Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Cilj kampanje za razvoj ženskog sporta je da nema početak i kraj, da traje, da se što više devojčica bavi sportom i da Srbija u budućnosti ima još više medalja u ženskom sportu", kaže Marina Maljković, idejni tvorac svojevrsnog projetka.

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije ističe i da će se dosta toga iz njenog Pokreta za žensku košarku preneti na ovaj projekat.

„Naš cilj je da motivišemo devojčice da se bave sportom, ne šamo košarkom, da ih bude što više. Ono što stalno pominjem jeste koliko imamo medalja u ženskom sportom, koliko odličja donose sjajne devojke. Projekat već postoji, organizacija Pokreta za ženskuu košarku Marina Maljković će se dosta preneti i na ovaj projekat i samo ćemo ga proširiti na sve sportove“, rekla je Marina Maljković.

PROČITAJTE JOŠ

Projekat u kom će svaka devojčica u Srbiji moći besplatno da se bavi sportom, imaće tri pravca.

„Cilj je da, nakon ove situacije, posvetimo pažnju zdravlju devojčica i nacije. Prvi smer je omasovljenje, da devojčice zavole sport na pravi način, drugi je profesonalni sport, da pružimo maksimum kako bi došli do neke medalje, koja se dosad nije osvojila, da pronađemo načine i stručni tim koji će biti formiran u projektu, a koji će činiti najveći stručnjaci iz oblasti ženskog sporta. Treća stvar je amaterski sport, da pokažemo koliko je važno da se devojčice i devojke bave sportom“.

Ambasadorke su naše trofejne sportistkinje – košarkašica Sonja Vasić, tekvondistkinja Milica Mandić, strelkinja Zorana Arunović i teniserka Olga Danilović, a Maljkovićeva je potvrdila da će se još njih pridružiti aktivnostima.

Sve ovo dešava se, simbolično, pet godina nakon istorijskog uspeha srpske ženske košarke. Tog 28. juna 2015. košarkašice Srbije postale su šampionke Evrope u Budimpešti, a selektorka taj datum pamti iz još jednog razloga.

„Sada mi je dodatno bitan jer je na taj dan osnovan Pokret za žensku košarku i traje i dan-danas. Želim da danas zapamtimo šta će biti za pet godina kada je ženski sport u pitanju“.

Maljković
Marina Maljković i košarkašice Srbije; Foto: KSS

Koliko je posvećena radu i uspesima ženske košarke svedoče i nedavno sprovedene pripreme reprezentacije na Zlatiboru. Košarkašice su radile u dve grupe – iskusnije i mlađe, iako nemaju obaveze u dresu nacionalnog tima.

„Dosta dobro je sve to izgledalo. Interesantna grupa mladih igračica, ukoliko se u novembru budu održavale kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, treba iste sekunde da se priključe timu. Ne za godinu dana, već odmah. Računam na njih. Što se tiče iskusnijih devojaka, one su po ko zna koji put pokazale profesionalizam, došle su da rade iako nemaju za šta a se spremaju“, zaključila je Marina Maljković.

Ona bi uskoro, ovih dana, trebalo da reši i pitanje klupskog angažmana, jer je do problema sa koronavirusom bila trener Šangaja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar