Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Narodni muzej u Čačku najavio je otvaranje Muzeja košarke koji će biti realizovan u sklopu projekta "Čačak prestonica kulture Srbije za 2023. godinu".

Glavna tema Muzeja biće istorija čačanske košarke koja će zauzimati središnji deo izložbe. U Muzeju će biti predstvljene ličnosti i događaji koji su ostavili najveći trag na razvoj košarke u Čačku, izložene kopije medalja koje su osvajali čačanski košarkaški reprezentativci i drugi eksponati.

PROČITAJTE JOŠ

Najistaknutiji deo Muzeja biće Hol slavnih, gde će svoje mesto naći mnogi zaslužni košarkaši Čačka, a posebno mesto imaće tri najveće legende čačanske košarke – Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović.

Više od 50 košarkaša iz Čačka igrali su u državnim reprezentacijama Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, i Srbije.

Najveći prostor u Muzeju dobiće dva najuspešnija čačanska košarkaška kluba – Borac i Železničar, kao i ženski košarkaški klub Gradac.

„Muzej košarke predstavljaće prikaz čačanske košarke od prve odigrane utakmice u Beogradu 1923. godine, pa sve do danas“, rekao je kustos Narodnog muzeja i istoričar Miloš Timotijević zadužen za formiranje Muzeja košarke.

Direktorka čačanskog Narodnog muzeja Delfina Rajić rekla je da je otvaranje Muzeja košarke u Čačku planirano za 17. oktobar 2023. godine.

„Osnovni ciljevi Muzeja biće promocija igre, druženja, zdravog života i lokalnih osobenosti nasuprot opštoj komercijalizaciji sporta. On treba da bude najvažniji muzeološki centar posvećen košarci u Srbiji, uzor i model za druge muzeje u zemlji i regionu“, rekla je Rajić.

Istoričar Milan Lišančić, koji je takođe zadužen za formiranje Muzeja košarke, rekao je da će to biti veoma zahtevan posao, ali i jedinstvena prilika da Čačak dobije važnu instituciju.

„Čitava Evropa, izuzev Litvanije i Španije, nema ništa slično, a i u tim zemljama imaju samo spomen sobe ili povremene izložbe, nigde nema Muzeja košarke, a Čačak će imati tu čast da ima jedan takav muzej“, rekao je Lišančić.

BONUS VIDEO Kakav je Željko Obradović u kancelariji i zašto mu nema ravnog u odnosu s igračima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar