Ženska košarkaška reprezentacija Srbije.jpg 222
Foto: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se u prvom šeširu pred kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2023. godine.

U šeširu sa timom Marine Maljković nalaze se i Španija, Francuska, Belgija i Turska, što znači da sa ovim selekcijama Srbija ne može da bude u grupi.

PROČITAJTE JOŠ:

Žreb za kvalifikacione grupe za Evropsko prvenstvo održava se 20. avgusta od 11 sati u Minhenu, dok se prvenstvo igra u Izraelu i Sloveniji.

Drugi šešir čine Belorusija, Rusija, Italija, Grčka i Švedska, u trećem su Crna Gora, Velika Britanija, Češka, Slovačka i Letonija, dok su u četvrtom Slovenija, Ukrajina, BiH, Mađarska i Hrvatska.

U preostala četiri šešira su slabije reprezentacije poput Nemačke, Holandije, Litvanije, HOlandije, Švajcarske, Izraela, Severne Makedonije i Albanije, između ostalih.

U kvalifikacijama učestvuje 38 reprezentacija i sistem takmičenja je takav da se dele na deset grupa (osam sa po četiri ekipe i dve sa po tri) i svako igra sa svakim kao domaćin i gost.

Najboljih deset timova se plasiraju direktno na prvenstvo, dok će na Evrobasket i najbolje četiri drugoplasirane ekipe, kojima se brišu bodovi osvojeni protiv poslednjeplasiranih timova iz grupa.

Izrael i Slovenija kao domaćini takođe učestvuju u kvalifikacijama, ali u slučaju da se rezultatima plasiraju na prvenstvo, na njega idu sledeće najbolje drugoplasirane ekipe.

Podsećamo, Srbija će na Evrobasketu 2023. braniti zlatnu medalju osvojenu ove godine, ali će put do narednog Evropskog prvenstva morati da izbori kroz tri kvalifikaciona prozora (od 11. do 14. novembra 2021, od 24. do 27. novembra 2022. i od 24. do 27. februara 2023).

Spisak reprezentacija i šešira koje učestvuju u kvalifikacijama:

Šešir 1: Španija, Francuska, Belgija, Srbija, Turska.

Šešir 2: Belorusija, Rusija, Italija, Grčka, Švedska.

Šešir 3: Crna Gora, Velika Britanija, Češka, Slovačka, Letonija.

Šešir 4: Slovenija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Hrvatska.

Šešir 5: Litvanija, Poljska, Nemačka, Bugarska, Rumunija.

Šešir 6: Holandija, Izrael, Portugalija, Luksemburg, Danska.

Šešir 7: Švajcarska, Irska, Austrija, Estonija.

Šešir 8: Finska, Island, Severna Makedonija, Albanija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare