Foto: FIBA basketball

Košarkaši Letonije zauzeli su peto mesto na Mundobasketu u Japanu, Indoneziji i Filipinima pobedom nad Litvanijom 98:63.

Okršaj dve šuterski veoma potentne ekipe vrlo brzo se pretvorio u košmar za Litvance koji ništa nisu mogli da pogode, pa su, iako doskora najbolja trojkaška selekcija na prvenstvu, ubacili samo jednu od deset prvih trojki.

PROČITAJTE JOŠ:

Litvanci i Letonci su ispali od Srbije i Nemačke u četvrtfinalu turnira, pa su pobeđivali Sloveniju, odnosno Italiju u doigravanju da bi došli do ove pozicije sada i Letonci su prošli daleko bolje.

Arturs Žagars i Arturs Kurucs su od početka do kraja bili maestralni, svako u svom delu i na terenu, pa je Kurucs meč završio sa 20 poena i bio je najboljiu pobedničkom sastavu.

Rolands Šmits je kod pobednika dodao 17 poena, Rodions Kurucs je imao 11, Andrejs Gražulis 12, a Arturs Žagars je podelio saigračima neverovatnih 17 asistencija, što je rekord svetskih prvenstava.

Na drugoj strani je Rokas Jokubaitis imao 16 poena, Jonas Valančunas 15, a Tomas Dimša 13. I oni su zakazali, pa je na kraju čitav tim Litvanije, posle odličnog šampionata do pobede nad Amerikancima (110:104) potpuno potonuo.

Ključ pobede Letonaca bio je u trećoj četvrtini kada su naređali „masu“ trojki i raštimovali protivnika sa 28:9, a uz to su bili voljniji da kao debitanti naprave dobar rezultat, svesni da su bili na šut od pobede nad Nemačkom u četvrtfinalu.

Zbog toga je Letonija prijatno iznenađenje prvenstva, a sa 16/32 u šutu za tri poena, malo ko bi mogao da parira njenim raspoloženim košarkašima u subotu popodne.

Litvanija - Letonija 63:98 (20:28, 18:21, 9:28, 16:21)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar