Mesina predavač na klinici u Beogradu: Kao da sam dobio diplomu

Podeli:
Etore Mesina
Foto: EPA-EFE/Georgia Panagopoulou

Etore Mesina, trener košarkaša Olimpije iz Milana, biće predavač na ovogodišnjoj Beogradskoj košarkaškoj klinici (27. i 28. jun) u dvorani "Aleksandar Nikolić", saopštilo je Udruženje košarkaških trenera Srbije (UKTS).

Kako se navodi na sajtu UKTS, posle trenera NBA ligaša Finiks Sansa Montija Vilijamsa, učešće na 20. izdanju košarkaškog seminara potvrdio je i čuveni italijanski stručnjak.

Mesini će ovo biti drugo učešće na Klinici, a kao predavač u Beograd dolazi posle 16 godina.

„Jugoslovenska i srpska košarka godinama unazad imale su pregršt vrhunskih trenera i igrača, i sećam se mnogih od njih još iz vremena kada sam ja igrao košarku, potom i kada sam počinjao kao trener. Biti pozvan u Beograd da prezentujete svoje ideje, deo svoje košarkaške filozofije, to je kao da vam je uručena fakultetska diploma. To je neka vrsta posebnog priznanja. Uvek imam tremu pre svake prezenatcije ili bilo kakvog predavanja i moram da priznam da osećam veliku čast i ponos što ću biti predavač na Klinici sada, kao što je to bio slučaj i pre 16 godina“, rekao je Mesina za UKTS.

PROČITAJTE JOŠ

Italijan je četiri puta osvajao Evroligu, trostruki je šampion VTB lige, isto toliko puta trijumfovao je u italijanskom prvenstvu.

Sa reprezentacijom Italije ima srebro sa Evropskog prvenstva 1997. godine, kao i petogodišnji staž u NBA ligi kao pomoćni trener u Los Anđeles Lejskersima i San Antoionio Sparsima. Svojevremeno je izjavio da Aleksandra Nikolića smatra svojim košarkaškim učiteljem i rado evocira uspomene na legendarnog Profesora.

„Sa profesorom Nikolićem sam se prvi put susreo dok je radio u Bolonji, ali sam imao priliku da ga mnogo bolje upoznam dok je bio savetnik Boši Tanjeviću u Trstu. U to vreme bio sam selektor nacionalnog tima i imao sam vremena da posećujem njihove treninge. Bio je veoma otvoren i sradačan sa mnom, imao sam mogućnost da naučim mnogo od njega. Bez ikakve dileme, on je bio veliki um, ali u isto vreme i veliki gospodin, primer i uzor drugima“, ističe Mesina.

Kada se spomene srpska košarka, pomisli na dve stvari:

„Čvrstina i zajedništvo. Pre svega zbog toga što čak i oni koji nisu čvrsti, ponašaju se kao da jesu. Takođe, srpski igrači i treneri mogu imait snažna neslaganja međusobno, ali kada izađu na teren pokazuju nesvakidašnji timski duh i neverovatnu želju da se prvo žestoko bore, a onda i pobede svakog rivala“.

Mesina sarađuje i sarađivao je sa velikim brojem naših košarkaša.

„Čast je raditi sa srpskim košarkašima, sve ih neizmerno poštujem. Ne bih želeo ovom prilikom nikog da potcenim, ali morao bih da izdvojim Sašu Danilovića koji je imao veliki uticaj na moj život, kako na terenu tako i van njega“, zaključio je Mesina koji je upravo sa Danilovićem u ekipi Virtusa osvojio Evroligu (1998) i dve titule šampiona Italije.