Marko Gudurić napušta Memfis, ostaje u NBA ili se vraća u Evropu
Foto: EPA-EFE/JUAN CARLOS HIDALGO

Srpski košarkaš bio je jedan od zaslužnih za titulu Fenerbahčea.

Aleksandar Đorđević na klupi, Marko Gudurić na parketu bili su dobitnički tandem u sezoni u kojoj je i za Fener i za srpskog bilo uspona i padova.

PROČITAJTE JOŠ:

Znao je Fenerbahče da izgubi i sa 20 razlike od slabijeg tima, ali je na kraju pokazao da može da pobeđuje i jače od sebe.

Jer, ako jači nije tim koji je osvojio drugu uzastopnu titulu prvaka Evrope u Beogradu, drugo merilo nije ni potrebno.

Sve i da je Fenerbahče iskoristio neko emotivno pražnjenje tima Ergina Atamana i Vasilija Micića, trebalo ih je „pogurati preko ivice“, što bi rekao Džoker u „Mračnom vitezu“, kultnom ostvarenju Kristofera Nolana.

Baš Gudurić je bio jedan od Đorđevićevih džokera koji su, ne baš u ludilo, već u poraz, pogurali Efes posle četiri meča.

Foto: EPA-EFE/L. Rico

„Jedno od mojih najvećih dostignuća u karijeri protiv evroligaškog šampiona u poslednje dve sezone. Ponosan sam na ovaj tim. Uprkos svemu što se desilo ove sezone, uspeli smo da budemo jedinstveni, borili smo se sa raznim problemima… Posebna titula, hoću da je posvetim ženi i sinu. Takođe i mojoj baki koja više nije sa nama. Preminula je prošle godine, a bila je jedan od mojih najvećih navijača. Kad god bismo izgubili od Efesa, razbesnela bi se. Ovo je za nju, konačno smo srušili Efesu i znam da gledaš i da si ponosna na nas“, rekao je Gudurić za Eurohups posle meča.

Bek iz Priboja i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde i Memfis Grizlisa je baš u finalu imao samo jednu utakmicu u kojoj je ubacio manje od deset poena rivalu – onu prvu.

Tada su Jan Veseli i Nando de Kolo završili posao, a Gudurić je, ruku na srce, od njih dobio manju minutažu. Ali, bio je spreman da se bori.

Marko Gudurić, KK Fenerhbače - KK Crvena zvezda, Dejan Davidovac
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

„Kao što rekoh, dvostruki su šampioni Evrope, strašan tim, ali smo bili spremni. Voljni da se borimo za svaki skok, za svaku loptu, dali smo sve što smo imali i ponosan sam, sad je vreme za slavlje“, poručio je Gudurić, koji je osvrnuo i na trenera Sašu Đorđevića.

„Nije mu bilo lako. Mnogo je prošao ove sezone. Nikako nije lako. Očekivanja su bila velika, jer kod Fenerbahčea nema ničeg manjeg od pobede ili titule. To smo postigli zajedno. Ponosan sam i na njega i samo bih da mu kažem ‘hvala’. On je šampion, bio je šampion i kao igrač i to je sada kao trener“.

Koliko je Gudurić bio spreman da se bori pokazao je u finalu na najbolji način, iako je u polufinalu sa Darušafakom pre jedva petnaestak dana doživeo jeziv pad.

Fenerbahče je pobedio Darušafaku u meču sa 91:65 i sa 3:1 se plasirao u finale turskog plej-ofa, ali je u tom meču ostao bez Gudurića u trećoj četvrtini.

Srbin se zaleteo na zakucavanje, zarotirao se u vazduhu pošto je dobio „bananu“ i udario licem direktno o pod.

Uhvatio se za koleno, a snimak te situacije nije za one sa slabijih želucem, pa je malo ko verovao da će Gudurić skorije na parket.

A onda se on pojavi i u drugoj utakmici finala ubaci 18 poena Efesu, u trećoj 14 i u poslednjoj 16, uz po pet skokova i asistencija.

Pokazivao je emocije, bilo posle faula iznuđenog u napadu od Vasilija Micića, ili dobrog prodora koji je dovodio Ergina Atamana do „ludila“.

Gudurić je podsetio da ume da rešava mečeve i bude bitan faktor kao kada je ubacivao po 21 poen Efesu, 20 poena Tofašu i Galatasaraju, 18 poena Monaku, 15 Barseloni.

Imao je povremeno i „prazan hod“ kada bi bio van sastava ili u nekom kontraritmu, ali je u završnici sazreo i pokazao da zna da bude onaj igrač kom bacite loptu za odlučujuću trojku.

To može samo da raduje za narednu sezonu, u kojoj će se od Fenerbahčea očekivati iskorak, kako na domaćem, tako i na evropskom planu.

BONUS VIDEO: Gudurić sjajan u pobedi Fenerbahčea protiv Real Madrida

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar