Foto: ABA liga / KK Mornar / MEDIA Pro

Možda neobično zvuči kad jedan trener pre kraja sezone kaže da je za njegovu ekipu "prvenstvo završeno" što se tiče borbe za plej-of, a nalazi se na drugom mestu tabele.

To je u ponedeljak uradio Mihailo Pavićević, trener Mornara iz Bara koji je negde na sredini sezone ozbiljno igrao i nizao odlične rezultate.

PROČITAJTE JOŠ:

Čovek poznat po ležernom i šmekerskom pristupu u javnosti, pobeđivao ili gubio, Pavićević je u ponedeljak jasno pokazao svoju rezignaciju i ljutnju dok je čestitao FMP-u na pobedi 94:92.

Verovatno nije ni on očekivao da će Filip Čović uspeti da ubaci 26 poena i podeli osam asistencija, te da njegovi igrači neće uspeti da zaustave omalenog pleja „pantera“ ni kada je ovaj asistirao Radošu Šešliji za pobedu.

„Mi u prvom poluvremenu nismo postojali. Dozvoliti protivniku da postigne 60 poena je ispod svakog nivoa. Vratili smo se u drugo poluvreme postavom koja je dala sve od sebe, ali nisu momci imali nikakvu pomoć sa klupe i to je možda i prevagnulo. Promašen je šut za pobedu i još jednom kažem čestitam ekipi FMP-a. Ovim je, što se nas tiče, prvenstvo završeno, što se tiče neke borbe za plej-of. Do kraja ćemo razigravati mlade igrače i to je to“, rekao je Pavićević posle FMP-a.

Ova izjava deluje čudno utoliko što Mornar ima 17 pobeda i šest poraza i trenutno je drugi na tabeli ABA lige. Samo je ovogodišnja senzacija, Igokea, ispred i drži prvo mesto.

Međutim, tu postoji jedna začkoljica. Mada se priča o retko neizvesnoj sezoni ABA lige, ona je nekako polarizovana vrlo oštro na gornji i donji deo tabele i tu su razlike jasne.

Mornar je u ovom gornjem delu, ali ima po dve odigrane utakmice više od Crvene zvezde (18-3) i Budućnosti (18-3) i čak tri više od Cedevita Olimpije (16-4).


Foto: ABA liga/Mornar/Media Pro

S obzirom na to da je Igokea na prvom mestu trenutno sa 19 pobeda i četiri poraza, Mornar, po postojećem stanju, ako Zvezda, Cedevita, Budućnost i tim iz Aleksandrovca pobede svoje mečeve do kraja, ostaje van četiri najbolje ekipe lige.

Igokea je svoju sreću našla onako kako to Mornar nije umeo. Izbalansiranim učinkom četvorice igrača. Jošilo, Grej, Klemons i Atić, svi umeju da iskoče od meča do meča i konstantno su dvocifreni u poenterskim kolonama.

S druge strane, tim Mornara u koji su uloženi ozbiljni novci letos i jesenas, ostao je oslabljen u važnom delu sezone za dvojicu ključnih igrača.

Džejkoba Pulena i Ajzeu Vajtheda malo igrača u ligi može uvek da sačuva jedan na jedan i kada su obojica ispala iz rotacije nastao je nenadoknadiv problem.

Mnogi će reći „ok, ali tim treba da bude onda bolje izbalansiran“. Mornar je to i bio jer je naizmenično gubio i dobijao u periodu dok su mu falili Vajthed i Pulen.

Foto: Starsport

Kad ih je bilo, Barani su uglavnom dobijali, oslanjajući se na kvalitete dvojice igrača. Koliko oni doprinose kroz brojke vidi se i po tome što Vajthed ima 11,7 poena u proseku tokom sezone, a Pulen 16,7.

Tako je Mornar posle kraja januara ostao bez čak 27, 28 poena koje nije bilo lako „stvoriti“, posebno uzevši u obzir karakter Pavićevića kao ofanzivno orjentisanog trenera.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nemanja Gordić je došao da bi malo popunio rupu nastalu ispadanjem Pulena iz rotacije i mada je on igrač koji ume da uđe u seriju, nije isti tip kao Amerikanac.

Džejkob je proklizao u januarskom meču sa Crvenom zvezdom, kada je u hali „Topolice“ utakmica kasnila jer je prokišnjavao krov. Povredio je nogu i procene su bile da bar tri do pet nedelja neće pomagati Mornaru.

Ono što je građeno pola godine, pa i više, propalo je zbog loše krpljenog krova hale u Baru.

„Sad je lako biti pametan. Posle povrede Pulena i Vajtheda sve se promenilo u igri… Mi smo šest, sedam meseci gradili tim oko njih. Sve je to funkcionisalo, igrali smo fantastično u decembru i januaru. Ali, posle njihovih povreda mi nismo ista ekipa. Podela uloga ne ide baš lako, mi se mučimo posle tih povreda, mučimo protiv svih ekipa. Vajthed se vratio na teren sa jednim treningom pred ovu utakmicu, možda je dobio i veću minutažu nego što treba. Neophodan nam je da se vrati što pre. Eventualno ako bi se i Pulen uspeo vratiti za neke odlučujuće utakmice, onda bi i ta atmosfera i sve bilo drugačije. Kad se dobija, atmosfera je uvek dobra. Kad se gubi, ne može biti. Borićemo se do kraja“, porčuo je Pavićević pre petnaestak dana nakon poraza od Partizana.

Forma ekipe se strmoglavila, mada nije pošteno reći da je Mornar ostao bez šanse. Derek Nidam, Uroš Luković, pa onda Sead Šehović, Keni Gejbrijel, Vranješ i Gordić, sve su to ozbiljni igrači.

Foto: ABA liga / Mornar / Media PRO

Uz to, Cedevita Olimpija, sa kojom se trka Mornar ima vrlo težak raspored jer igra protiv Budućnosti, Mornara, Zvezde i Mege – sve jaki rivali.

Tu je i najveća šansa Barana, jer ostali imaju nešto lakši posao.

Budućnost će se suočiti sa Krkom, Igokeom i već spomenutom Cedevita Olimpijom, a Zvezda sa njom i Igokeom, Krkom i Zadrom.

Foto: ABA liga / KK Mornar / MEDIA Pro

Kad se sve sabere i oduzme, nalet Mornara sa sredine sezone može lako da se ispostavi jalovim, mada nade nisu još izgubljene.

Barani su od početka sezone igrali odlično u regionu, izgubili do sredine decembra samo dve utakmice i uz poraze u Evrokupu, jasno se fokusirali na Jadran.

Nažalost, nisu uspeli da izdrže taj tempo cele sezone, jer nisu znali da je bolje bilo da deo novca „ulupanog“ u ekipu, usmere ka renoviranju krova Topolica, jer se taj krov ispostavio kao jedini protivnik koji je zaustavio Pulena i samim tim jedini kog Mornar nije mogao da pobedi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram