Tokio čeka sjajne košarkašice Srbije FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

Košarkašice Srbije plasirale su se na Olimpijske igre! Kartu za Tokio overile su pobedom nad Mozambikom sa 76:48 u poslednjem meču kvalifikacija u Beogradu.

Očekivano – ispunjeno! Istina, možda nešto teže nego što se predviđalo. Evropske šampionske iz 2015. braniće u Tokiju olimpijsku bronzu iz Rija.

Izabranice Marine Maljković opravdale su ulogu favorita i ubedljivo savladale borbeni Mozambik u nekadašnjem „Pioniru“.

Rivalke su preko nepogrešive Kosu, koja je redom pogađala trojke, zadavale mnogo muka našim košarkašicama u prvoj četvrtini.

PROČITAJTE JOŠ

Čak su je i rešile u svoju korist (21:16), ali su Srpkinje u nastavku pronašle rešenje u odbrani, posebno u drugom poluvremenu.

Prethodno su Mozambik zaustavile na samo sedam poena u drugoj deonici i najavile kakav rasplet je na pomolu.

Po povratku sa velikog odmora su presingom preko celog terena često terale protivnice na izgubljene lopte i završavanje napada u ranoj fazi.

Košarkašice Srbije za sve su se pitale u drugom delu i sigurnim koracima utabale put ka Tokiju. Nisu imale nameru da obore tempo, imale su čak i plus 30, i na kraju ubedljivo slavile.

Maja Miljković i Sonja Vasić sa košarkašicama Mozambika FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

Tako će Srbija drugi put zaredom imati košarkašice na Olimpijskim igrama, a iz grupe A pored naše reprezentacije plasirala se i Nigerija. Od ranije su plasman obezbedile SAD kao svetske prvakinje.

Najefikasnije u pobedi naše selekcije bile su Ana Dabović sa 12 i Sonja Vasić sa 11 poena, 10 je dodala Tina Krajišnik. U redovima Mozambika istakla se pomenuta Anabela Kosa sa 21 poenom.

ANA DABOVIĆ U IDEALNOJ PETORCI
Srpska košarkašica Ana Dabović izabrana je u idealnu petorku grupe A kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre održanog u Beogradu. Sjajni plej je u tri susreta, protiv SAD, Nigerija i Mozambika, u proseku 12 poena i četiri asistencije. Pored nje, petorku turnira čine i Leja Donge (Mozambik), Ezine Kalu (Nigerija), Neka Ogvumike (SAD) i Ejdža Vilson (SAD).
Za najkorisniju igračicu turnira (MVP) proglašena je Nigerijka Ogvumike.

SRBIJA – MOZAMBIK 76:48 (16:21, 18:7, 26:14, 16:6)
Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca: oko 5.000. Sudije: Aunkrogers, Štraube, Duan.

SRBIJA: Miljković 6 (6as), Vasić 11, Čađo 4, Jovanović 8, Bruks 7 (9sk), Butulija 4, Milić 4, Stanković 8, Bojović, Dabović 12 (6sk), Škorić 2, Krajišnik 10.
MOZAMBIK: Zita 2, Mukauro 2, Kosa 21, Dongu 3, Lavanguane, Pereira 3, Mafanela 2, Gimo 4, Seda 10 (10sk), Čiziane, Mabjala, Mutombene.