odlučio da u Amsterdamu, Barseloni, Berlinu, Kelnu, Hamburgu, Londonu, Dizeldorfu i Glazgovu osnuje timove u kojima su igrali momci koji nisu uspeli da se izbore za ugovor u NFL-u.

Stanovnici tih gradova nisu uspeli da se „identifikuju“ sa klubovima, čitava organizacija izgledala je veštački, što je doprinelo ekstremnom padu interesovanja i sama ideja je osuđena na propast i pre nego što je započela.

Ukoliko bi NBA izbegla tu zamku i napravila takvu priču koja bi evropske klubove stavila u prvi plan i doprinela razvoju košarke, jasno je da bi je svi dočekali širom raširenih ruku.

Ovo ujedno najviše može da raduje i ljubitelje košarke na Balkanu. Naime, za razliku od Bertomeua i ekipe koja rukovodi Evroligom, a koja se vodi isključivo finansijskim aspektom i područje Balkana tretira kao „nužno zlo“, uz najave da bi ABA liga uskoro mogla da ostane bez mesta zbog želje za širenjem na neko veće tržište, poput Velike Britanije, teško je zamisliti da bi NBA dopustio da područje koje je dalo dva superstara i jednog od najboljih šutera lige ostane na periferiji zbivanja, pa bi Crvena zvezda, Partizan, ali i ostali klubovi iz regiona neočekivano mogli da dobiju pravi „vetar u leđa“ od strane najmoćnije košarkaške organizacije na svetu.

BONUS VIDEO Intervju Bogdana Bogdanovića za Nova.rs

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar