Foto: AP Photo/David J. Phillip
Foto: AP Photo/David J. Phillip

Završnica u NCAA nikada ne razočara

U noći između subote i nedelje počinje jedan od najpopularnijih košarkaških turnira na svetu – fajlnal-for američke koledž košarke.

PROČITAJTE JOŠ:

U čuvenom Superdomu u Nju Orleansu boriće se četiri NCAA velikana – Djuk Blu devils, Severna Karolina Tar hils, Kanzas Džejhoks i Vilanova Vajldkets.

Na terenu će biti mnoge buduće NBA zvezde i potencijalni kandidati za NBA draft naredne sezone.

Završnicu će otvoriti Kanzas i Vilanova devet minuta posle ponoći, a zatim će od 2.49 igrati Djuk i Severna Karolina.

Pomenuta četiri tima su osvojili sedam od poslednjih 14 šampionata, a favorita praktično i da nema.

Predstojeći vikend će biti poseban i iz razloga što će u penziju otići živa legenda NCAA i američke košarke, trener Djuka Majk Kšiševski.

Bivši trener amerićke reprezentacije je trener Djuka od davne 1980. godine, a osvojio je pet NCAA titula uz tri priznanja za trenera godine.

Djuk i Severna Karolina igraće praktično finale pre finala, pošto će ovo biti prvi put da se na F4 sastanu ova dva giganta.

Foto: AP Photo/David J. Phillip

Najboji igrač Djuka je Paolo Bančero, koji prosečno beleži 17,1 pena uz 7,7 skokova i 3,2 asistencije po meču. Uz njega njaveća pretnja su Mark Vilijams, Džeremi Rouč i Vendel Mur, kao i Ej-Džej Grin.

Sa druge strane Severna Karolina poslednju titulu je osvojila 2017. godine, ali su ove sezone mnogo napredovali.

Sistem trenera Huberta Dejvis pokazao se kao dobitan, a ćesto se dešava da u samo nekoliko mečeva iskoči nekoliko različitih igrača. Najviše se ističu Kejleb Lov, Ar-Džej Dejvis, Armondo Bekot…

Kanzas je u „martovskom“ ludilu eliminisao Krejton 79:72, Providens 66:61 i Majami 76:50. Vilanova je do F4 stigla pobedama nad Delaverom 80:60, Ohajo stejtom 71:71, Mičigenom 63:55 i Hjustonom 50:44.

PROČITAJTE JOŠ:

Vilanova ima problema sa povredom jednog od najbojih igrača Džastina Mura, koji je pokidao Ahilovu tetivu.

Sve oči će biti uprte u Kolina Gilespija, koji važi za jednog od najboljih igrača u ligi – beleži 15,6 poena i 41% u šutu za tri poena.

Statistički, Vajldketsi su jedan od najbolje izbalansiranih timova, te ih ne treba otpisati iz borbe za titulu.

Što se Kanzasa tiče, oni su bez titule od 2008. godine i biće željni da se pokažu u njaboljem svetlu.

Kanzas deluje kao najkompletniji tim, a bili su izuzetno nadmoćni u mečevima pre F4. Uz sav taj raskoš napada, Kanzas igra i odbranu visokog intenziteta koja dozvoljava protivnicima svega 41,6% poena iz reketa, što im je donelo niz od devet pobeda pred završni turnir.

Ipak, kada je reč o završnom turniru u NCAA teško je bilo šta predvideti, zato se samo zavalite u fotelju i uživajte u mladim nadama američke i svetske košarke.

Finale se igra u noći između ponedeljka i utorka od 3 sata i 20 minuta posle ponoći.

BONUS VIDEO Kako je Stef Kari srušio NBA rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar