Svetislav Pešić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Košarkaši Srbije još uvek ne znaju u kom će sastavu nastupiti na Olimpijskim igrama (što verovatno ne zna nijedna od zemalja učesnica), ali znaju kako će izgledati plan priprema i on će biti izuzetno zanimljiv.

Gotovo svaki meč koji Srbija bude odigrala do Olimpijskih igara će imati posebnu težinu. Srbija će se oprostiti od jednog od najboljih plejmejkera u 21. veku, igraće dva spektakla na egzotičnoj destinaciji i potencijalno se još jednom predstaviti navijačima u Srbiji. Ali, krenimo najpre od onog što je potvrđeno.

PROČITAJTE JOŠ

Svetislav Pešić, selektor Srbije, pojasnio je šta je za sada izvesno da će igrati „orlovi“ pre nego što od 26. jula do 11. avgusta nastupe u Parizu na najvećoj sportskoj smotri planete.

„Najverovatnije idemo na turnir u Abu Dabi, tamo ćemo igrati prvu utakmicu sa Australijom, a drugu sa SAD. Oni su nama poslali ponudu da se potpiše ugovor, uslovi koje smo tamo dobili su fantastični, sada Savez treba da to njima potvrdi. Najverovatnije idemo tamo. Igramo sa Francuzima na oproštaju Tonija Parkera, to je 12. jula, pre nego što igramo u Abu Dabiju. U Abu Dabiju smo 15, 16. i 17. jula, a sa Francuzima igramo u Lionu. To je to, zasad“, otkrio je Pešić za „Mozzart Sport“.

Dakle, Srbija će najpre, verovatno u Lionu, igrati meč protiv Francuske na oproštaju Tonija Parkera od košarke. Biće to izuzetno emotivan trenutak i prava je privilegija da je Srbija pozvana da bude reprezentacija protiv koje će reći „zbogom“.

Nakon toga sledi daleki put u Abu Dabi, a postoji mogućnost da u Beogradu bude odigran još jedan meč pre odlaska na Olimpijske igre, poručio je i Marin Sedlaček, čuveni NBA skaut i analitičar na Sportklubu.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pored Srbije, direktan plasman na Olimpijske igre osigurali su Francuska kao domaćin, te Nemačka kao svetski šampion, SAD, Kanada, Australija, Južni Sudan i Japan. Preostali učesnici biće određeni posle kvalifikacionih turnira koji se igraju od 2. do 7. avgusta u Španiji, Letoniji, Grčkoj i Portoriku.

„Orlovi“ ne znaju još uvek u kom će sastavu nastupiti na Olimpijskim igrama, a Pešić je nedavno otkrio da je stalno u kontaktu sa Nikolom Jokićem, po mnogima najboljim košarkašem planete poslednjih godina.

„Pričamo često, imamo kontakt, i sa njim i sa svima ostalima. Prošle godine je bila teška situacija za nega, odigrao je više od 100 utakmica, imao je i povrede, nije bio ni mentalno ni fizički sprmean, borio se sam sa sobom da igra SP. Kad se odluči da igra za Srbiju, od njih se očekuje samo zlato i zato moraju da budu spremni i fizički i mentalno, ako nisu onda neće da ulaze u taj rizik. Voleli bismo da bude spreman, ali ako nije onda bolje da ne igra, nadam se da će da bude spreman ali je rano da to sad pričamo“, rekao je Pešić.

Selektor je uvek insistirao da najbolji tim nije najboljih 12 igrača, već onih 12 koji najbolje funkcionišu zajedno. To znači da će uvek gledati da oni na najbolji način predstavljaju Srbiju i da će tražiti od igrača da zaista žele da provedu leto igrajući košarku.

Vasilije Micić je propustio prethodno Svetsko prvenstvo, baš kao i Nikola Kalinić i Vladimir Lučić, pa se postavlja pitanje ko će od njih ovog puta biti na spisku selektora.

Sve su ovo momenti koje će zanimati sve u Srbiji u narednim mesecima.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić o Nikoli Jokiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare