Nikola Jokić
Nikola Jokić; Foto: Tanjug/AP Photo/Matt York)

Denver je savladao Finiks Sanse u prvom meču nove sezone sa 110:98 protiv tima koji ih je prošle sezone u drugoj rundi plej-ofa poslao na odmor. Nikola Jokić je odmah pokazao zbog čega je aktuelni MVP, ali i odmah naznačio smernice kako će Nagetsi izgledati ove sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Srpski centar je postigao 27 poena uz 13 skokova, a upisao je nekarakteristično samo dve asistencije.

Ipak, možda i najznačajnije brojke su one koje govore o minutima provedenim na terenu. Jokić je na parketu ovog puta proveo 34 minuta i tako pokazao obrazac koji će se često ponavljati ove sezone. Tačnije, ponavljaće se do jednog trenutka. Dok se na teren konačno ne vrati Džamal Marej.

To znači da bi sledeća tri ili četiri meseca (očekuje se da se Marej vrati februara ili najkasnije marta) Jokić mogao da obavlja pravi rudarski posao. Moraće da pomogne da se zategnu sve linije, pa i nadomesti odsustvo kanadskog beka.

Upravo zbog toga i ne čudi što je Srbin znao da preuzme organizaciju igre i prošle sezone, a očekuje se da i Monte Moris, ali i Fakundo Kampaco naprave korak napred. Ukoliko se te prognoze obistine Jokiću bi mogao bar malo da se rastereti.

Majk Singer, novinar Denver posta, u intervjuu za Nova.rs istakao je da očekuje da Denver bude u vrhu Zapadne konferencije, ali da će čitava sezona zavisiti od toga kada će se Džamal Marej vratiti u tim i u kakvom će se stanju biti.

„Mislim da će Denver biti dosta dobar, očekujem da budu u dobroj takmičarskoj poziciji i pre nego što se Džamal Marej vrati, a niko ne zna kada će se vratiti. Takmičiće se za četvrto ili peto mesto na Zapadu dok se on ne vrati, a kada se Džamal vrati biće veoma opasni na toj poziciji. Njihov cilj je verovatno da izbegnu samo plej-in mečeve jer ko zna šta može da se desi. Mislim da će Jokić opet igrati na MVP nivou, ali nisam siguran da će igrati baš svaku utakmicu. Imao sam utisak prošle sezone da je malo tvrdoglav jer je igrao sve 72 utakmice i prepoznao je da je neophodno da bude zdrav što je duže moguće. Ako mu medicinski tim bude rekao da bi trebalo malo da odsedi – mislim da će poslušati. Promenio je igru na način na koji mnogi ljudi, i ne samo u Denveru, to nisu videli ranije. Očekujem da se sve vrti oko Jokića, da napreduje Porter Junior, a uz Gordona će biti veoma opasan tim kada god da se vrati Marej“.

I zaista, ukoliko pogledajte najbolje poteze sa prvog meča u sezoni postaće vam jasno da Srbin radi gotovo sve na terenu.

Gotovo da ne postoji akcija u kojoj Jokić nije učestvovao, a veruje se da ima ako ne najveći onda jedan od najvećih uticaja na igru svoje ekipe. Uostalom, osim Jokića Denver nema nijednog pravog Ol-stara.

Jokić bi tako mogao stalno da igra 35 i više minuta, osim ukoliko Denver ne bi uspeo da do poluvremena napravi dovoljno veliku razliku da može da se odmori.

Sve ovo bi trebalo da se promeni početkom 2022. godine jer bi se u rotaciju vratio Marej, pa bi barem deo napadačkih akcija pao na njegova pleća. Istina je da Jokić ima pomoć Gordona, Portera Juniora i Vila Bartona, ali je i istina da je Marej možda i najbolji napadač u čitavom timu.

Problematično je svakako što i Jokić nema pravu zamenu na poziciji broj pet jer teško da Džef i Džamajkl Grin mogu da imaju više od 10-minutne role. Ipak, to je pitanje koje će Denver pokušati da reši do plej-ofa kako bi Denver bio konkurentniji.

BONUS VIDEO Ben Simons na treningu Filadelfije sa mobilnim telefonom u džepu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar