Foto: AP Photo/Rick Bowmer

Veliki spektakl u NBA čeka navijače i srpskog centra Nikolu Jokića pošto je još jednom dobio veliku čast da zaigra na Ol-star utakmici koja će biti održana u Indijanapolisu 19. februara (02.00).

Srpski centar je još jednom izabran za startera u najzabavnijem NBA meču, a uz njega će u petorci Zapada biti Luka Dončić, Kevin Durent, Lebron Džejms i Šej Gildžus-Aleksander.

Istok će predstavljati Janis Adetokumbo, Džejson Tejtum, Tajriz Halibarton, Dejmijan Lilard i Bem Adebajo, koji će zameniti povređenog Džoela Embida.

PROČITAJTE JOŠ

Od 17. do 19. februara u Indijanapolisu će biti održan kompletan Ol-star vikend, biće ovo 73. izdanje čuvenog događaja, a format utakmice je promenjen u odnosu na prethodnu godinu i ponovo ćemo gledati duel Zapada i Istoka.

Prethodne godine, pravilo je bilo da se posle svake od tri četvrtine, koje se igraju na 12 minuta, pravi presek i bira pobednik. Četvrta četvrtina nije imala vremensko ograničenje, tada su se sabirali poeni vodećih timova ostvareni u prve tri četvrtine i dodavali su se tom skoru još 24 poena u čast Kobija Brajanta.

View this post on Instagram

A post shared by NBA (@nba)

Prvi tim koji bi stigao ili nadmašio taj skor – pobedio bi i donirao najveću sumu novca u humanitarne svrhe. Ekipe su određene tako što su dva kapitena (košarkaši sa najviše glasova) u sistemu drafta birali naizmenično saigrače, i to Nikolu Jokića kao pretposlednjeg od svih što je bila sramota, dok je ove godine sve resetovano.

Starteri su birani preko skupa glasova publike, medija i igrača, dok su rezervisti određeni glasovima trenera NBA lige. Sama utakmica neće biti više podeljena u posebne četvrtine, već će se računati samo rezultat celog meča. Biće odigrane četiri četvrtine od po 12 minuta, a ovog puta neće biti kraja u čast Kobija.

View this post on Instagram

A post shared by NBA (@nba)

Ipak, humanitarni deo ostaće isti, jer će konferencija koja bude postigla najviše poena u jednoj deonici, donirati određeni deo osvojenog novca. Trener ekipe Zapada biće predstavnik Minesote, Kris Finč, dok će Istok predvoditi Dok Rivers, strateg Milvokija.

Rezervisti Zapada su: Devin Buker, Stef Kari, Entoni Edvards, Pol Džordž, Kavai Lenard, Karl Entoni Tauns i Entoni Dejvis. Boje Istoka sa klupe braniće: Džejlen Branson, Tajris Meksi, Donovan Mičel, Džejlen Braun, Paolo Bankero, Trej Jang i Skoti Barns.

Srbiju će predstavljati Jokić koji će se šesti put pojaviti na Ol-staru. Centar Denvera je bio prvi po glasovima košarkaša, drugi po biranju medija i tek peti po glasovima fanova. Zadužio je 197 glasova kolega, dok su iza njega redom Adetokumbo (196), Embid (193), Tejtum (151) i Lebron Džejms (144).

Foto: Tanjug/AP Photo/Rick Bowmer

Jasna je poruka NBA zvezda koje smatraju da je Jokić najbolji košarkaš lige, a na pet Ol-star utakmica beleži prosečno 6,2 poena, 6,4 skoka i četiri asistencije.

Jasno je i da mu vikend svih zvezda i nije baš omiljeni događaj…

Prvog dana biće održana utakmica poznatih ličnosti, a kapiteni i treneri oba tima su poznati novinari Stiven Ej Smit i Šenon Šarp. Nakon toga igraće se turnir „zvezda u usponu“ koje su podeljene u četiri tima. Ekipa Džejlena Rouza, bivšeg NBA košarkaša, igraće u polufinalu protiv tima Tamike Kečings, bivše košarkašice. U drugom polufinalu boriće se timovi čuvenog Pau Gasola i nekadašnjeg asa Sijetl Supersoniksa Detlefa Šrempfa.

U nedelju će nas čekati najveća zabava, tada na scenu stupaju košarkaši koji će se boriti u nadmetanju veština, brzom šutiranju trojki i atrktivnim zakucavanjima.

Tri tima biće učesnici prvog nadmetanja – tim Indijana (Tajriz Halibarton, Benedikt Maturin, Majls Tarner), tim „prvi pikovi NBA drafta“ (Paolo Bankero, Entoni Edvards, Viktor Vembanjama) i tim Ol-star (Skoti Barns, Tajris Meksi, Trej Jang).

View this post on Instagram

A post shared by NBA (@nba)

Trojke će „pucati“ Malik Bizli, Branson, Halibarton, Lilard, Markanen, Mičel, Tauns i Jang, i prava je šteta što nema Bogdana Bogdanovića. Zakucavanja i najveći šou pokušaće da prirede Džejlen Braun, Haime Džakviz Džunior, Mek Meklang i Džejkob Topin.

Najveća promena jeste uvođenje duela u šutiranju trojki između najboljeg šutera NBA i ženske WNBA lige. U „revolveraškom“ obračunu biće Stef Kari i zvezda Njujork Libertija, Sabrina Ioaneksu.


Savo Drezgić deo Ol-stara

Zanimljivo da će mladi Savo Drezgić, doskorašnji igrač Partizana, takođe će dobiti priliku da bude deo najvećeg spektakla u svetu košrake, pošto će učestvovati na kampu „Košarka bez granica“ koji je postao deo Ol-star vikenda.

Kao učesnici ovog kampa bili su i mnogi igrači koji su sada u NBA ligi, neki od njih su nove zvezde – Šej Gildžus-Aleksander, Lauri Markanen, Džamal Marej, Deandre Ejton, Ar Džej Beret, Rui Hačimura i mnogi drugi. Pre odlaska u Ameriku, na akademiju „DME“ na Floridi, Drezgić je u nekoliko navrata bio priključen prvom timu Partizana. Odigrao je i tri meča ove sezone, protiv Splita, FMP-a i Studentskog centra.


Raspored Ol-star vikenda

Subota

Ol-star utakmica poznatih ličnosti

Turnir „zvezda u usponu“

Nedelja

Ol-star veče (Nadmetanje košarkaških veština, brzo šutiranje trojki, atraktivna zakucavanja – redom) 02.00

Ponedeljak

Ol-star utakmica 02.00

BONUS VIDEO Tripl-dabl Nikole Jokića protiv Milvokija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar