Miloš Teodosić, Košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Svetislav Pešić, selektor Srbije, imao je 16 igrača na prvom okupljanju od povratka na klupu nacionalnog tima, na treningu u hali "Aleksandar Nikolić".

Imaće još jednog, prvog među jednakima, kapitena Miloša Teodosića, za mečeve protiv Letonije na domaćem terenu (četvrtak 20 sati) i 29. novembra protiv Belgije u Monsu, na startu kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Košarkaši Srbije su (opet) na novom početku, posle neigranja na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali sa starim liderom.

Za magičnog plejmejkera Virtusa iz Bolonje, igranje za državni tim ne dovodi se u pitanje.

Dok su neki drugi igrači umorni posle napornih sezona, i nisu (bili) spremni da se odazovu pozivu selektora, Teodosić je uvek tu, njega niko ne treba da ubeđuje.

I sa pune 34 godine želi da brani boje Srbije i povede je ka Svetskom prvenstvu, koje će se od 25. avgusta do 10. septembra 2023. igrati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Od juniorskih dana i 2003. godine, Teo je istinski vojnik reprezentacije, gotovo da nije propustio nijedno okupljanje, a po pravilu se sa velikih takmičenja vraćao sa medaljom.

Žetva je počela zlatom sa U16 Evropskog prvenstva 2003, nastavljena je dve godine kasnije na U18 Evrobasketu. Nizao je uspehe i u seniorskim vodama, a kapiten Srbije je od 2015.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KSSrbije (@kssrbije)

Osvojio je olimpijsko, svetsko i evropsko srebro, jedino je propustio Evrobasket 2017. i Mundobasket 2019. zbog povreda, kada baš nije bio u stanju da igra.

Samo jedino veliko takmičenje, iako je i Teodosić imao pravo da bude umoran posle svih napora tokom klupske sezone.

„Meni je lepo da igram za reprezentaciju i uživam u trenucima koje provodimo zajedno. Lično, nisam video sebe da preskačem okupljanja, a sigurno bi mi dobro došlo da sam preskočio dva, tri, četiri okupljanja zbog mog tela i karijere, da sam se posvetio tada malo više sebi. Moja generacija, godinu-dve stariji i mlađi, imaju to usađeno u sebi da je reprezentacija pod obavezno. Nemaš pravo da kažeš da nećeš da igraš, možeš samo da se povučeš kao Stefan Marković što je učinio zbog povrede. Ne može da se razmišlja da li hoću ili neću“, rekao je Teodosić letos pred kvalifikacije za Tokio.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Za reprezentaciju je uvek tu, ne bira takmičenja, a svaki prethodni selektor i sada Pešić ima pravog mađioničara u timu kada je Teodosić tu.

„Teodosić je dolazi na okupljanje, imao je zdravstveni problem u porodici, ali dolazi na veliko zadovoljstvo za sve nas. Svi koji su pozvani su bili na treningu, osim ovih što igraju Evroligu. Svi rade, svima dajemo šansu, nisam skraćivao spisak, svi su tu i videćemo ko može da pomogne ekipi“, rekao je Pešić na okupljanju.

Svetislav Pešić, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Objasnio je legendarni stručnjak kakva je situacija sa evroligaškim igračima.

„U kontaktu smo sa Efesom, sa Micićem i Petruševim, kao i Nedovićem iz PAO, ali teško je u ovoj situaciji. Svi igraju mečeve u četvrtak, petak, iako su pokazali interesovanje da igraju. Što se tiče Kalinića i Lučića, pa ko je lud da na njih ne računa? Ne znam da li oni na mene računaju. I sa njima je obavljen dobar razgovor, oni su motivisani ali sada igraju Evroligu“, poručio je Pešić.

BONUS VIDEO – Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar