Foto: EPA/JEFF KOWALSKY

Barselona i Tomas Ertel, sada već bivši as Katalonaca, režirali su najveći skandal u košarci u poslednje vreme. Ipak, bilo je i mnogo, mnogo gorih slučajeva.

Barselona je odlučila da zabrani Ertelu da se ukrca na avion koji je trebalo da vrati igrače u Španiju jer je u međuvremenu otpočeo pregovore sa Realom u vezi sa transferom.

PROČITAJTE JOŠ

Strasti se ne stišavaju, javili su se i aktivni i bivši košarkaši, Barselona se oglasila konfuznim saopštenjem, na šta je reagovala i Unija igrača Evrolige (ELPA).

Ipak, daleko je ovo od najvećih skandala koji su potresali košarku. Ni evropska, ni NBA košarka nisu ostale imune na brojne neobične situacije koje su ostavile žig sramote akterima.

Februara ove godine se desila još jedna velika kontroverza kada su navijači Panatinaikosa napali sudije nezadovoljni suđenjem protiv Barselone.

Tada je poznati italijanski arbitar Luiđi Lamonika zadobio povrede, pa je prebačen u bolnicu. Navijači su napali taksi u kome su se nalazila tri arbitra nakon završenog meča:

„Udarali su po prozoru na zadnjim levim vratima, potom polomili staklo, koje je odletelo u pravcu Lamonike. Motorcikli nisu imali tablice, a počinioci su imali maske“, izjavio je turski sudija Emin Mogulkoč za turske medije.

Na kraju se sve završilo bez većih posledica, a Lamonika je dao antologijsku izjavu:

„Idiota ima svuda. Dobro sam. Povređena mi je brada i ruka, ali nema problema. Biću spreman da sudim sledeću utakmicu“, rekao je Lamonika.

U prvoj utakmici finale serije plej-ofa KLS-a 2014. godine desio se jedan od najvećih incidenata zbog kog je Partizan sledeća dva meča igrao bez prisustva publike, a skoro svi akteri su bili novčano kažnjeni.

U jednom momentu je kamera snimila da se Demarkus Nelson i Nikola Milutinov nalaze u klinču, a Amerikanac je uhvatio centra crno-belih za vrat. Košarkaš Partizana je odgovorio stavljanjem ruke na glavu i usledila je opšta tuča. Završena je nakon što je Nelson bacio na pod Nikolu Milutinova u pravom rvačkom zahvatu.

„Tada sam reagovao instiktivno, prosto sam se branio. Tako sam naučen. Međutim, ni tada, a ni sada nemam ništa protiv Nikole. Sve je to nastalo kao posledica velike želje za pobedom u to vreme. Video sam da je Milutinov sad u CSKA i da mu odlično ide, drago mi je zbog njega, kao i zbog ostalih igrača koji su tad bili u Partizanu. Svi imaju dobre karijere“, rekao je kasnije Nelson.

Jedna od najžešćih tuča na Jadranu odigrala se 4. decembra 2005. godine u duelu Hemofarma i Partizana. Do eksplozije je došlo na 30 sekundi do kraja, kada je bilo jasno da će Hemofarm odneti pobedu.

Udvajanje Uroša Tripkovića i Novice Veličkovića na Konliju dovelo je to kulminacije tenzija. Pokušao je Konli laktom da udari Tripkovića, a Veličković odmah reagovao pesnicom u leđa rivalu.

U opštem haosu je Lončar pesnicom (ili glavom?) slomio nos Joksimoviću, dok je Predrag Šuput je hirurški preciznim krošeom razbio arkadu Stefanovića koji je bio potpuno obliven krvlju (u to vreme su kamere i dalje prikazivale takve momente).

Sramota je ostala i dan danas, iako su krivične tužbe, kazne i druge sankcije u međuvremenu otplaćene, a sekire, uglavnom, ostale zakopane.

 

Tuča košarkaša igrača Indijane Pejsersa i Detroit Pistonsa 2004. godine je verovatno najpoznatiji okršaj u NBA ligi (uz obavezno poštovanje prema haosu koji su pravili „Loši momci“ iz Detroita tokom osamdesetih).

Ron Artest i Ben Valas su imali pravu istoriju sukoba sezona u ligi, a to je kulminiralo 19. novembra 2004. godine. Artest je pri dobijenom meču Indijane udario po glavi Valasa kada je on pospremao loptu u koš na 45 sekundi do kraja.

Valas je krenuo da se obračuna sa njim, Artest je krenuo da se povlači jer je odradio svoje – upravo je „završio“ Big Benu najmanje nekoliko mečeva suspenzije, pa je odlučio da sedne na zapisnički sto.

To je bio samo početak jer je navijač Pistonsa plastičnom čašom punom gaziranog pića pogodio igrača Indijane! Meta Vorld Pis, jedno od imena koje je kroz život menjao Artest, odlučio je da i njega nauči pameti.

Navijač Džon Grin je nekako izbegao udarce Artesta, ali ne i Stivena Džeksona koji se propisno razmahao… Nakon ove tuče su se i za poglede popreko u NBA ligi sudile tehničke greške, a promena pravila je učinila da sve češće gledamo slanje u svlačionicu.

Nije ni reprezentativna košarka bila pošteđena skandala, a svima je u još uvek svežem sećanju stolica Nenada Krstića koja je završila na glavi Janisa Burusisa.

Dva minuta pre kraja je 2010. u poslednjem meču Akropolis kupa prekinut meč Srbije i Grčke zbog opšte tuče na terenu.

Sumnjive sudijske odluke bile su varnica koja je bure baruta odvelo u eksploziju, a „orlovi“ su bili dodatno iznervirani isključenjem Dušana Dude Ivkovića, tadašnjeg selektora, zbog dve tehničke greške.

Sve je počelo kada je Antonis Focis pljunuo Miloša Teodosića, Kešelj i Carcaris su razmenili pesnice i na kraju se sve završilo stolicom. U želji da zaštiti saigrače (a i sebe) od pobesnelog i tada verovatno oko 135 kilograma teškog Sofoklisa Skorcijanitisa Krstić baca stolicu i pravi rasekotinu na glavu Burusisa.

Navijači su uleteli u teren, košarkaši se tukli i dok su ih sprovodili u svlačionicu, a na kraju je kapiten Srbije Krstić bio sproveden i saslušan u policiji.

„To je ružno, ali se dešava u sportu. Neke ranije odluke unele su nervozu u utakmicu. Došlo je do nepotrebnog sukoba. Nikad nije lepo videti to na terenu, a kamoli protiv Grčke, gde igraju mnogi naši igrači. Teško je reći ko je kriv, ali ja sam izvukao najdeblji kraj. Pokušao sam da se izvinim Burusisu posle utakmice, jer nisam hteo nikoga da pogodim. Uradio sam to u afektu, ali sam se branio“, rekao je Krstić posle meča.

Jedna od većih kontroverzi u Evropi bio je slučaj Burusisa (opet on), čuvenog grčkog centra, koji je bio upleten u skandal sa korišćenjem nedozvoljenih supstanci.

Tokom 2011. godine, nekoliko nedelje pre nego što je potpisao za Armani, pojavila se informacija da se Grk dopinguje. Čitav slučaj je stigao do FIBA, a uključila se i Svetska antidoping agencija. Na kraju je slučaj relativno tiho ugašen, a zvanični stav je da nije bilo korišćena sredstava koje pospešuju učinak na terenu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar